Antioxidanty jsou přírodní látky, jejichž molekuly snižují proces oxidace. Jsou součástí potravin, aby omezovaly poškozování a prodlužovaly tak jejich trvanlivost.
Představme si například máslo zapomenuté mimo chladničku. Kyslíkové radikály z okolí reagují s máslem, které oxiduje – žlukne. Takto si můžeme představit i boj buněk našeho těla.
U člověka má totiž konzumace takovýchto potravin podobný účinek – dokáží likvidovat tzv. volné radikály, což jsou odpadky organismu, které sice vznikají samovolně, ale ve větším množství jsou škodlivé  a navíc jsou hlavní příčinou stárnutí. To v praxi znamená, že antioxidanty pomáhají v omezování stárnutí a prevencí před více než 60 onemocněními.
Mezi tyto onemocnění patří například rakovina, šedý zákal, aterioskleróza, trvalý stres, poruchy plodnosti a Alzheimerova choroba.

Proto je v zájmu každého člověka odstraňovat nebezpečné volné radikály a to právě pomocí antioxidantů.  Jako prevenci je dobré jíst alespoň 5 kusů ovoce nebo zeleniny denně, snížit příjem nezdravých jídel a dodržovat správnou životosprávu.
I přes tato opatření však nelze jednoznačně vyloučit výskyt některé choroby, především pokud k ní máte vrozené genetické dispozice. Přesto určitě nebude na škodu, když upřednostníte ovoce a zeleninu před hamburgery.

Antioxidanty dělíme na přirozené, které se běžně vyskytují v určitých potravinách a na syntetické, které jsou uměle vytvořené (vitaminové tablety). Lidé obvykle upřednostňují přirozené antioxidanty před umělými a to hlavně z finančních důvodů. Nač polykat drahé kapsle, když si stačí u televize dát svačinku v podobě chutného jablka. V poslední době se navíc objevují zprávy o tom, že tyto umělé antioxidanty v případě dlouhodobého užívání dokonce mohou organismu škodit.

Co tedy máme jíst?

Vitamin A – rybí tuk, játra, mrkev, meloun, meruňky, máslo, žloutek, zelí
Vitamin E – máslo, mléko, maso, olej, sója
Vitamin C – šípek, citrusy, brambory, rajčata, brokolice, černý rybíz
Vitamin B2 – kvasnice, játra, ledviny, maso, ryby, tvaroh, kakao, oříšky
Vitamin B15 – rýže, mouka, sezamová a dýňová semena, pivní kvasnice
Karotenoidy –  mrkev, dýně, grapefruit, rajčata, brokolice, paprika
Flavonoidy – víno, borůvky, citrusy
Třísloviny – čaj, červené víno, borůvky, brusinky, jahody
Selen – ořechy, vnitřnosti, mořské ryby
Zinek –  játra, tmavé maso, mléko, žloutky, ústřice, celozrnné cereálie, fazole, ořechy