Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů na sezónní potraviny, se kterými vás zima nedostihne

14. 12. 2018 | Péče o tělo
V zimních měsících tělo potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu. Ideálními zdrojem jsou aktuální sezónní potraviny. Vyhledávat byste je měli hned z několika důvodů. Jsou čerstvě sklizené, obsahují velké množství živin a navíc jsou i relativně levné. Navíc země nám dává suroviny, které jsou v dané roční období aktuální, tedy na podzim potraviny, které zahřívají.  

Stálice jablko
Třebaže exotické ovoce je v chladných dnech lákavé, vsaďte na klasiku. Přece jen tropické ovoce muselo být řádně ošetřeno a „nadopováno“, aby vydrželo až k vám na talíř. Vsaďte proto na lokální zdroje. Tradiční jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Jablko je zároveň osvědčený antioxidant.

Rakytník
Na podzim do jídelníčku zařaďte určitě i rakytník. Je bohatý na vitamín C, vitamín A, vitamín P, E a K. S velkým množstvím minerálu a antioxidantů. Takový vitaminový mix je velkým obráncem organismu ale i účinnou prevenci. Čaj z rakytníku nejenom posilní imunitu, ale doplní i pitný režim a když posnídáte marmeládu, posilníte organismus hned po ránu.  

Tradiční podzimní zelenina
Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Postupem let si našla své místo i v našem jídelníčku. Pokud s ní ještě nemáte zkušenost, děláte chybu. Určitě byste měli vyzkoušet klasickou dýňovou polévku, ale bát se nemusíte ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin. Z dalších typicky podzimních plodin, z nichž lze uvařit polévku na zahřátí, je to pak třeba cuketa či patison.

dýňový koláčDýňový cheesecake

Suroviny: 200 g máslových sušenek, 600 g dýně (1/2 dýně), 50 g másla, 2 vejce, 200 g třtinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lžička skořice, lžička zázvoru

Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechejte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky promíchané s máslem a dejte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalijte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečte cca 1 hodinu na 160 °C. Po upečení dejte vychladit do ledničky.


Zázvor na zahřátí
S příchodem chladných dnů je zázvor prostě ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale pokud patříte mezi vyznavače smoothie, na podzim určitě zařaďte recepty právě s ním. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžete i do různých pomazánek.

Hroznové víno

Hroznové víno je jedno z nejšlechtěnějších druhů ovoce. Je neoddělitelnou součástí středomořské kultury, a především jídelníčku lidí žijících ve Středomoří. Možná i díky vínu se lidé na jihu těší dlouhému věku a vitálnímu stáří. Důvodu k jeho konzumaci je hned několik. Pro regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání. Díky kyselině hroznové se zase čistí močové cesty a ledviny. Zuby, kosti nehty, vlasy posílí zase křemík. Hroznové víno je jednoduše energetickým mixem pro celé tělo. Zároveň je ale velmi sladké, proto si ho v rámci redukce váhy dopřávejte sporadicky.

Ovoce a semínka při chutích na sladké
Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec. Velkým hitem jsou chia semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Vhodná jsou při zvýšené zátěži. Trendem jsou rovněž i konopná semínka. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Med
Stálicí v domácnostech během sychravého počasí je bezpochyby i med. Ten je předmětem neustálých studií a mnoho pozitivních účinku bylo potvrzeno. Bývá uváděno, že je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím. Uleví od kašle, posiluje organismus, prospívá zažívání a zvládne toho i mnoho dalšího.


Zdroj, foto: NATURHOUSE


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 7 tipů na sezónní potraviny, se kterými vás zima nedostihne:

7 tipů na sezónní potraviny, se kterými vás zima nedostihne
7 tipů na sezónní potraviny, se kterými vás zima nedostihne
7 tipů na sezónní potraviny, se kterými vás zima nedostihne
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !