Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dermoporadkyně radí: Jak se opalovat bezpečně

8. 07. 2020 | Péče o tělo
Slunečním paprskům bychom se měli vystavovat se vší opatrností. Je důležité brát ohled na typ pokožky, fototyp či alergii na slunce. Klíčové je zvolit kvalitní opalovací krém se správnou výší SPF a umět ho správně používat.

Opalovací krém

•    Základním pravidlem bezpečného pobytu na přímém slunci je používání kvalitního opalovacího krému, a to zejména v případě obličeje od jara do podzimu.

•    Abyste vybrali správný produkt, je vhodné poradit se s odborníkem. V lékárně vám pomůže proškolený zdravotnický personál a zároveň zde nabízejí pouze produkty, které jsou testovány pod dermatologickým dohledem. Používejte krém minimálně s faktorem SPF 25 a vždy kontrolujte, že je na obalu UVA vyznačené v kroužku. Tato ikona potvrzuje, že poměr mezi hodnotami ochrany SPF, což je ochrana proti UVB záření, a PPD - výše ochrany proti UVA záření, není vyšší než tři. To nám zaručuje kvalitní a širokospektrální ochranu jak proti UVA,  tak UVB záření, která je ve správném poměru.

opalování•    Nevystavujte pleť přímému slunci od 11 do 15 hodin. Při pobytu na slunci je potřeba se každé dvě hodiny namazat znovu. Obzvlášť to platí po koupání a otření osuškou. Používejte také dostatečné množství krému (dospělý člověk potřebuje cca 30 ml). Raději naneste silnější vrstvu a nechte ji vstřebat.

•    Vždy si zkontrolujte, že krém není otevřený déle, než výrobce doporučuje. U starých krémů klesá ochranný filtr, který pak nefunguje tak, jak by měl.

Nižší SPF neznamená silnější opálení

Lidé v lékárnách často požadují opalovací krémy s nízkým ochranným faktorem, aby se rychleji opálili. To je však mýtus, protože tyto produkty pokožku dostatečně nechrání a dochází tak k jejímu poškození, spálení a předčasnému stárnutí. Z dlouhodobého hlediska je pro kůži nebezpečné vystavovat ji silnému záření. Naopak při použití krému s dostatečně vysokým faktorem (SPF 30-50) se pokožka opálí sice pomaleji, ale zato kvalitně a bezpečně a nedojde k předčasnému olupování pokožky.

•    Pobýváte-li u moře, použijte třikrát silnější krém, než byste použili v Čechách. Zároveň zohledněte vzdálenost od rovníku, nadmořskou výšku i roční období. Myslete na to, že spálit se můžete nejen na pláži, ale i v přírodě, při sportu či při práci.

•    Nezapomeňte na citlivé části těla, jako jsou uši, zadní část krku a nárty. To jsou části pokožky, které naším nezájmem trpí nejvíce a velmi často.
Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB zářením?

•    Samotné UVA záření obecně kůži nespálí. Proniká však do hloubky a poškozuje a napíná pojivovou tkáň. To způsobuje předčasné známky stárnutí a tvorbu vrásek.

•    UVB záření naopak zasahuje vrchní vrstvu pokožky, ve které podporuje tvorbu pigmentu melaninu. Je-li záření příliš silné, pokožka zčervená a stává se citlivou.

•    Časté a intenzivní záření může narušit schopnost regenerace buněk. V horších případech mohou přispět k chronickému poškození, přednádorovým stavům a kožním karcinomům.

Chraňte citlivou kůži

•    Malé děti a miminka by přímému slunečnímu záření vůbec neměla být vystavená. Protože je dětská pokožka velmi citlivá, použijte sluneční krémy s ochranným filtrem SPF 50+. Při delším pobytu na slunci zvažte také ochranný oděv s UV filtrem.

•    Některé léky a léčivé přípravky také ovlivňují obranyschopnost pokožky a mohou vyvolat nechtěné kožní reakce při expozici pokožky slunci. Vždy konzultujte s lékařem nebo lékárníkem možnost opalování při užívání léků. Pozor si musí dát osoby trpící rosacou, atopickým ekzémem i sluneční alergií. Stejně tak dermatologické zákroky, peelingy a pleťové procedury také výrazně zvyšují citlivost kůže a je potřeba se po nich vyhýbat přímému slunci.

•    V případě alergie na slunce je vhodné se s dermatologem poradit ohledně použití vhodných přípravků. Takové krémy kůži chrání před UVA a UVB zářením, zároveň ji posilují a vyživují. Zároveň zkontrolujte, zda vámi užívané léky nezpůsobují případnou citlivost kůže či tvorbu pigmentových skvrn.

Sportování na přímém slunci

•    Při sportu se na ochranu pokožky klade ještě větší důraz. V letním i zimním období používejte kvalitní dermokosmetiku s ochranným faktorem SPF 30 až SPF 50+. Kvůli zvýšenému pocení je vhodné používat voděodolný krém. V případě, že pot stéká do očí, vyberte krém, který je vhodný pro oční okolí. Praktickou variantou slunečních krémů jsou kapesní balení a spreje, které zjednoduší aplikaci.

•    Krém používejte v dostatečném množství každé dvě hodiny nebo po koupání a otření ručníkem. Mažte se i v případě, že se slunce schovalo za mraky. I přesto na zemský povrch dopadá zhruba 30-70 % UV záření.

•    Během sportovních aktivit je důležitý též vhodný oděv – pokuste  se odhalenou kůži zakrýt lehkým světlým oblečením, spoléhejte na pokrývku hlavy a sluneční brýle. Nezapomeňte také dodržovat dostatečný pitný režim.

Co (ne)očekávat od voděodolného krému

•    Voděodolný krém zajišťuje delší ochranu proti slunci. Tento typ krému má na kůži vydržet při plavání či koupání. Jakmile ale vyjdeme z vody, je třeba se hned znovu natřít. Není možné, aby produkt po koupeli a utření se ručníkem vydržel v dostatečném množství na pokožce, tak aby nás dostatečně chránil.

Zdroj, foto: BENU


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !