Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Báječné účinky ovocných a zeleninových šťáv pro naše zdraví

5. 08. 2014 | Péče o tělo

Šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Vynikají lahodnou chutí, vysokým obsahem vitamínů, minerálů, dodávají tělu energii, vitalitu a odstraňují únavu. 

Pitím čerstvých vylisovaných šťáv čistíme organismus od škodlivých látek, podporujeme správné trávení, snižujeme nadváhu, podporujeme krásný vzhled pokožky, vlasů a nehtů. Čerstvé vylisované šťávy si můžeme dopřávat po celý rok. Jednou z možností je domácí odšťavňování. V létě nás příjemně osvěží, dodávají tělu potřebnou tekutinu. Do vylisovaných šťáv můžeme přidat i kostku ledu, která nás příjemně osvěží.

Které ovoce a zeleninu k odšťavňování používáme

Ovoce a zeleninu na odšťavňování můžeme vybírat podle ročního období, z vlastních zahrádek, využít lze ovoce také z našich lesů a strání. Ovocné a zeleninové šťávy můžeme dělat z jednoho i více druhů, záleží na vaší chuti a fantazii. Odšťavňovat můžeme také plody exotické.  Výborné jsou pomeranče, mandarinky, banány, grapefruity, ananasy, manga, kiwi a jiné. V zimě můžeme do šťáv přimíchat různé koření, které nás zahřeje. Například skořici, kurkumu, zázvor nebo mátu.

Pět porcí ovoce a zeleniny denně

Domácí ovocné a zeleninové šťávy představují jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Zelenina a ovoce jsou potraviny s nízkou energetickou hodnotou. I když ovoce obsahuje ovocné cukry. Patří mezi kvalitní jídlo, které obsahuje málo kalorií, proto je vhodné při dietách. Pitím ovocných a zeleninových šťáv podporujeme správný pitný režim. Když dítě odmítá dostatek ovoce a zeleniny, tak je můžeme nahradit čistou ovocnou nebo zeleninovou šťávou.

zeleninové a ovocné šťávyZeleninové šťávy

Šťáva ze špenátu

Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí. Čistí organismus od škodlivin a odstraňuje zácpu.  Pomáhá při chudokrevnosti, srdečních nemocech, očních chorobách a bolestech hlavy. Pitím čerstvé špenátové šťávy dodáváte tělu potřebné živiny. Špenát můžete kombinovat s jiným druhem zeleniny, např. šťáva ze špenátu a sladké karotky.

Mrkvová šťáva

Šťáva z mrkve je bohatá na vitamíny a je ideální jako doplněk ke šťávám z ovoce. Mrkev stejně jako špenát podporuje trávení, zvyšuje odolnost proti infekcím. Čerstvé šťávy podporují zrak, zdravé zuby i kosti. Mrkvová šťáva pomáhá pečovat o hezkou pleť, růst vlasů i nehtů. Celkově posiluje imunitu organismu, srdce i krevní oběh. Mrkev se přidává k jiným druhům zeleniny i ovoce. Mrkev a červená řepa. Mrkev, celer, jablko a zázvor.

Šťáva z červené řepy

Šťáva z červené řepy posiluje imunitní systém, čistí krev a prospívá trávicímu ústrojí. Je vhodná pro ženy v období klimakteria. Červená řepa se dá dobře sladit s mrkví, celerem a jablkem.

Zelná šťáva

Zelná šťáva čistí organismus od škodlivin.  Pomáhá při zácpě, léčí trávicí trakt, podporuje léčbu vředů. Její nevýhodou je plynatost. Červené zelí s jablkem.

Okurková šťáva

Okurková šťáva podporuje vylučování moče. Je výborná na nízký i vysoký tlak. Pomáhá při onemocnění dásní, lámavostí nehtů a vypadávání vlasů. Pitím okurkové šťávy se vám zlepší také pleť, stejně jako u karotky. Okurku můžeme dát dohromady s karotkou.

Rajčatová šťáva

Rajčatová šťáva je velmi osvěžující a plná vitamínů. Působí dobře na krevní oběh, prospívá kůži, vlasům i nehtům. Je vhodná při dietách. Rajská jablíčka můžete ochutit jablky.

Melounová šťáva

Melounová šťáva má močopudné účinky. Podporuje léčbu poruch ledvin. Má vynikající čistící schopnosti zejména pro ledviny. Obsahuje spoustu vitaminu C, který potřebujeme pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Melounová šťáva je výborná s limetkou. Meloun, jahoda a máta.  

Šťáva z rakytníku

Plody rakytníku jsou bohatým zdrojem celé řady vitamínů, minerálních látek a kyseliny listové. Patří k nejvýznamnějším přírodním zdrojům vitamínu C. Rakytník má silné protizánětlivé účinky, rozpouští hleny. Působí výborně na zažívací ústrojí. Příznivě působí na srdce, krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu. Rakytník smícháme s jablkem, mrkví, pomerančem, nebo jiným druhem ovoce.

 

Ovocné šťávy

Jahodová šťáva

Jahody obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Pomáhají při léčbě srdečních nemocí a cév. Působí příznivě na močové cesty. Snižují krevní tlak a zvyšují imunitu. Jahodová šťáva je výborná v kombinaci s jablkem. Nebo také jahody, banán, maliny nebo borůvky.  

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva udržuje zdravý zrak. Pomáhá při diabetu. Léčí hemeroidy a křečové žíly. Můžeme k ní přidat jablko, banán, jahody, maliny nebo ananas. S každým ovocem chutná výborně.

Ananasová šťáva

Pomáhá čistit organismu od škodlivých látek, působí močopudně. Snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a odbourává otoky, pomáhá při střevních poruchách. Ananas se dá kombinovat s různým ovocem. Ananas, jablko, pomeranč.

Hrušková šťáva

Hrušková šťáva má močopudné účinky. Čistí a detoxikuje celý organismus od škodlivých látek. Hrušku smícháme s jablkem a borůvkami.

Malinová šťáva

Šťáva z malin je výborná na trávení, pomáhá při průjmu a zároveň i odvodňuje. Pomáhá při srdečních chorobách, revmatizmu a cukrovce. Malinová šťáva s melounem.

Pomerančová šťáva

Pomerančová šťáva pročišťuje organismus od škodlivých látek. Pomáhá při překyselení organismu. Posiluje imunitní systém. Zlepšuje vzhled vlasů. Pomerančovou šťávu můžeme namíchat s mangem a malinami. Banán, pomeranč a jablko.

Grapefruitová šťáva

Stejně jako pomerančová šťáva čistí organismus od škodlivých látek. Posiluje imunitu. Působí blahodárně proti infekcím a nachlazení. Pomáhají při žilních onemocněních. Grapefruit namícháme s melounem.

Jablečná šťáva

Působí příznivě na zažívací ústrojí, především při zácpě. Jablečná šťáva čistí organismus od toxických látek. Můžeme ji kombinovat. Jablko s celerem. Jablko s mrkví. Jablko a červené zelí. Jablko a červená řepa. Jablko s borůvkami a banánem. Výborná je čistá jablečná šťáva


Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy chrání náš organismus před různými nemocemi. Měli bychom je dopřávat našemu tělu po celý rok.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Báječné účinky ovocných a zeleninových šťáv pro naše zdraví:

Báječné účinky ovocných a zeleninových šťáv pro naše zdraví
Báječné účinky ovocných a zeleninových šťáv pro naše zdraví
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jeho šťáva je také vynikající.
Snižuje cholesterol, krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin. Je dobrá na hubnutí a detoxikaci těla. Jen na chuť si to chce zvyknout, popřípadě dochutit dle sebe.
Obrázek uživatelky
profil
S dcerkou jsme vyzkoušeli zeleninové šťávy, musí konstatovat, že jsou vynikající, děláme je často.
Marti článek je superSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děláme šťávy co nám zahrádka urodí a je nám dobře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný a poučnýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice