Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Éčka - Co jsou mýty a co pravda?

16. 06. 2010 | Péče o tělo

V poslední době se ve všech typech médií stále častěji objevují nepravdivé, klamavé a zavádějící informace jak o výživě obecně, tak o jednotlivých potravinách.  Dopad důsledného převzetí a aplikace některých těchto informací bohužel může vést až k poškození zdraví. Přesto těmto informacím řada lidí věří, často i lidí se vzděláním v patřičném oboru.

Alarmující je rovněž skutečnost, že se s mýty o výživě a potravinách stále častěji setkáváme i u studentů při zkouškách a při diskusi s nimi se ukazuje, že někteří těmto „mýtům“ věří víc, než informacím předávaným ve škole, což velmi znesnadňuje jak úlohu učitele, tak i osvěty v oblasti výživy a potravin obecně. Smutným faktem pak je, že tyto mýty šíří nejen málo kvalifikovaní odborníci na výživu, ale mnohdy i lidé vzdělaní v oblasti lékařství, potravinářství a příbuzných oborech, jimž toto vzdělání dodává v očích laické veřejnosti na důvěryhodnosti. Proto jistě nezaškodí se na tyto mýty podívat zblízka a alespoň některé uvést na pravou míru.

 

 ÉČKA

 

Příklad mýtů

           Všechny přídatné látky s kódem Exxx  jsou škodlivé, více nebo méně, bez ohledu na množství a bez ohledu na jejich negativní toxikologické testy.

           Přestože všechna éčka prošla zdravotními testy, mají stejně mnohé z nich na zdraví člověka negativní vliv.

 

           Studie u éček ověřují jen jednu neškodlivou dávku na den, zatímco člověk obvykle sní více kusů potravin. Tím dochází k hromadění látek v těle a k překročení bezpečné míry.

 

           Éčka maskují nekvalitní potraviny.

 

           Konzumace pokrmů bez aditiv vede ke zlepšení zdravotních problémů řady pacientů. U dětí, které jedly stravu bez přídatných látek a nejznámějších alergenů, došlo během tří dnů k vyléčení nebo výraznému zlepšení původního onemocnění, často vymizely i další problémy dětí jako je astma či ekzémy.

 

 Vysvětlení

 

Hlasatelé těchto myšlenek jsou na štíru nejen s logikou (nezáleží jim na použitém množství), ale i s nálezy vědců na celém světě, protože upřednostňují  úsudek jednotlivce proti nálezům výzkumných pracovišť. Skandalizující efekt jejich tvrzení umožňuje lépe proniknout do médií, zvláště těch bulvárních.

 

Podle jejich metodiky zjišťování „škodlivosti“ potravin  podle počtu látek s kódem E jsou např. čerstvá rajčata velmi škodlivá, protože obsahují 16 „éček“ (podle hodnocení, které uvádí Ing. Vít Syrový  v článku o 10  nejškodlivějších potravinách). Jsou to E101 (riboflavin – vitamin B2), E160a (karoten), E160d (lykopen), E161 (karotenoidy), E251 (dusičnan sodný – chilský ledek), E 262 (octany sodné), E300 (vitamin C- kyselina askorbová), E307 (alfa-tokoferol), E308 (gama-tokoferol), E309 (delta-tokoferol),  E325 (mléčnan sodný), E330 (kyselina citronová), E375 (vitamin B3, niacin), E440 (pektiny), E544 (vápenaté polyfosfáty) a E621 (glutaman sodný).

 

Dalším příkladem je použití fosforečnanů v tavených sýrech. Pravdou je, že právě fosforečnany jsou důvodem poněkud snížené využitelnosti vápníků tavených sýrů oproti přírodním sýrům. Když ale laik z neznalosti  protestuje proti použití čtyř různých aditiv na bázi fosforečnanů místo jednoho, neví, že v případě použití většího počtu různých preparátů se projevuje jejich vzájemný stimulační účinek, díky němuž bude celkový obsah fosforečnanů nižší než při použití jediného aditiva.

 

Pokud jde o nařčení výrobců potravin, že použitím aditiv maskují mizernou surovinu, lze se na problém podívat i z druhé strany. Aditiva totiž umožňují nabídnout širší paletu cenově odlišných výrobků. Žádný z nich není zdraví škodlivý (množství aditiv se přísně kontroluje), pokud do hodnocení škodlivosti nezahrneme i přejídání. Při koupi auta se rovněž musíte rozhodnou mezi hodnotově rozdílnými vozy, podle vašich možností. Tak je tomu i u potravin.

 

Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
niekedy mi to pripadá ako propaganda a neviem komu veriť
Obrázek uživatelky
profil
Tak si můžem vybrat jako vždy.
Obrázek uživatelky
profil
Myslela jsem, že se v článku dozvím nějaké nové informace ohledně "éček", ale jsem zklamaná. Tohle je opravdu jak reklama na ně... Jak mohou tito odborníci srovnávat např. látky obsažené v rajském jablíčku s uměle vytvořenými "éčky", které působí na náš organismus úplně jinak?

Dnes vlastně nikdo pořádně neví, co také může způsobit kombinování jednotlivých éček... a mnohé další věci.

Na jedné klinice v Německu se léčí např. tak, že se nejdříve vyloučí ze stravy veškerá ta "úžasná éčka"... Pročpak asi?

Koho toto téma zajímá - celkem dobrá a objektivní je knížka Víme co jíme? aneb průvodce "Éčky" v potravinách. Jaká "kouzla" provádí potravinářský průmysl je krásně popsáno také například v knížce - Šokující pravda o potravinách....

Bez éček se dá těžko v dnešní době stravovat, to bychom nemohli jíst téměř nic, ale určitě stojí za to o nich něco vědět a při výběru potravin trochu přemýšlet, protože zdaleka nejsou tak nevinná, jak se nám zde předkládá... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
A poslední dovětek? Kdo má málo peněz jí éček víc, bohatí míň. Jako s auty co? Kdo bez peněz jezdí mercedesem?
Obrázek uživatelky
profil
Tomuhle teda moc nevěřím. Samozřejmě né všechny, ale některá podle mě zdraví určitě nepřilepší a to mi nikdo nevymluví! Samozřejmě v článku jsou vypsaná ty neškodná éčka, zbytek kde nic tu nic. Článek ve stylu, éčka jsou super, jezte jich tuny. Fuj Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles