Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neubližujte svému srdci

1. 05. 2009 | Péče o tělo
Čas od času se v médiích objevují zprávy o náhlých srdečních příhodách při sportu. Jak se tedy hýbat a cvičit, aby sport byl cestou ke zdraví, a ne k infarktu? A existují vysloveně nebezpečné sporty?

Elixír mládí
Pokud jste se rozhodli zlepšit svou kondici pohybem, jste na nejlepší cestě. Pravidelné cvičení, chůze a posilování se vám ve stáří vrátí. Díky cvičení se dostatečně prokrví mozek – a pak může podávat lepší výkony. Vyšší svalová síla je ve stáří důležitá pro snazší udržení rovnováhy. Tedy i pro prevenci pádů. A pružné tělo vytrénované dlouholetým cvičením se přece jen lépe ovládá.

Všimli jste si? Tyto superlativy platí jen za podmínky pravidelného a dlouhodobého cvičení. Za rizikový by se neměl považovat ani tak druh sportu jako spíš přístup ke cvičení.

Než vyrazíte lámat rekordy…
Velmi rozšířený a velmi nezdravý je nešvar „svátečního“ sportování. Při nárazové a intenzivní aktivitě několikanásobně stoupá riziko akutního infarktu myokardu. Zajímavé je, že náhlá kardiovaskulární úmrtí postihují zejména hráče bowlingu a golfu. Snad právě proto, že tyto sporty mohou provozovat snadno i lidé, kterým jinak pohyb moc neříká. Ano, pohyb je zvýšenou námahou i pro srdce. A srdce potřebuje postupný a trvalý trénink. Je to vlastně podobné jako s bicepsy…

Méně je někdy více
Jsou situace, kdy je lepší se sportu (aspoň na čas) vyhnout. Nikdy necvičte brzy po chřipce, angíně či nachlazení. Pokud se nemoc nedoléčí, mohou její původci vyvolat těžké poškození srdeční svaloviny či osídlit srdeční chlopně. Pokud nechcete zakončit sportování na JIP, necvičte, máte-li dekompenzovanou metabolickou poruchu či prokázanou srdeční poruchu. Stejně tak je-li vám zle nebo máte velké obavy z nějaké pohybové aktivity.

Pokud při cvičení pocítíte bolesti na hrudníku, nepravidelný tlukot srdce, je vám zle, máte úzkostné pocity, případně vás „polije ledový pot“, neváhejte volat záchranku. Rozhodují první minuty.

Zdroj: Kardiochirurgie

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
srdiečko si odnesie všetky ostatné neduhy
Obrázek uživatelky
profil
Máme mít hodně pohybu, abychom byli stále fit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles