Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Duševní energie: jak se díky jídlu cítit bystřejší

14. 11. 2013 | Péče o tělo
Chcete se cítit bystřejší a mentálně aktivnější? Abyste si udrželi svou duševní energii a pozornost, měli byste jíst správné potraviny v ten pravý čas. I váš mozek potřebuje správnou výživu. Nejprve vám povím o jedné své známé. Nedávno se mi svěřila, že pociťuje silný úbytek energie a celkový pocit duševního vyčerpání.

Moje mentální energie jakoby dočista zmizela a nemohu se na nic soustředit. Může to být způsobeno jídlem?” Je to možné, ale spíše tento její stav ovlivňuje to, co nejí, že se pak její duševní energie vytrácí. Jako studentka denního studia a novopečená maminka bohužel nemá ty nejvhodnější stravovací návyky, většinou jen něco zhltne ve spěchu a místo toho spoléhá na kávu, že jí pomůže být aktivní po celý den. Bez správných potravin, které mozku dodávají to správné palivo, nemůže očekávat, že mentální energie jí vydrží na dostatečné úrovni.

Jakmile se vám bude zdát, že se vaše duševní energie kamsi ztrácí, a nejste schopni ze sebe dostat dvě souvislé věty, snažte se vzpomenout si, kdy jste naposledy měli něco k jídlu. Co konkrétně to bylo? Vypili jste dnes dostatečné množství tekutin? Vynechávané či nutričně nevyvážené porce jídla a také dehydratace mohou zásadním způsobem snižovat vaši duševní sílu a pozornost. K tomu ještě přičtěte nedostatek spánku a rovnice je vyřešena.

Duševní energie: jak se díky jídlu cítit bystřejšíJak to, co jíte,

ovlivňuje mentální energii


Jak vlastně chápat pojem duševní (mentální) energie? Projevuje se v podobě několika znaků – od celkové nálady, motivace, až po vaši pozornost a soustředění. Pokud tedy váš duševní motor zadrhává, mezi hlavními viníky hledejte své špatné stravování. Zde uvádím několik příkladů té správné “potravy pro mozek”:

Co jíst, abyste si svou duševní energii uchovali po celý den


• Sacharidy - palivo pro váš mozek


Glukóza, jediné palivo, které běžně nasytí vaše mozkové buňky, je odvozena od sacharidů ve stravě. Poté, co dojde k jejich rozštěpení během trávicího procesu, putují sacharidy do krevního oběhu jako glukóza (váš "krevní cukr"). Jelikož váš mozek je aktivní celých 24 hodin 7 dní v týdnu, má také vysoké energetické nároky, a to vyšší než kterékoli jiné buňky v těle. A protože mozkové buňky (neurony) neumějí ukládat glukózu, váš mozek je potřebuje dodávat. Tím správným palivem jsou pro něj “zdravé” sacharidy v podobě ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

Tyto potraviny s vysokým obsahem vlákniny vaše tělo tráví delší dobu, díky čemuž se glukóza uvolňuje postupně a nikoli naráz. Naopak jídlo s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů – mám na mysli potravin plných škrobu nebo sladkostí – může vaši mentální energii zcela utlumit. Vzhledem k tomu, tyto potraviny tělo tráví poměrně rychle, může dojít k prudkému nárůstu cukru v krvi, který obvykle střídá stejně rychlý pokles. A právě toto prudké snížení hladiny cukru v krvi způsobí, že se cítíte vyčerpaní a unavení.

• Mozek vyžaduje dostávat palivo v pravidelných intervalech

Protože váš mozek chce stálý přísun glukózy, je důležité, abyste jedli po celý den v pravidelných intervalech, jinak vaše duševní energie poletí střemhlav dolů. Dopřávejte si malé svačinky každé 3-4 hodiny.

• Váš mozek chce snídani


O důležitosti snídaně ve stravovacím režimu člověka lze říci hodně. To, že je pro váš mozek jakýmsi startovacím tlačítkem, je pouze další důvod, proč ji nevynechat. Během vašeho spánku měl váš mozek plno práce a nutně k tomu spotřeboval spoustu paliva, takže energetická “nádrž” je už ráno téměř prázdná. Prokažte svému mozku laskavost a začněte svůj den dobře vyváženou snídaní, která zahrnuje zdravé sacharidy a pořádnou dávku bílkovin (velmi vhodné je zařadit na snídaňové menu třeba vařená vajíčka).

• Nejlepší proteiny pro váš mozek

I když váš mozek nepoužívá bílkoviny přímo jako palivo, používá aminokyseliny pocházející z bílkovin, které běžně jíte. Z aminokyselin vyrábí mozek důležité chemické látky. Například tyrozin je aminokyselina, (vyskytuje se v drůbeži, rybách, mléčných výrobcích, ořechách a fazolích), kterou tělo používá k výrobě dopaminu, chemické látky podporující bdělost a mozkovou činnost. Z jiné aminokyseliny, nazvané tryptofan (je v drůbeži, mořských plodech, mléčných výrobcích a sojových bobech), tělo vyrábí chemickou látku serotonin, která navozuje pocity klidu a pohody.

• Nejlepší nápoje pro mozek

Na vaši náladu a hladinu energie bude mít vliv, pokud je tělo dehydrované. I mírná dehydratace snižuje bdělost a schopnost se soustředit. V okamžiku, kdy pociťujete žízeň, už došlo k významnému poklesu vaší duševní energie. Voda je vždy nejlepší volbou, ale rozumné množství kávy nebo čaje je také v pořádku. Nápoje obsahující kofein totiž mohou pomoci většímu soustředění a koncentraci, ale nesmíte to s nimi přehánět.

Určitě se příliš nespoléhejte na kofein, že vám pomůže zůstat aktivní po celý den. Své tělo byste měli dostatečně a pravidelně zásobovat tekutinami a zdravými potravinami. Závěrem vám dám ještě jednu radu – bedlivě sledujte reakci vlastního těla na kofein, který do sebe během dne dostáváte. Pokud jste jeho vlivem nervózní, nebo v noci nemůžete pořádně spát, měli byste jeho příjem snížit. Užití kofeinu k nastartování mozku přes den nemusí být šťastnou volbou pro následnou probdělou noc a zoufalý nedostatek spánku.

Autorka: Susan Bowerman
Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Duševní energie: jak se díky jídlu cítit bystřejší:

Duševní energie: jak se díky jídlu cítit bystřejší
Duševní energie: jak se díky jídlu cítit bystřejší
Duševní energie: jak se díky jídlu cítit bystřejší
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !