Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 důvodů, proč zařadit do jídelníčku extrudované výrobky

16. 08. 2018 | Péče o tělo
Křehké chlebíčky, drobné tvarované cereálie, tyčky či kaše, to vše mohou být výrobky vznikající tzv. extruzí. Tato technologie se objevila zhruba před 40 lety ve Spojených státech amerických, a díky současnému světovému trendu zdravé výživy bude obliba extrudovaných výrobků vzrůstat. Přinášíme 5 důvodů, proč byste rozhodně měli do jídelníčku i vy zařadit některé extrudované výrobky.

Pestrost v jídelníčku


Extrudované chleby na rozdíl od konvenčního pečiva využívají pro výrobu širší spektrum surovin, než jsou jen obiloviny. Tím nám přináší do jídelníčku žádoucí pestrost. Křehký chlebíček tak může být vyroben i z luštěnin (např. hrachu, cizrny, čočky, fazolí), okopanin (brambory) a dalších plodin (např. pohanka, amarant, quinoa). Právě ty mohou být zdrojem cenných živin, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Často se zpracovávají celá zrna, která jsou výživově hodnotnější, i proto se extrudace často označuje za bezodpadovou technologii.

5 důvodů, proč zařadit do jídelníčku extrudované výrobkyHodně vlákniny


Vláknina významně ovlivňuje funkci střev, díky tomu, že je nestravitelná. Nabaluje tak na sebe nežádoucí látky a čistí trávicí trakt. Navíc navozuje rychlý pocit sytosti, což oceníme při dietě. Extrudované produkty, jejichž výchozí surovinou byla plodina bohatá na vlákninu, přejímají její vlastnosti.

Doporučená denní dávka vlákniny se pohybuje okolo 20-40 g, přičemž se uvádí, že v běžné stravě se dostaneme zhruba na polovinu příjmu. Z tohoto důvodu je žádoucí sáhnout po potravinách bohatých na vlákninu, což může být například kaštanový či amarantový křehký plátek doplněný zeleninou.

Myslí na dietetická omezení a stravitelnost


Také se vám stává, že se cítíte po konzumaci bílého pečiva či chleba nafouknutí? Zkuste změnu a zařaďte do jídelníčku extrudovaný chléb, který je snáze stravitelný. Chlebíčky mají velmi nízký obsah tuku a zpravidla i nižší hodnoty soli. Proto jsou křehké chleby tak často součástí jídelníčku pro speciální dietetická omezení jako např. pro celiaky, vegany, diabetiky, či lidi s vyšším cholesterolem.

Přesnost porce a vždy po ruce


K nejobtížnějším komplikacím při hubnutí, na kterých často redukce váhy ztroskotá, patří pravidelnost, přehled o složení potraviny a její energetické hodnotě. Známe to všichni. Neustálé počítání kolik je čeho a zda jsme si nevzali příliš velkou a složením nevhodnou potravinu. Výhodou křehkých plátků je přesnost porce, jejíž složení a energetické hodnoty najdeme na obalu. Křehký chléb je pak balen i po menším počtu plátku, je lehoučký a tak ho můžeme mít kdykoliv po ruce. Stačí pak jen doplnit kvalitní šunkou, nebo plátkem sýra a zeleninou a získáme výživově hodnotnou svačinku či večeři.

Variabilnost


Ne všem mohou na první dobrou extrudované výrobky chutnat. Pórovitý výrobek křehké struktury nemá zpravidla extrémně výraznou chuť, jak jsme zvyklí z překořeněných průmyslově upravovaných potravin. Produkt nese stopy chuti suroviny, ze které byl vyroben (např. pohanka, amarant, quinoa, kukuřice, čočka apod.). Je na nás, abychom je vhodně zkombinovali a upravili tak, aby nám pečivo co nejvíce vyhovovalo. Extrudované tyčky nejvíce vyniknou v kombinaci s dipy, nebo jako pečivo k salátům. Drobné tvarované kousky můžeme naaranžovat do snídaňové misky s ovocem a jogurtem a z křehkých plátků vykouzlete obložený chlebíček, nebo podávejte hummusem, či pomazánkami.  

Zdroj, foto: Extrudo Bečice


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice