Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cvičením pro lepší paměť

27. 10. 2010 | Péče o tělo

S jednoduchými cviky můžeme paměť udržovat ve skvělé kondici a vyhnout se tak mnohým trapným momentům, kdy si nedokážeme vzpomenout na něco důležitého.

Již při krátkodobé a dynamické zátěži se zvýší příjem kyslíku a okysličí se tak většina orgánů v těle, včetně mozku. Mozkové cévy jsou velmi citlivé na množství kyslíku v krvi, nedostatek kyslíku může způsobit, že mozek pracuje nedostatečně. Přesáhne-li nedostatečné zásobení mozku kyslíkem limitní mez udávanou zhruba okolo sedmi minut, pak nastávají v mozku nevratné změny a mozek je poškozen. Deset a více minut vede ke smrti mozku, což znamená konec života. Ale existují nadprůměrně trénovaní jedinci, kteří vydrží dlouhodobě pod vodou i bez použití dýchacího přístroje. Sníží-li se obsah kyslíku v krvi na úkor například kysličníku uhličitého, například u kuřáků, mozkové cévy se zúží. Dojde-li k úplnému uzavření, nastává mozková příhoda.

Průtok krve mozkem se fyzickou aktivitou nezvyšuje, ale existuje jedno ale... Již v počátku tělesného cvičení se do krve uvolní velké množství cukru, nejvhodnějšího zdroje energie většiny orgánů. Zvýšený příjem se projeví i na mozkové činnosti, mozku je tak dodán zdroj energie i podmínky pro její využití. Ale extrémně dlouho trvající zátěž s vysokou intenzitou přináší únavu nejen tělu, ale i mozku. Tělesná únava tak navozuje i únavu duševní.

I obyčejné stoupání do schodů podporuje prokrvení mozku a dokonce prý i snižuje onemocnění Alzheimerovou chorobou. Ale všechny druhy sportu, které podporují práci nohou mají přímý vliv na činnost mozku.

Vyzkoušejte…

Obrácený svět

Shyby v předklonu hlavou dolů a „svíčka“ posilují a zlepšují prokrvení mozku, a tím i myšlení. Měly by být prováděny denně, na začátku alespoň půl minuty, později až tři minuty. Doporučuje se je praktikovat vždy, když je od nás vyžadována obzvlášť vysoká duševní bdělost.

"Jízda na kole"

Sedněte si na zem, dejte ruce v týl a dělejte, jakoby jste jeli na kole a dotýkejte se střídavě loktem protilehlého kolena. Záleží na vás, jaké zvolíte tempo, ale tento cvik uvede srdce i mozek (ale i celý organismus) do vynikající formy.

Myslitelská čepice

Jednoduchým, ale zajímavým cvikem je tzv. myslitelská čepice. Uchopte špičkami prstů ušní boltce, lehce je vytáhněte od hlavy a lehce masírujte. Působí proti únavě a pro lepší koncentraci.

Zívání

Dělejte, jako byste zívali, přitom se dotýkejte špičkami prstů tváří, lehce tato napnutá místa masírujte a jako by vyhlazujte. Tento cvik uvolňuje hlavu a krk.

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje paměť po porodu se strašně zhoršila a vůbec to nechápu.Někdy chci o něčem mluvit mám to před sebou a nemohu si vzpomenout jak se ta věc nebo člověk jmenuje.Je to hrozný.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
doporucuji screbl, krizovky, sudoku...zoliky.....
Obrázek uživatelky
profil
to zivanie si podla tohto popisu neviem vyskušať
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles