Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aloe - prastará léčivá rostlina

19. 07. 2009 | Péče o tělo
Aloe vera je spolu s dalšími druhy aloe jednou z nejčastěji pěstovaných pokojových rostlin.

Něco z historie:
Ačkoli zřejmě pochází z oblasti východní a jižní Afriky, někteří odborníci se domnívají, že původní domovinou jsou Kanárské ostrovy, kde aloe vera roste planě. Aloe vera patří k prastarým léčivým rostlinám, její zdraví prospěšné vlastnosti byly objeveny již před několika tisíci lety.

Staroegyptský Ebersův papyrus, asi 3,5 tisíce let starý, uvádí tuto rostlinu jako projímadlo. Staří Egypťané využívali dokonce i dřevo aloe, a to zejména proti horečce a moru.Také v Bibli se objevují zmínky o rostlině, která je překládána jako aloe: „Přišel tak Nikodém, jenž kdysi navštívil Ježíše v noci a přinesl asi sto liber směsi myrhy a aloe. Vzali tělo Ježíšovo a zabalili je s těmi vonnými látkami do lněných pláten, jak je to u Židů při pohřbu zvykem.“ (Jan 19:39-40). Jako účinné projímadlo byla aloe známa i v dobách Antiky.

Aloe - prastará léčivá rostlinaZpracování aloe:

Zpracovává se jedině čerstvý Aloe vera gel, který je uvnitř listů. Listy aloe vera se sklízí zhruba po 4 letech pěstování, kdy rostlina dosahuje výšky téměř 1 m a šířka listu může být až 15 cm.

Jakmile je aloe vera sklizena, zpracovává se téměř okamžitě. Čerstvá aloe se na vzduchu může znehodnotit. S gelem se musí zacházet tak, aby se zabránilo oxidaci a ztrátě vitamínů, minerálů a aminokyselin. Sklizené listy se dokonale omyjí a odříznou se z nich oba konce. Z listů se nařežou plátky a vnější slupka se odstraní, čímž se odhalí vnitřní gel.Vnitřní dužina oloupaných listů  je pak rozmělněna ve stroji. Aloe je nakonec přivedena do tekutého stavu.

Kdy se Aloe vera doporučuje používat?


Na podporu imunity
Polysacharidy mannany, obsažené v Aloe, výrazně podporují imunitu. Nejúčinnější z nich je acemannan, který má antivirové, antibakteriální a fungicidní účinky, pomáhá redukovat pomnožení plísně Candida albicans ve střevech, podporuje peristaltiku. Ve střevech působí protizánětlivě. Acemannan dále aktivuje a stimuluje T-buňky a tvorbu protilátek. Začleňuje se do buněčných membrán a zvyšuje jejich propustnost.

Při alergii
Aloe ve střevech působí protizánětlivě a snižuje vstřebávání bílkovin, které mohou vyvolat alergickou reakci.

Pro zlepšení zažívání
Aloe Vera obsahuje enzymy, které napomáhají správnému trávení a je tak vynikajícím pomocníkem při střevních a zažívacích obtížích. V neposlední řadě napomáhá odstraňovat chronickou zácpu nebo také akutní průjem.
Aloe - prastará léčivá rostlina
Pro zlepšení stavu pokožky a regeneraci organismu
V Aloe Vera bylo zjištěno asi 200 lidskému tělu prospěšných látek. Z vitaminů  jsou to např. vitamíny skupiny B a vitamin C, z minerálních látek je významnější zejména obsah zinku. U šesti sloučenin byly prokázány antiseptické vlastnosti. Lupeol a kyselina salicylová mají navíc také analgetické účinky.

Při překyselení žaludku nebo pálení žáhy
Neutralizuje žaludeční kyseliny a brani jejich vniku do jícnu.


Zdroj: Premium aloe.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nedám dopustit,užívam ho už léta a loni jsem byla popálená a naštěstí jsem mněla doma aloe gel tak jsem z toho vyvázla bez jízev a ted už mám i kúži bez fleků,doktorka nechtěla věřit,že se mně to tak hezky zahojilo .....
Obrázek uživatelky
profil
se mi začínal dělat koutek, tak jsem si kousek aloe přiložila a naštěstí se ani neudělal Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nevěděla jsem, že aloe pomáhá i proti oparům.
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla bych jí pěstovat.kde ji mohu sehnat?Trpím hodně na opary.
Obrázek uživatelky
profil
pěstuji, ale také používájm. Moc pomáhá při popáleninách, kdy se rána sklidní a zahojí rachleji. Na záněty je taky moc dobré. Nedám na něho dopustit, ale je škoda, že někteří lidi ho nemůžou používat jako můj bratr, udělají se mu pupínky po něm. Rostlina mi také několikrát vykvetla, to je nádhera.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles