Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

60 % Čechů vypije v práci maximálně 1 litr tekutin

26. 08. 2014 | Péče o tělo
Ačkoliv je téma pitného režimu takřka denně diskutováno a o důležitosti jeho dodržování jsme důkladně informováni, stále se najdou tací, kteří jej podceňují. Doma, na výletě nebo na dovolené lze dostatečný příjem tekutin uhlídat relativně snadno, jaké možnosti ale mají zaměstnanci při práci?

Z aktuálního průzkumu vyplývá, že s dodržováním pitného režimu má v práci problém většina Čechů. 60 % z nich vypije v práci maximálně 1 litr tekutin. Kromě celkového množství je problematické i pravidelné doplňování tekutin.   

48 % Čechů vypije v práci denně přibližně 1 litr tekutin. Najdou se však i tací, kteří v práci vypijí maximálně půl litru nápojů. Konkrétně se jedná o každého desátého Čecha. „V teplém počasí by měl dospělý člověk vypít minimálně 2 litry tekutin denně,“ říká RNDr. Pavel Suchánek a dodává: „Nachází-li se v klimatizovaném prostředí, pak se ovšem toto množství zvyšuje. Klimatizace totiž vysušuje vzduch a snižuje tak pocit, že se člověk potí. Tím nabývá falešného klidu a pohodlí, i když ve skutečnosti může výrazně dehydrovat.“

60 % Čechů vypije v práci maximálně 1 litr tekutinBolest hlavy, nesoustředěnost i únava  

Správné dodržování pitného režimu je přitom pro udržení dobrého zdraví klíčové a jeho podceněním se rapidně zvyšuje riziko dehydratace organismu. Nedostatek tekutin se kromě bolestí hlavy projevuje nesoustředěností, podrážděností a únavou.
 
Pro zaměstnance tak může mít dehydratace velmi výrazný vliv na pracovní výkon i celkovou pohodu. Ve většině případů dostačující 2 litry tekutin se daří podle průzkumu vypít pouze zhruba třetině zaměstnanců. Přesto je pro většinu Čechů dodržování správného pitného režimu v práci často problematické.

Nečekejte na žízeň

Na vině bývají omezené možnosti soustředění se na pravidelné doplňování tekutin. 40 % Čechů přiznává, že tak v práci pijí pouze tehdy, pocítí-li žízeň. Žízeň je však sama o sobě již prvním signálem dehydratace a tedy nežádoucím stavem. Lepší než nárazové vypití velkého množství tekutin je pít po menších dávkách a v kratších intervalech v průběhu celého dne.

Pozitivním zjištěním průzkumu je, že hlídat takto svůj pitný režim a pít pravidelně dokáže v práci okolo 40 % zaměstnanců. Úspěšnější jsou v tomto ohledu ženy. Naopak se však bohužel najde 17 % Čechů, kteří nechávají svůj pitný režim vyloženě náhodě a pijí pouze tehdy, když si vzpomenou.

Voda jako základ, ví hlavně ženy

60 % Čechů vypije v práci maximálně 1 litr tekutinZ hlediska druhu nápojů, které v práci převážně pijí, jsou Češi takřka vzorní. Více než polovina jich podle průzkumu staví svůj pitný režim na čisté vodě. „Základním nápojem by měla být voda, a to v jakékoliv formě. Vhodné jsou také rozředěné džusy, ovocné šťávy, občas i sklenička slazené limonády, pokud je pracovní náplň náročnější. Výraznou většinu tekutin by však měla tvořit kvalitní lehce mineralizovaná voda,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek.

Průzkum ukázal, že výrazně více ji přitom preferují ženy než muži. Čistá voda je základem pitného režimu v práci pro 58 % žen. Mezi muži je to pouze 43 % z nich.

Nějakým způsobem ochucená voda je hlavním nápojem v práci pro zhruba čtvrtinu dotázaných.

Za zmínku stojí ještě čaj, který slouží jako hlavní nápoj pro cca desetinu zaměstnanců. Limonádu, džusy, kávu a další nápoje vnímají pak spíše jako doplňkové nápoje pro zpestření pitného režimu.    

Zdroj: Rajec


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nejen litr ještě půl litru přidám Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice