Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česnek - malý zázrak

30. 10. 2010 | Péče o tělo

Česnek je bohatý na látky obsahující síru, z nichž jednou z nejdůležitějších je allicin. Tato látka brání množení bakterií a působí jako přírodní antibiotikum, proto se někdy česneku říká "lidový penicilin". Kromě toho obsahuje vitaminy A, B1, B2, vitamin C, hořčík, železo, zinek, mangan, bór, kobalt a selen.

Česnek a zdravé srdce

Již slavný lékař prvního století Diocorides napsal, že česnek čistí "tepny a otevírá ústa  žilám". Dnešní vědci potvrzují, že česnek je důležitý pro zdravé srdce a cévy. „Čistí tepny", pomáhá snižovat "škodlivý" LDL cholesterol v krvi a tím i riziko srdečních onemocnění.

Česnek a vysoký krevní tlak

Již tisíce let se v Řecku vysoký krevní tlak úspěšně léčí zvýšenou konzumací česneku. Jeho pravidelné užívání přináší výrazné a často naprosto uspokojivé snížení tlaku.

Česnek a nachlazení

Již při prvních náznacích chřipky či virózy je nenahraditelný česnek. Účinné látky naše tělo  rychle přijímá a krví dopravuje k buňkám. Cenné látky mírní rýmu, bolesti v krku, hnisavý zánět mandlí, onemocnění dýchacích cest, uvolňují hleny při kašli a ulehčují tak našemu dýchání.

Česnek a jeho další význam

Česnek posiluje obranyschopnost organismu a snižuje riziko bakteriálních a virových infekcí, ničí střevní parazity, snižuje hladinu cukru v krvi, má zmírňující vliv na nadýmání, uklidňuje střeva a zmírňuje průjem, působí proti infekcím močových cest.

Doporučená denní dávka pro dospělé je 1-3 stroužky česneku

Jak tlumit česnekové aroma?

Zápach česneku považuje většina lidí za velice nepříjemný. Můžeme sice užívat česnekové  koncentráty, které lze dostat v lékárně, ale není nad přírodní produkt. Použitím následujících prostředků lze zmírnit nebo se zcela vyhnout silnému aroma česneku po jeho požití. Vyzkoušejte pití černé kávy nebo žvýkání kávových zrnek, pomoci může i sklenice mléka. Také žvýkání jablka, kousku pomerančové kůry, zrnka kardamomu či anýzu nebo zelených natí (petrželky, pažitky nebo řeřichy).

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Česnek mám velice ráda a každý den jej konzumuji v syrové podobě, pouze jej spařím převařenou vodou je moc dobrý a zdravý, ale jen českýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zo všetkej zeleniny mam najradšej cesnak, lebo vonia za klobasouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je asi skutečně zdravý je super a hodně ho používám
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík cesnak je super zelenina
Obrázek uživatelky
profil
česnek je zdravý, s chutí na něj.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles