Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Způsoby nachlazení

1. 03. 2009 | Nemoci

Nachlazení způsobuje více než 200 různých druhů virů. Nejdůležitější skupinou jsou rinoviry, které způsobují 30 až 35% druhů nachlazení.

Nachlazení většinou do rodiny přinesou děti. Ostatní členové rodiny onemocní v časovém intervalu 2 až 5 dní. Viry, které způsobují nachlazení, se do nosu nebo do očí nejčastěji dostanou rukou, čímž se nakazíme. Na předmětech, jako např. tužkách, knihách nebo kávových šálcích přežijí tyto viry i několik hodin. Osoby, které prodělaly nachlazení, vylučují viry ještě čtyři dny až tři týdny. Děti viry vylučují déle než dospělí.

Jakým způsobem nachlazení vzniká?

Nos filtruje asi šest litrů vzduchu každou minutu. Čistící mechanismy v nose jsou velmi účinné při odstraňování nejrůznějších cizích těles, které se do nosní dutiny dostanou vdechováním vzduchu, ale bohužel nejsou účinné k ničení virů. K nakažení stačí jen jediný vir. Příznaky provázející nachlazení se projeví po 10 až 12 hodinách, nejsilněji pak po 36 až 72 hodinách.

nemocná ženaDalší možné komplikace při nachlazení

V důsledku nachlazení dochází k vyšší absenci v práci a ve škole, než je tomu u všech ostatních onemocněních dohromady. Dospělé osoby onemocní přibližně dvakrát až čtyřikrát ročně, děti pak šestkrát až osmkrát ročně. Je třeba přihlížet k tomu, že nachlazení může být provázeno komplikacemi jako jsou zánět středního ucha (nejčastěji u dětí) nebo zánět nosních dutin (sinusitida) a nebo zánět dolních cest dýchacích, kde se jako nejčastější onemocnění vyskytuje zápal plic.

Léčba nachlazení je nejúspěšnější, zahájíme-li ji ihned při výskytu prvních příznaků tohoto onemocnění. Nachlazení začíná 10 až 12 hodin po nakažení, nejhorší průběh má pak po 36 až 72 hodinách, a poté začnou jeho příznaky postupně odeznívat. Léčba nachlazení je proto velmi důležitá v prvních třech dnech onemocnění.


Zdroj: Neoseptolete

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v minulosti jsem měla často rýmu právě i v létě...studený pití, klimoška...ale teda ta mořská voda je zázrak...Quixx mám raději stále po ruce... a je super, že už jsou i ty Quixx baby kapičky pro novorozeňátka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Teď v létě si dejte pozor i na dobré nastavení kliamtizace! Krom toho se v klimatizaci točí spousty virů :( Bacha na obchodní centra Smajlík
Jako prevenci bych doporučovala hodně tekutin, prolévat se a nos a dutiny čistit mořskou vodou (Např. Quixx sprej, pro nejmenší děti - Quixx baby kapky).
Obrázek uživatelky
profil
tak to poznám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles