Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Dýně

12. 10. 2010 | Nemoci

Původním domovem dýně byly teplé oblasti Střední a Jižní Ameriky, odkud se rozšířily do Evropy i dalších světadílů. Postupem doby byly vyšlechtěny odrůdy s plody vážícími desítky kilogramů i s plody mnohem menšími, jako jsou například dýně hokaido.

Protože dýně jsou z více než 90 procent tvořeny vodou a zároveň obsahují velké množství vlákniny, jsou ideální pro detoxikační i odtučňovací kúry. Blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, doporučují se proto při chorobách ledvin, žlučníku, močových kamenech a zácpě. Enzymy obsažené v dýni a zejména v čerstvé dýňové šťávě mají velice dobré účinky na nemocnou slinivku.

Čerstvá dýňová šťáva obsahuje vitamíny i minerály ve výjimečně vyváženém poměru, zejména draslík a sodík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému, stejně jako osoby s chorobami ledvin. dyneDecilitr čerstvé dýňové šťávy před spaním pomůže i těm, které trápí problémy s usínáním a spánkem. Vědecké výzkumy posledních let přičítají dýni i schopnost protinádorové prevence, zejména u rakovin plic a prostaty.

Nejcennější částí dýní jsou jejich semena, zdroj zinku, nenasycených mastných kyselin a vitamínů A, E a kyseliny listové. Konzumace dýňových semínek pomáhá k regeneraci pokožky, vlasů i nehtů. Pozitivně působí na zažívací trakt i na krevní oběh. Významný je jejich účinek na svalovinu svěračů močového měchýře, což ocení zejména starší muži při nezhoubném (stařeckém) zbytnění prostaty.
 
Podobné, ale razantnější je působení oleje z dýňových semen, který obsahuje všechny látky v mnohem větší koncentraci. Zevně působí při regeneraci pokožky po různých vyrážkách, popáleninách, ale jako pomocný prostředek například i při lupence. Vnitřně se užívá při zácpě, proti parazitům v trávicím systému, normalizuje tukovou výměnu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Přispívá k prevenci při potížích s prostatou. Zajímavé je, že se doporučuje i při chřipkách a nachlazení jako podpůrný lék, neboť vysoký obsah zinku napomáhá vylučování hlenů.


VYZKOUŠEJTE:
Pokud vás trápí zácpa, zkuste každý den sníst přibližně 100 gramů syrové dýně. Během několika dní by se měla dostavit pravidelná stolice.

 

Zdroj:DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je take jako pyre zamichane do štouchanych brambor
Obrázek uživatelky
profil
surová nie je nic moc,,,ale ak pomože Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
do letosniho podzimu nevedela co s ni, znala jsem jenom tu hroznou marmeladu s ananasovou tresti co se delala za sociku. Svagrova mi dala recept na skvelou omacku na testoviny - mate ji uz taky na CHZ v receptech. Kdo trpite na zacpu, doporucujuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dyni mam...ale brzy uz bude na taliri- polevka a slany kolac .........z CHytre zeny...recept
Obrázek uživatelky
profil
Zdravím všechny,
kompoty moc nejíme,ale zkoušela jsem zelí,bylo to dobré,
Ještě bxch chtěla zkusit nějakou polévku, ale dýně Hokaido .mě přijde dost drahá.Máte zkušenosti i s dýni klasickou -- obyč ze zahrádky _? Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles