Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brýle, čočky nebo operace - co je lepší?

3. 10. 2019 | Péče o tělo
Co je pro lidské oko nejpohodlnější – brýle, čočky nebo laserová operace?

Každá korekce oční vady má své výhody i nevýhody. Brýle jsou jednoduché, snadno se nosí, ale pěkné brýle jsou drahé. Brýle také zhoršují rozsah zorného pole.

Kontaktní čočky výborně korigují oční vadu, umožňují normální zorné pole i prostorové vidění, ale nesnáší je každý, péče o čočky je celkem náročná a musí stále kupovat nové a nové. 

Laserová operace u nižších dioptrií výborně odstraní oční vadu, ale za šera může zhoršovat zrakovou ostrost. Cena za zákrok je poměrně vysoká, ale zase jen jednorázová.
 
Při které oční vadě je vhodné používat brýle, kdy čočky a kdy lze přistoupit k laserové operaci?

Brýle, čočky nebo operace - co je lepší?Refrakční vady, o kterých zde hovoříme jsou – dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus. Při dalekozrakosti jsou vhodné brýle nebo kontaktní čočky, u starších lidí je možné volit operaci, při které se lidská čočka nahradí silnější čočkou umělou. Při krátkozrakosti záleží na velikosti oční vady, ale obecně lze říci, že dobré vidění zajistí brýle, kontaktní čočky i laserová operace. Při oční vadě do 6 dioptrií je laserová operace opravdu bezpečná, u vyšších vad záleží na dalších fakorech. Astigmatismus lze dobře korigovat brýlemi nebo laserem.
 
Jaké jsou nejčastější oční vady? Které z nich je možné úspěšně léčit?
     
Nejčastější oční vadou je krátkozrakost. Jedná se o vrozenou dispozici. Nejedná se tedy vlastně o léčbu, ale o kompenzaci refrakční vady.
 
Od kolika dioptrií se předepisují brýle? Do kolika dioptrií je možné využívat čočky?
     
Síla brýlí závisí především na nárocích klienta. Často předepisujeme i brýle s ½ dioptrie lidem, kteří potřebují opravdu ostře vidět. Kontaktní čočky se vyrábí běžně od -12 do +6 Dioptrií, ale je možné objednat i čočky silnější než 20 dioptrií.
 
Proč souvisí se stárnutím zhoršování očních vad?
     
S přibývajícím věkem přichází ztráta akomodace – schopnosti zaostřit do blízka. Stav, který nás nutí nosit brýle na čtení, na počítač. Dioptrie na práci do blízka se kombinují i s původní oční vadou. Dokonce i člověk, který po laserové operaci vidí skvěle na dálku, potom potřebuje brýle na čtení.

Které vady je možné odstranit laserovou operaci?
     
Laserová operace rohovky je ideální pro krátkozrakost nižšího stupně a některé typy astigmatismu. U dalekozrakosti nebývá zraková funkce po operaci rohovky za šera srovnatelně dobrá.
 
Do kolika let je možné absolvovat laserovou operaci?
     
Nejprve je potřeba říci, od kdy je operace rohovky vhodná. Hranicí je stabilizace oční vady. Když se dioptrie rok nemění, to bývá kolem 20 let věku, je možné začít uvažovat o operaci. Čím dříve se pacient rozhodne pro operaci, tím déle si užije život bez brýlí. Tedy období, než začne potřebovat brýle na čtení. A potřeba brýlí na čtení se objevuje mezi 40 a 50 roky.
 
Jsou čočky stejně účinné jako brýle?
           
Kvalitní nitrooční čočky zajistí výborné zrakové funkce a normální zorné pole za cenu, že se musí nasazovat a měnit. Péče o brýle je podstatně jednodušší.

Na otázky odpovídal primář Očního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Karel Sedláček.

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ak je na výber...je to super
Obrázek uživatelky
profil
také jsem přemýšlela o operaci ale je vše riziko také se bojím
Obrázek uživatelky
profil
Brýle nosím až ve středním věku, myslím si, že operace by mi moc nepropěla.
Obrázek uživatelky
profil
jakakoliv operace ...je urcite riziko
Obrázek uživatelky
profil
Sama mám kontaktní čočky, rozhodně je to pohodlnější, než neustále nosit brýle. Je to dosti nákladná věc, ale stojí to za to.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles