Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brusinky pro zdraví

30. 07. 2014 | Péče o tělo

Je všeobecně známé, že tyto příbuzné borůvek s jasně červenými a trpkými plody jsou nejen chutnou přílohou k masům, ale že jsou také zdravé. Jejich blahodárné účinky na lidský organismus známe už dávno (v lidovém léčitelství je využívali již staří Řekové) a jsou dokázané mnohými studiemi.

Nejnovější z nich potvrzují, že brusinky jsou právem řazeny mezi tzv. superpotraviny - tedy potraviny, které významným způsobem přispívají ke zlepšení zdravotního stavu člověka. Vychutnat si je můžete čerstvé, sušené, konzervované (zde je nutné počítat s přidaným cukrem) nebo jako džusy (i zde pozor na obsah cukru).

Z extraktů brusinek se vyrábějí různé druhy léků, z nichž nejznámější jsou léky proti zánětům močových cest. Brusinky se také přidávají do zubních past i ústních vod a vzhledem k jejich účinkům proti stárnutí najdou využití i v kosmetice.  

Sběr a skladování brusinek:

Brusinky dozrávají během srpna a září. Doporučuje se sbírat pevné, tmavě červené plody (čím tmavší barva, tím zdravější). Před skladováním odstraníme všechny měkké nebo málo zbarvené plody. Zmrazené brusinky vydrží několik let. Po rozmrazení je ale nutné je ihned zkonzumovat. Usušené brusinky skladujeme na suchém a tmavém místě, nejlépe v papírovém obalu.

brusinky pro zdravíJaké jsou pozitivní účinky brusinek na zdraví:

Brusinky mají velké množství důležitých živin; především obsahují spoustu antioxidantů, jsou významným zdrojem vitaminu C (ve 100 g brusinek ho je obsaženo téměř 20 mg) a přírodním antibiotikem. Obsahují rostlinné látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích, takže se bakterie vyplaví z těla dříve, než mohou způsobit infekci. Lékaři je doporučují jako prevenci i jako podpůrný prostředek léčby různých onemocnění. Udává se, že účinek brusinek se projeví při pití brusinkové šťávy v množství 300 - 500 ml denně, popřípadě při denní konzumaci 200 g čerstvých plodů. Léčivé jsou i listy brusinek; často jsou součástí čajových směsí, např. urologické.

Asi málo známá informace je, že užívání brusinek nebo tablet (potravinových doplňků) by nemělo být dlouhodobé: ne déle než dva měsíce v kuse a ne více než čtyři měsíce v roce.


Z výše uvedeného vyplývá, že brusinky jsou účinné při infekcích močových cest a močového měchýře i jako prevence těchto onemocnění:

- jsou dobré jako prevence tvorby ledvinových kamenů,

- pomáhají při průjmech,

- působí mírně močopudně,

- působí jako přírodní probiotikum - mají příznivý vliv na zdraví zažívacího traktu a dutiny ústní (např. při onemocnění dásní nebo snížení tvorby zubního plaku),

- snižují vysokou hladinu cholesterolu,

- jsou vhodné pro diabetiky, snižují hladinu cukru v krvi,

- zlepšují funkci cév, snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami,

- pomáhají při chřipce a nachlazení (pijeme 2 sklenice brusinkové šťávy denně),

- slouží jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění žaludku,

- jsou pomocníkem při hubnutí,

- posilují obranyschopnost organismu,

- jsou účinné proti oparům,

- mají pozitivní účinky na mužskou potenci,

- díky obsahu vitaminu A zabraňují zánětu očních spojivek,

- slouží jako prevence proti některým typům rakoviny: hlavně plic, jater, tlustého střeva, prostaty, prsu a vaječníků.

 

Kdy se brusinkám vyhnout:

- kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové by se měli brusinkám vyhnout lidé s překyseleným žaludkem a s onemocněním ledvin nebo žlučníku,

- ten, kdo musí užívat vápník, by měl brusinky buď z jídelníčku vynechat, nebo je alespoň konzumovat 2 - 3 hodiny před nebo po užití vápníku (šťavelany jinak zhoršují jeho vstřebávání),

- vzhledem k vyššímu obsahu sodíku nejsou příliš vhodné pro lidi s vysokým tlakem,

- vyhnout by se jim měli ti, co užívají léky na ředění krve - díky nim by se mohl snížit protisrážlivý účinek léku a v důsledku toho by mohlo dojít k nebezpečnému krvácení,

- nekonzumujte brusinky při těžkých poruchách jater, v období těhotenství a kojení.

 

Brusinky si samozřejmě můžeme koupit i jako potravinový doplněk, ale není nad ty čerstvé. Poslední dobou se také dostávají do zahrádek jako zahradní kultivar. Brusinkový keřík se dá vysadit i do truhlíku na balkon. Kdo tedy máte možnost, určitě ji využijte a zajistěte si vlastní přísun těchto zdravých plodů. Určitě nebudete litovat.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět zajímavý článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás na Šumavě jich bývá celkem dost. Já si ale v zimě vždycky kupuju ty v tabletkách, a fakt to při problémech s močovým měchýřem pomáhá.
Obrázek uživatelky
profil
za článek. Letos jich v lese moc není a na zahradě také velkou úrodu mít nebudeme, protože jsme je teprve na jaře sázeli. Snad příští rok.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bohužel jsem na ně nikdy v lese nenarazila....a nebo špatně koukámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda