Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravá imunita může být i nevýhodná?

19. 04. 2009 | Nemoci
Úplně nový pohled na infekční zánět mozku přenášený klíšťaty, běžně známý jako klíšťová encefalitida, přinesli čeští vědci. Společně s kolegy z prestižních univerzit v Oxfordu a Readingu o svých výsledcích na začátku roku 2009 informovali v odborném časopise Virology.

Virus neprávem v roli obviněného?
Na klíšťovou encefalitidu bylo až dosud pohlíženo jako na běžnou infekci přenášenou klíšťaty a mělo se za to, že případný těžký průběh nemoci je způsoben nedostatečnou obranou organismu proti škodlivému viru. Nejnovější výzkumy českých a britských vědců však ukazují, že věc se má pravděpodobně trochu jinak. Pokud u někoho po nákaze klíšťovou encefalitidou propukne nebývale těžký zánět, na který případně i zemře, může si za to vlastně sám. Tedy – může za to jeho vlastní imunitní systém.

Lidstvo již dlouho zná choroby, které jsou způsobené přehnanou nebo nesprávně zacílenou imunitní reakcí. Jedná se například o alergie nebo o autoimunitní onemocnění, mezi něž patří i některé druhy diabetu. Teď bychom mohli mezi takzvaná imunopatologická onemocnění zařadit také klíšťovou encefalitidu.

V běžném životě jsme zvyklí, že většina infekcí má nejtěžší průběh u dětí. Je to proto, že malé děti nemají ještě dokonale vyvinutý imunitní systém, který by je chránil. Na druhou stranu nejtěžší zánět mozku, který může způsobit virus klíšťové encefalitidy, se vyskytuje naopak u dospělých a starších lidí. Malé děti i po nákaze tímto virem často neonemocní vůbec, jako by jim nezralý imunitní systém vlastně pomáhal.

Čeští vědci, kteří se klíšťovou encefalitidou dlouhodobě zabývají, nyní zjistili něco podobného u myší. Pokusní hlodavci s poškozenou imunitou měli mnohem lehčí průběh klíšťové encefalitidy než myši zdravé. Podle vědců je pravděpodobné, že právě určitý typ imunitních buněk, a nikoli samotný virus, je zodpovědný za těžký průběh nebo smrtelné vyústění nákazy klíšťovou encefalitidou.

Očkování stále platné
Zmíněné vědecké výsledky jsou velmi zajímavé a jistě otevírají další možnosti pro výzkum, pro obyčejného člověka se však v praxi příliš nezmění. Ať už totiž bolesti hlavy, vysoké teploty a neurologická poškození při klíšťové encefalitidě způsobuje virus, nebo imunitní buňky, stále platí, že jedinou spolehlivou ochranou proti tomu všemu je očkování.

Zdroj: Klíšťová encefalitida

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Že může být i zdravá imunita nevýhodou, to jsem nevěděla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles