Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinková očista na posílení těla

30. 05. 2017 | Péče o tělo
Naše tělo se přirozeně neustále pročišťuje, každý den, nehledě na roční období. Ale s příchodem teplejších měsíců nás může přepadnout únava. Nedostatek vitamínů, slunce a pohybu obecně, kterým v zimních měsících trpíme, může naše tělo oslabit. Projevy bývají různé, od malátnosti a nedostatku energie, po melancholii či zhoršení zdraví. Naše tělo potřebuje doplnit vitamíny a povzbudit imunitní systém, který pracoval na plné obrátky.

Bylinky jsou skvělé, pokud chcete omezit sůl, a přitom dodat jídlu chuť. Na jaře jsou navíc plné síly a zdraví prospěšných látek, které vašemu tělu po zimě prospějí. Některé druhy, jako třeba mladá kopřiva nebo medvědí česnek.

šalvějŠalvěj lékařská


Chuť šalvěje je velmi intenzivní a lehce nahořklá. Rozhodně je nezaměnitelná. Hodí se zejména k chuťově výrazným masům, jako je zvěřina, jehněčí, skopové, kachní, husí, také k sekaným masům, ale i k rybám. Skvěle chutná i na pečených bramborách nebo v marinádách.
Šalvěj je třeba používat ve velmi střídmém množství, aby nepřebila chuť pokrmu. Na rozdíl od většiny čerstvých bylinek ji lze přidávat do jídla již při vaření, protože výrazné šalvějové aroma se ve vysokých teplotách vytrácí jen pozvolna.

Šalvěj má desinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se v kosmetice k léčbě akné, do past nebo ústních vod nebo do šampónů. Odvar z šalvěje pomůže při bolesti v krku, čaj zase pomůže s trávením, očistou jater a celkovým posílením těla.

Medvědí česnek


Medvědí česnek je jeden z nejlepších životabudičů vůbec. Zachutná většinou i lidem, kteří normální česnek nesnesou nebo nemají rádi. Je neuvěřitelně všestranný, dají se totiž využít všechny jeho části – cibulky, listy i květ.

Čerstvý jej můžete přidat do pomazánek, polévek, k masu či těstovinám. Jeho aroma zvýšíte, když jej krátce prohřejete na pánvi s máslem.  Skladovat se dá ve vlhkém ubrousku v lednici několik dní, nebo jej můžete zamrazit. Dnes můžete koupit bylinky jak řezané, tak i v květináčích.
Medvědí česnek je bohatý zejména na vitamín C a železo. Obsah vitamínu C ve 100 g je až 150 mg. Pro srovnání - jablko má pouhé 4 mg ve 100 g. Stejně jako cibule či klasický česnek, i ten medvědí obsahuje silici alicin, která má antibakteriální účinky. Pomůže při respiračních onemocněních, nachlazení a podporuje hojení ran. Dokáže také snížit vysoký krevní tlak nebo pročistit zanesené ledviny, jelikož působí močopudně. Díky jeho čistícím schopnostem by se měla zlepšit i kvalita pleti a různé záněty.

Kopřiva


Mladé listy kopřivy jsou skvělé pro jarní očistu. Nejjednodušší je si z nich připravit čaj. Kopřiva se dá udělat obdobně jako špenát. Nebo pokud listy spaříte, můžete je přidat do vývaru nebo zeleninových salátů či nádivek.
Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B1, B6 a C. Navíc obsahují kyselinu mravenčí a octovou. Dále pak serotonin, třísloviny a chlorofyl. Kopřiva snižuje hladinu krevního cukru, čistí organismus, je protizánětlivá a urychluje regeneraci pokožky.

Pažitka


Chuť a vůně pažitky je jemně cibulová. Tato bylinka se hodí zejména do salátů a dresinků, pomazánek, do polévek, ale i k jakémukoli masu, na posypání brambor, rýže nebo všemožných kaší a těstovinových jídel. Velmi často se kombinuje s vejci na jakýkoli způsob.
Pažitka je bohatá na vitamín C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost.
Na použití je pažitka velice jednoduchá, stačí seříznout listy. Aby vám pažitka dále rostla, je nezbytné ponechat alespoň 5 cm. Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho a dá se i zmrazit. Nedoporučujeme sušení pažitky, jelikož se tím ztratí aroma.


Zdroj, foto: Titbit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !