Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žloutenka - žlutá kůže nebo ne?

5. 10. 2008 | Nemoci
Mezi lidmi často kolují zvěsti, že se jedná o dlouhodobé onemocnění jater, které se však léky, dietou a klidem na lůžku dá poměrně spolehlivě a bez následků vyléčit, ale vždy tomu tak být nemusí.

Protože i v České republice se ročně vyskytnou desítky až stovky případů nákazy žloutenkou A a B , vyplatí  se i u nás spíše prevence než řešení následků. Tou nejúčinnější a nejjistější ochranou proti žloutence je očkování. Jednoduché řešení nabízí kombinovaná vakcína Twinrix účinná proti žloutenkám typu A i B.

zloutenkaŽloutenka a jak se projevuje

Hlavními příznaky žloutenky A a B jsou zejména únava, kterou doprovází zvýšená teplota a svalové bolesti. Někdy se může projevit nechutenstvím, bolestmi břicha, zvracením a zežloutnutím kůže a bělma. Protože se jedná o  onemocnění způsobené virem VHA, resp. VHB. Mohou být zdroje nákazy těchto typů různé, stejně jako jejich následky.

Zatímco žloutenka typu A nepříjemně zasáhne do vašeho života „pouze“ nutností hospitalizace, opakovanými odběry krve, dlouhodobou rekonvalescencí s omezením sportovních a někdy i profesních aktivit, žloutenka typu B může vést v řadě případů k vážnému poškození jater, například k jaterní cirhóze ( ztvrdnutí)  či rakovině jater. Až u 1 z 10 nakažených přechází nemoc do chronické formy, která je příčinou 60 – 80 % případů rakoviny jater a může způsobit cirhózu jater nebo jejich úplné selhání.
Nakažení žloutenkou typu B si v prvních projevech nemoci  mohou myslet, že mají pouze chřipku, pociťují únavu, nechutenství, bolesti kloubů, mají vyrážku či teplotu. Obvyklé je zvracení, bolesti břicha a zad, později žluté zabarvení očního bělma a kůže. Také řada nosičů žloutenky B nemá žádné obtíže, o své nemoci tedy vůbec neví a šíří ji dál.
Podle dostupných údajů se jen v České republice pohybuje asi 50 000 nosičů viru žloutenky typu B.


Doporučení týkající se žloutenky
U takového onemocnění jako je žloutenka, je velmi důležitá prevence. Nejúčinnější prevencí je v tomto případě očkování. Žloutenka může potkat každého z nás, virus žloutenky nosí ve svém těle asi 400 miliónů lidí. Jednoduchým řešením je očkování proti žloutence je kombinovaná vakcína účinná proti typům A i B, kterou může předepsat každý praktický lékař. A pro šetřílky doporučuji informovat se u zdravotní pojišťovny, zda by Vám či Vašim dětem na očkování nějakou částkou nepomohla.


DanielkaZ

Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já prodělal c a naštěstí jsem zázrakem vyléčen. Akorát nevím jestli tím pádem mám protilátky proti A a B.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles