Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dentální implantáty versus můstky

11. 01. 2010 | Péče o tělo

V současné době dentální implantáty jsou běžně zhotovitelné a reálné ošetření v dutině ústní. Jedná se většinou o válce s méně či více závity. Možnost jejich uplatnění bývá za vytažený zub, či zuby. Neplatí zde pravidlo, že pokud vytáhneme např. 6 zubů – musíme zde zavést 6 implantátů.


U jednotlivého zubu samozřejmě platí co zub to implantát, ale již u 3 chybějících zubů je možné zavést 2 implantáty a na nich zhotovit můstek. Pro bezzubé čelisti je rozdíl, zda se jedná o horní čelist nebo dolní čelist. V horní čelisti je u pacientů, kteří nemají ani jeden zub, vhodné zavést minimálně 6 implantátů (uvádí se, že ideální je mezi 6-8 implantáty). V dolní čelisti je toto číslo nižší, je možné zavést 4 - 5 implantátů a na nich zhotovit pevný můstek.

zdrave-zubyPro vhodnost užití implantátů oproti klasickému můstku nesenému vlastními zuby mluví to, že se nebrousí okolní zuby (výjimkou je např. pokud chceme mít méně implantátů a spojit je se zuby – hovoříme o kombinaci spojení implantátu se zuby). Další alternativou užití implantátů je, pokud nám chybí stoličky. Zde pokud nechceme mít snímatelné náhrady (vyndavací náhrady), jsem nuceni užít implantáty. V takovém případě je implantát jedinou volbou pro zhotovení pevného můstku.

Určité situace, kdy není vhodné užít implantát jsou: různá akutní onemocnění (zde však po vyléčení je možné implantovat); dále parodontitida (zde je kontraindikace implantátů, pouze při stabilizaci stavu, perfektní spolupráci pacienta a hygieně můžeme implantovat i když s vyšším rizikem než u pacienta bez tohoto onemocnění); další kontraindikací je silné kuřáctví (neplatí to absolutně, ale neúspěchů je až 30%) ; další onemocnění celková jako diabetes mellitus, onemocnění srdeční, štítné žlázy při kompenzaci nebývají kontraindikací implantace. Jedinou výjimkou jsou onkologické stavy především ve spojitostí s léčbou farmaky (léky).

Vlastní zavedení implantátů není nijak náročné. Jde o ambulantní zákrok, buď v lokální (místní) anestezii, což je obdobou při tahání zubů; nebo za příplatek v celkové anestezii nebo mírném „přiuspání“ – neuroleptanalgezii. Často k výkonu se přidávají antibiotika (předcházení zánětů a komplikací s hojením) a analgetika (léky na bolest). Výkon je často snášen pacientem dobře.

mustekVelmi důležité je vědět, že aby bylo možno implantovat, musí být kost zhojená. Po vytažení zubu se kost normálně hojí 5 – 6 měsíců. V tomto období je možné užít tzv. miniimplantáty jako dočasné ošetření. Jsou užívány pro ukotvení náhrady, protože jinak by takové náhrady nebyly nijak ukotveny. Vlastní hojení implantátů trvá od 3 do 5 měsíců. V dolní čelisti je tato doba kratší, v horní čelisti je delší.

Cenová relace implantátů se pohybuje ve velkém rozmezí. Obvykle je cena mezi 10.000,- až 20.000,- za implantát bez korunky. (Příkladem je celý „nový zub“, jehož cena se pohybuje mezi 14.000,- až 24.000,-). U můstku na 6ti implantátech je cenová relace od 80.000,- až po 150.000,- za celý můstek včetně implantátů.

Otázka vhodnosti je velmi individuální. Pokud je chrup bez onemocnění, zuby jsou bez větších výplní a parodontitidy je implantace na místě a je první volbou. Jinak je ošetření můstkem bez implantátů a ošetření můstkem na implantátech stejně hodnotné a kvalitní. Tedy závěrem dentální implantáty jsou vhodným ošetřením tam, kde nechceme brousit zdravé zuby. Neplatí však:“zaplatil(a) jsem si za implantáty, tak to je vše z mé strany“. Pacient musí dodržovat velmi striktně důraznější hygienické návyky než u vlastních zubů.


Autor: MUDr. Patrik Prachár, Ph.D.
Stomatologické klinika MU LF a FN u sv. Anny, Brno



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To sou ceny! Já mám nahoře můstek ,ale hrozně mě štvalo ,že mě obrousil úplně zdravý zub! A ještě ten vedle mě jakoby seříznul! A ten se mě kazí! Já to vůbec nevěděla ,že se to tak dělá!Smajlík Teď dole mě chybí 2 zuby a vůbec se mě nechce ,zas si nechat zbrousit zdravý! Tak čekám až mě ještě nějaký odejdouSmajlík! Teď sem si řikala ,žeby jiný řešení! hm je! ale né pro mě!No abych řekla pravdu ,teď nemám ani na ty můstky! Natož na nějaký implantáty! Tak až někdy v příštím životě! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ono je těžké, když člověk na zuby nemá. Začíná u nás být vše jak na západě. Pouze pro bohaté.
Obrázek uživatelky
profil
Mně se pokaždé zubařka ptá, kdy si konečně nechám doplnit zuby do huby. Nejprve jsem jí řekla, až děti vyjdou základku, potom až odmaturují a potom až po jejich promoci. Jenže to asi budu platit veselku, tak nevím...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles