Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Hlávkový salát

22. 08. 2010 | Nemoci

Jestliže odborníci varují, že jednou z nejčastějších chorob, která ohrožuje českou populaci, je obezita, představuje hlávkový salát ideální lék. Podle odrůdy obsahuje 90 až 95 % vody a navíc až 1,5 % vlákniny, takže i velká mísa plná salátu je z hlediska příjmu energie naprosto neškodná. Vysoký obsah vody a vlákniny zrychluje pohyb střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky a tak přispívá nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu.

Hlávkový salát patří k nejstarším pěstovaným zeleninovým druhům. K nám se dostal díky mnišské kultuře. Mniši přivezli saláty ze Středomoří a pěstovali je v klášterních zahradách. Důvod byl ale jiný, než by nás mohlo hlavkovy-salatnapadnout. Věřili totiž, že pojídání salátu pomáhá překonávat pohlavní pud a nečisté myšlenky.
Zelená listová zelenina patří podle lékařů i dietologů k nejzdravějším potravinám. Salát, který se jí téměř výlučně syrový, pak stojí na čele pomyslného žebříčku. Pěstitelé vyšlechtili stovky odrůd, které se od sebe liší barvou, tvarem, strukturou listů i chutí. Výrazný rozdíl v obsahu užitečných přírodních látek je mezi saláty červenolistými a klasickými zelenými odrůdami.

Saláty s červenými listy obsahují významné množství karotenu, který zpopularizovala touha po dlouhotrvajícím přírodním opálení. Stěžejní je ale jeho schopnost působit preventivně proti rakovině kůže, kterou právě nadměrné opalování může způsobit. Zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti.
Právě na jaře se stává hlávkový salát silným bojovníkem proti jarní únavě, na kterou taktéž platí v salátu obsažená kyselina listová.

hlavkovy-salatKonzumace syrového hlávkového salátu tak posiluje imunitní a nervový systém, zlepšuje transport kyslíku, podporuje vstřebávání bílkovin, posiluje srdce i svaly. Dále výrazně podporuje trávení (i díky tzv. hořčinám, které zelené listy obsahují). Komplex přírodních látek v salátu má dokonce i protikřečové a tišící účinky.


VYZKOUŠEJTE:
 
Starší lidová medicína nahrazovala makové opium bílou mléčnou šťávou vytékající ze salátových listů. Měla mít podobný uklidňující a uspávací účinek, ale mnohem jemnější a navíc u ní nehrozilo riziko návyku. Pro ty, kteří nemohou večer spát a zároveň je trápí večerní hlad, by tak mohla být malá porce hlávkového salátu ideálním posledním jídlem na dobrou noc.


Zdroj: DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mam rada všechny druhy salatuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
viac sa nim ozdobuje,,,ako sa je
Obrázek uživatelky
profil
nemám ho rada, iba ak ľadový
Obrázek uživatelky
profil
Už vím, co vysázím do skleníkuSmajlík. A ještě připravím panům pořádnou dietku - to budou koukat Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles