Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Mrkev

31. 08. 2010 | Nemoci

Pokud se člověku, který se zajímá o zdravou výživu, řekne mrkev, téměř automaticky mu v hlavě naskočí betakaroten. Karotenoidy a z nich zejména betakaroten jsou z hlediska zdravotních účinků mrkve látkami nejcennějšími. Z karotenoidů lidské tělo syntetizuje vitamín A, který hraje stěžejní úlohu při fungování imunitního systému. V létě jsme atakováni informacemi o nutnosti dostatečného příjmu betakarotenu, aby se naše kůže lépe vyrovnávala s negativními účinky slunečního záření. Místo chemických tablet, které doporučuje reklama, stačí denně sníst jednu mrkev.

Už od nejútlejšího věku slýcháme, že mrkev je dobrá na oči. V pozadí opět stojí vitamín A, jehož nedostatek v potravě se projevuje až šeroslepostí. Mrkev obsahuje i významné množství selenu. Jeho nedostatek se podepisuje na oslabení nervové soustavy zejména při reakcích na stres, na nesprávném fungování kardiovaskulární soustavy a na snížené mužské plodnosti.
mrkevVařená mrkev v široké škále kuchyňských úprav je velmi vhodnou potravinou při jaterní dietě. Zapomínat by na ni neměli ani ti, kteří trpí revmatickými záněty kloubů a močovými kameny. Dále se doporučuje při léčbě ischemické choroby srdeční a hlavně při léčbě následků infarktu myokardu. Cenné látky z ní získávají těhotné ženy a kojící matky.
Zevně je mrkvová šťáva jemným prostředkem na léčbu popálenin a vřídků, zlepšuje i vzhled zejména starší a unavené pleti; čerstvě vylisovaná šťáva se nechá působit přibližně deset minut a pak se pečlivě z obličeje opláchne.
Syrová mrkev má velmi odolné buněčné stěny, takže při trávení tělo získá asi jen čtvrtinu obsaženého betakarotenu. Z uvařené mrkve je výtěžek dvojnásobný, stravitelnost dále zvyšuje přídavek kvalitních rostlinných olejů, ve kterých se karotenoidy rozpouští a snáze vstřebávají.

 
VYZKOUŠEJTE:
Mrkev (syrovou i vařenou) jako prostředek na znovunavrácení rovnováhy střevní mikroflóry zejména po léčbě antibiotiky.

 

Zdroj:DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aj mrkvičkový šalát s jablkom je super
Obrázek uživatelky
profil
mrkvu mám naozaj rada, nikdy jej nie je dosť
Obrázek uživatelky
profil
MÁM RÁDA MRKEV
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy by mě nenapadlo dát si mrkev na oblčej, ale proč to nezkusit.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles