Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Doktoři se bojí navrhnout psychicky labilním pacientům, aby přestali kouřit

29. 11. 2009 | Péče o tělo

Lidé s psychickým onemocněním, jako je například deprese nebo úzkostné stavy, jsou velmi často těžkými kuřáky. Jejich lékaři se jim však bojí navrhnout, aby začali s odvykáním. Mají strach, že by se kvůli tomu mohl jejich psychický stav ještě více zhoršit.


Je to mýtus, tvrdí odborníci

Podle odborníků na tabákovou závislost však lidé s psychickým onemocněním mohou začít odvykat stejně tak jako ostatní lidé a nemusí se při tom obávat o svou psychiku. Stejného názoru je i profesor Brian Hitsman, který na toto téma nedávno uveřejnil článek v odborném psychiatrickém časopise. Uvádí v něm, že psychiatričtí pacienti se rovněž potřebují léčit ze své závislosti na tabáku, a zároveň uveřejňuje návod pro psychiatry a psychology, jak mohou svým pacientům v odvykání účinně pomoci.

Profesor Hitsman se pozastavuje nad tím, že přestože závislosti na tabáku je v současnosti věnována tak velká pozornost, jako by se zapomínalo na ty, kteří ve skutečnosti vykouří většinu cigaret: kuřáky s narušenou psychikou. Jejich lékaři mají na zřeteli především duševní zdraví svých pacientů, na to fyzické však jako by rezignovali.


Psychicky labilní člověk sáhne po cigaretě častěji

Mezi lidmi s psychiatrickou diagnózou je 40 až 80 procent kuřáků ve srovnání s 20 procenty v obecné populaci. Psychicky nemocní průměrně vykouří také více cigaret za den, často až dvě krabičky. Z toho všeho plyne neobvykle častý výskyt nemocí spojených s kouřením a vysoká úmrtnost na ně.


Bez závislosti se žije lépe i psychicky nemocným

Psychiatři a psychologové se často domnívají, že pokud svým pacientům odeberou nikotin, na kterém jsou závislí, zhorší to jejich psychický stav. Výsledky vědeckých studií však svědčí spíše pro pravý opak. Profesor Hitsman prozkoumal třináct velkých studií, které mimo jiné sledovaly také psychiatrické příznaky v průběhu odvykání. Šest těchto studií nezaznamenalo žádný vliv odvykání na psychický stav pacientů, zatímco sedm z nich zaznamenalo naopak zlepšení jejich psychického stavu.

Kouření je mnohdy skrytě vnímáno jako jediný zdroj radosti pro lidi s psychickým onemocněním, o který by neměli být připraveni. Ve skutečnosti však neexistuje žádný důkaz, že nikotin může úspěšně fungovat jako samoléčba psychických onemocnění. Podle některých odborníků naopak při dlouhodobém užívání může nikotin zhoršovat příznaky deprese a podporovat psychickou labilitu.


Zdroj: Stop-kouření.cz


Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Lékaři se vůbec nesnaží navrhnout psychicky nemocným lidem, aby přestali kouřit. Je nový způsob pomoci těmto lidem. Je to biorezonance, prý již první léčba má veliké úspěchy. Tak snad se dočkáme, že se bude méně kouřit.Tato léčba by mohla být hrazena pojišťovnami.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles