Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dát tělu v horkých letních dnech?

17. 08. 2013 | Péče o tělo
Léto nám přináší kromě příjemných a zábavných chvil i extrémní horka, kdy hledáme všemožné způsoby, jak se zchladit. Abychom utekli před těžko snesitelným vedrem, přesouváme se k moři, do hor nebo se aspoň snažíme zůstat mezi čtyřmi stěnami s pořádnou klimatizací. Chladnější prostředí je skvělé, jsou však i jiné způsoby, jak se zchladit zevnitř.

Zatímco v zimě nás více přitahují těžší potraviny, v létě máme většinou chuť na lehčí jídla. At´ už je to tím, že na ně v horkém počasí máme chuť, nebo jsou prostě jen lépe dostupné, pro náš organizmus je dobré, že nás v horkém počasí oslovují jídla s vyšším obsahem tekutin, stejně jako vodnaté čerstvé ovoce a zelenina.

Se stoupajícími teplotami se i mnohem více potíme, což vede ke ztrátě tekutin, společně s minerálními látkami na bázi sodíku, draslíku a hořčíku. Pokud tyto tekutiny a minerální látky nenahradíme, může to vyvolat pocit únavy a malátnosti.

Co dát tělu v horkých letních dnech?Většina druhů ovoce a zeleniny, zejména té sezónní, obsahuje spoustu vody a  představuje také velmi dobrý zdroj draslíku, takže je na léto ideální volbou. Existuje však několik „letních šampiónů“, jako jsou melouny, bobulovité ovoce, špenát či pálivé papriky, které mohou být v boji s horkem obzvláště účinné.

Červené a žluté melouny, které se prodávají v létě téměř všude, obsahují až 95% vody, takže tělu skvěle pomáhají nahradit tekutiny vypocené v horku. Jsou však i bohaté na draslík - žlutý meloun ho obsahuje až trojnásobně více než červený. Žlutý meloun je také dobrou volbou i proto, že svou oranžovou barvu získal díky beta karotenu, účinnému antioxidantu, který napomáhá ochraňovat pokožku před škodlivým slunečním UV zářením.

Chutné bobulovité plody obsahují kromě vody i přírodní látky příbuzné acylpyrinu, které mají protizánětlivé účinky. Takže pokud sníte misku sladkého bobulovitého ovoce, můžete snížit zánětlivé procesy a následky nadměrného opalování na slunci. 

Špenát
má také dvojí účinek. Tato zelenina, stejně jako další zelené listové druhy, obsahuje spoustu vody a je i zdrojem hořčíku, minerální látky, kterou při pocení ztrácíme. A nejen to, špenát získal svoji zelenou barvu z pigmentu nazývaného lutein, přírodního antioxidantu, který napomáhá chránit pokožku a oči před sluncem.

O pálivé paprice byste možná řekli, že je tou poslední potravinou, kterou byste chtěli jíst v horku. Ukázalo se však, že pikantní paprika dokáže stimulovat pocení, takže když se pot z pokožky vypaří, pomůže tělu se ochladit. Paprika také obsahuje spoustu vitamínu C, dalšího antioxidantu, který zvyšuje ochranu před sluncem. Když si s horkem už nevíte rady, zkuste i další ostré potraviny jako čerstvý česnek či zázvor, mají podobné složení, které také vyvolává pocení a následné ochlazení těla.

Ovoce a zelenina
jsou bezesporu dobrým zdrojem tekutin, pokud však v horku ztrácíte tekutiny vlivem pocení, nespoléhejte se pouze na ně. Pijte hodně vody během celého dne a pokuste se svou žízeň trošku předběhnout. Ve chvíli, kdy vám tělo říká, abyste se napili, jste už pravděpodobně mírně dehydrovaní. Speciální nápoje pro sportovce jsou také v pořádku, zvláště pokud cvičíte v horku a vlhkých podmínkách – pomáhají nahrazovat cenné minerální látky a jejich složení přispívá k maximálnímu vstřebávání tekutin. Jejich mírně sladká chuť vás také může povzbudit, abyste pili ještě více.  

Pití vhodných nápojů i konzumace množství čerstvého ovoce a zeleniny vám mohou výrazně napomoci v boji s horkem. Ovoce a zelenina nejen pomáhají nahradit tekutiny a minerální látky, které ztratíte při pocení, ale obsahují i antioxidanty, které výrazně přispívají k ochraně těla a pokožky před slunečními paprsky.

Autorka: Susan Bowerman
Zdroj, foto:Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle