Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 zimních zlozvyků, které z nás vysávají energii

1. 01. 2017 | Péče o tělo
Tíživá únava, nechuť k jakékoliv aktivitě a neschopnost „nastartovat“ mozek. Možná vám to něco připomíná. Ano, podzim a zima jsou obdobím útlumu, přípravou přírody na zimní spánek. Nedostatek slunečního svitu, chladné a často deštivé dny působí po příjemném babím létě na většinu z nás trochu neutěšeně.

Nesvádějme však vše jen na počasí venku a zameťme si napřed před vlastním prahem. Okolním podmínkám často zbytečně podléháme a vlastním jednáním únavu ještě zhoršujeme. Jaké zlozvyky nám na v tomto období ubírají nejvíce energie a jak se s nimi vypořádat? Možná se v 5 zlozvycích sami najdete a pak je snáze odstraníte. 

1. Nedostatek pohybu a čerstvého vzduchu

Obecně s podzimem a zimou méně sportujeme, vymlouváme se na špatné počasí, dřívější západ slunce a vůbec se nám tak nějak „nechce“. Dobrá, venku možná není hezky, ale to přece ještě není důvod k tomu sedět doma! Ani sychravé počasí by nás nemělo odradit od procházky v přírodě nebo po městě, půlhodinka denně nás nezabije. Běžecké boty na hřebík také rozhodně nevěšte. S dobrou výbavou se nenachladíme a během si příjemně pročistíme hlavu. Pokud venku prší, zkuste zajít třeba do posilovny, na jógu, squash nebo taneční lekce. Možností, jak vyplavit endorfiny a zlepšit si náladu, je spousta, ať je počasí jakékoliv.

2. Méně zeleniny a ovoce

Pro ty, kteří milují zejména sezonní ovoce a zeleninu, je přístup k nim nyní trošku omezenější. Možností je ale stále spousta a my bychom tak měli našemu organismu dopřát. Jedná se například o mrkev, špenát, pórek, červené a bílé zelí a z ovoce jablka a hrušky. Vychutnejte si je třeba ve formě fresh drinků nebo smoothies.

3. Nedostatečné doplňování potřebných vitaminů a minerálů

V létě tento problém obvykle nemáme, ale s přicházející zimou je třeba více a více řešit, zda je naše strava bohatá na potřebné vitaminy a minerály. Málo sluníčka znamená pro naše tělo horší náladu, větší únavu a často i nedostatek vitaminu D. Chybějící vitamin D bychom měli ideálně kompenzovat zvýšenou konzumací ryb a rybího tuku. Únavu stejně tak může způsobovat nedostatek železa a hořčíku. Železo je obsažené např. v červené řepě, červeném masu, čočce atd. Horčík najdeme v datlích, banánech, piniových oříšcích, mandlích aj. Pokud se chybějící prvky nedaří nahradit ve stravě, možnou variantou, jak tělu dopřát, co potřebuje, jsou i vhodné potravinové doplňky.

4. Negativní myšlení

Problém se špatnou náladou je ten, že se jí často zbytečně poddáváme a vyžíváme se v ní. Co takhle si místo bručení na počasí, krátké dny a málo energie dopřát trochu luxusu a cítit se chvíli šťastně? Pořiďte si například diář, do kterého si každý večer před spaním napíšete, co se vám ten den povedlo nebo co vám udělalo radost. Až si budete zpětně své zápisy pročítat, uvědomíte si, kolik pozitivních věcí se ve vašem životě dennodenně odehrává. Věřte tomu, nebo ne, ale opravdu to funguje!

5. Špatná organizace času

Energii nám ubírá také neschopnost dobře si zorganizovat čas. S příchodem září, nástupem dětí do školy a nás do plného pracovního nasazení možná řada z nás nabrala trošku skluz a kapku hektiky, které se nedaří odstranit. S blížícími se Vánocemi počet věcí, které je potřeba udělat, jen narůstá a to nás stresuje. Ne každý dokáže nosit v hlavě všechny povinnosti a zároveň přitom na nic nezapomenout. Zkuste si tedy na každý den udělat seznam záležitostí, jež potřebujete vyřídit. Uvidíte, že odškrtávání jednotlivých položek vám přinese ohromný pocit uspokojení.

Vyjmenované zlozvyky nejenže našemu tělu ubírají energii, ale snižují i jeho odolnost vůči nemocem a  celkově škodí našemu zdraví.


Zdroj, foto: Index-zdravi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !