Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak omezit rizika opalování?

25. 07. 2013 | Péče o tělo
Většina opalovacích prostředků poskytuje dobrou ochranu před následky slunění. Přinášíme výsledky testu opalovacích přípravků a poradíme, které z nich obsahují chemické přísady, jimž je lépe se vyhnout.

Opalování není zdravé. Lidská kůže sice potřebuje sluneční paprsky, především k zajištění produkce vitamínu D, ale i když to tak letos nevypadá, s dostatkem slunečního záření nemáme obecně problém. Zejména když trávíme dovolenou „opékáním se“ na pláži u moře. Mnohem větší obavy než nedostatek vitamínu D způsobuje každoroční nárůst výskytu zhoubných nádorů kůže. Za jednu z hlavních příčin tohoto trendu je považováno nezodpovědné a nadměrné vystavování se slunečnímu záření. Zdaleka nejde jen o spálení kůže, působení slunečního záření na lidskou pokožku je mnohem složitější.

Spálení je třeba předcházet, ovšem na druhou stranu nelze říct, že dokud se nespálíte, je vše v pořádku. Jedinou efektivní obranou je předcházet nadměrnému vystavování se slunečním paprskům. Je pochopitelné, že nejlepším (a zároveň prakticky nereálným) způsobem, je vyvarovat se slunci zcela. Druhým nejúčinnějším prostředkem je fyzická bariéra v podobě oblečení, pokrývky hlavy, slunečních brýlí apod. Třetím klíčovým prostředkem je používání opalovacího přípravku. A používání opalovacího přípravku zdaleka neznamená, že je třeba se něčím namazat, pokud plánujete strávit celý den intenzivním opalováním se na prudkém středomořském slunci.

rizika opalováníDoba použitelnosti

Výrobci si mohou vybrat, jak označí trvanlivost svého produktu. U kosmetiky, která vydrží déle než 30 měsíců, stačí, když trvanlivost znázorní pomocí obrázku krabičky s číslem. To udává počet měsíců po otevření, kdy je možné přípravek používat. Není třeba podotýkat, že si jen těžko budete pamatovat, kdy jste který krém otevřeli a navíc obecně u těchto přípravků nevíte, jak staré vlastně jsou. Lepším řešením je datum spotřeby. To je povinné u kosmetiky s trvanlivostí nižší než 30 měsíců, ale je na výrobci, zda datum uvede dobrovolně i u ostatních výrobků. Doporučujeme vybírat si takovou kosmetiku, která obsahuje jak datum spotřeby, tak piktogram s délkou


Pořádně se namazat

Sám název opalovací přípravky je vlastně zavádějící. Především proto, že tyto prostředky nejsou určeny k docílení bronzové barvy pokožky. Jsou primárně určeny k odfiltrování škodlivých součástí slunečního záření. Zhnědnutí pokožky či její spálení je přitom jen jedním z následků pobytu na slunci. Mnoho z nich, jako stárnutí pokožky nebo příspěvek ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádoru, není vidět a samotný fakt, že se nespálíte, nevypovídá o tom, že jste dobře chráněni.

Zároveň platí (a to je bohužel jedním z největších mýtů o opalovacích prostředcích), že použití přípravku s vysokým ochranným faktorem neprodlužuje bezpečnou dobu pobytu na slunci. Žádný opalovací prostředek nedokáže zajistit úplnou ochranu před slunečními paprsky. Samozřejmě platí, že míra ochrany by měla být tím vyšší, čím světlejší je vaše pokožka a čím intenzivnějšímu slunci se budete vystavovat. Rozhodně však neplatí, že když se namažete „padesátkou“, můžete zůstat na slunci dvakrát déle, než když použijete „pětadvacítku“. Účinnost slunečních filtrů totiž není lineární.

Jak můžete vyčíst z grafu opalovací přípravek s ochranným faktorem 15 v ideálních podmínkách propustí 6,7 procenta ultrafialového záření, „třicítka“ 3,3 procenta, přípravky s SPF vyšším než 50 méně než dvě procenta. Nad 50 se míra ochrany nijak významně nezvyšuje, proto se přípravky s vysokým ochranným faktorem mohou nazývat jen jako 50+. Pod hodnotou ochranného faktoru 6 množství zachyceného ultrafialového záření výrazně klesá, proto nelze tyto výrobky nazývat jako ochranné prostředky proti slunečnímu záření.

Jednou z největších chyb, jichž se spotřebitelé dopouštějí, je nicméně příliš malé množství, které používají. Je nutno poznamenat, že výrobci nejsou v tomto příliš nápomocní a kromě obecných rad o dostatečném množství vám neporadí, kolik přípravku máte vlastně použít. Pouze na třetině testovaných přípravků naleznete instrukce, jaké je správné množství nutné k dosažení deklarované úrovně ochrany. To je přitom klíčový údaj, neboť opět neplatí přímá úměra. Použijete-li jen polovinu doporučeného množství, sníží se úroveň ochrany o dvě třetiny. Ostatní výrobci vám neporadí, takže vězte, že obecně je dostatečné množství 6 čajových lžiček neboli 36 gramů na celé tělo průměrné dospělé osoby.

Posledním velkým mýtem je voděodolnost.
Ani zde se výrobci mnohdy příliš nesnaží o poskytování správných informací. Je-li výrobek označen jako voděodolný, znamená to, že vás bude chránit při pobytu ve vodě, a to jen po omezenou dobu. Míra ochrany pochopitelně při delším pobytu ve vodě klesá. Po každém koupání je třeba obnovit ochrannou vrstvu bez ohledu na to, zda se otřete nebo jen necháte oschnout. Vodě žádný přípravek bez výrazné ztráty účinnosti neodolá. Tento fakt někteří výrobci taktně zamlčují a spotřebitelé žijí s falešnou představou, že voděodolný přípravek je takový, který stačí namazat jednou bez ohledu na to, zda a jak často se koupou.


Zdroj: Dtest.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík JO, JO! MAZAT - MAZAT - MAZAT, ALE NEJLÉPE ZEVNITŘ
I ZVENKUSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mazat, mazat, mazat!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles