Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o uši

29. 07. 2009 | Péče o tělo
V dnešní době je zatížení sluchového aparátu mnohem větší než v letech minulých. Je to  dáno jednak obecným zvýšeným hlukem životního prostředí, jednak mnohem větším zatížením hudbou, a to nejen hlasitostí při koncertech rockové hudby, kdy jsou nástroje uměle zesíleny. Hudba se dnes poslouchá i během chůze, dopravy či manuální práce. Organismus není na tak dlouho trvající poslech nastavený, navíc při použití zvukovodových sluchátek - pecek-  dochází k možnému zavlečení infekce do zvukovodu.

Ucho je ústrojí sluchu a rovnováhy. Má tři části: zevní ucho, střední a vnitřní ucho. Sluch nám umožňuje dobře se dorozumět s ostatními lidmi. Sluchové ústrojí je snadno zranitelné, a proto také náchylné k mnoha onemocněním. Proto je důležité o uši dobře pečovat. Naše péče je omezena na viditelné části sluchového ústrojí, tedy na zevní ucho. Zevní ucho je tvořeno chrupavčitým boltcem a zevním zvukovodem. Ten je vystlán jemnou kůží s četnými mazovými žlázami. Od středního ucha je zevní ucho odděleno tzv. ušním bubínkem.

Ucho je citlivý orgán, který je potřeba čistit s velkou opatrností. V uchu se ve větší nebo menší míře tvoří ušní maz, kterému se odborně říká cerumen. Ušní Jak pečovat o ušimaz čistí zevní ucho a chrání jej proti infekci. Maz rovněž udržuje v zevním zvukovodu vhodné prostředí, např. vlhkost. Pokud maz neodstraňujeme, dojde k jeho ztvrdnutí, v extrémním případě až k poruchám sluchu.

Vatové tyčinky, které se běžně používají k čištění uší, mohou přirozený proces čištění komplikovat.

Negativa vatových tyčinek:
 -  Při neopatrném čištění může dojít k poranění zevního zvukovodu.
 -  Používání vatových tyčinek působí proti přirozenému procesu čištění ucha, protože zatlačují ušní maz hlouběji do zvukovodu, což může vést k vytvoření mazové zátky. Pokud se vám v uchu vytvoří ušní zátka, nepokoušejte se ji odstranit vatovými tampony. Tímto způsobem ji ještě více posunete k bubínku. Navštivte lékaře, který ji bezpečně odstraní.

Vhodným způsobem hygieny ucha jsou roztoky z mořské vody určené k čištění uší, které vypláchnou přebytečný maz a nečistoty. Tyto roztoky z mořské vody rychle rozpouští ušní maz a zajišťují dobrou hygienu uší.

Roztoky fungují na zcela přírodní bázi, jsou bezpečné a šetrné, mohou je užívat malé děti od půl roku, což jistě ocení maminky. Děti se během čištění uší často cukají, a tím hrozí poškození zvukovodu. Právě roztoky vyrobené z mořské vody proces čištění uší miminek, batolat, menších dětí v mnohém usnadní. Záleží ale i na tvaru trysky, kterou tekutina vytéká. Některé trysky jsou velmi šetrné a tekutina teče na stranu zvukovodu a ne přímo, což může být velmi nepříjemné.

Složení roztoků:

 -  Roztok je na přírodní bázi a je bezpečný a šetrný.
 -  Je tvořen upravenou mořskou vodou s vysokým obsahem bikarbonátu (hydrogenuhličitanu), který napomáhá rozpouštět maz. V roztoku nejsou žádné chemické přísady, ani konzervační látky. Jak pečovat o uši

Kdy je vhodné roztoky vyrobené na bázi mořské vody užívat?
 -  Je třeba zdůraznit, že používání roztoků je omezeno na hygienu ucha. V případě, že je známé onemocnění zevního zvukovodu a ucha, doporučujeme používání roztoků jen po poradě s lékařem.  
 -  U hygieny není používání z lékařského hlediska omezeno. Pokud je někomu aplikace příjemná, může roztok aplikovat i několikrát denně.
 -  V období prázdnin, kdy většina rodin odjíždí s dětmi k moři, hrozí velmi bolestivý zánět zevního zvukovodu, který může být nepříjemným doprovodním jevem stavění hradů v písku, pokud se písek dostane do zevního zvukovou.

Jak se projeví užívání ušního čistícího roztoku?
 -  Je to úkon v rámci hygieny, takže používání roztoků k proplachu zevního ucha se projeví pocit lepší hygieny. Může ustat nepříjemné svědění. Ojediněle, při vypláchnutí většího množství mazu, se může zlepšit i sluch.

V jakých případech je doporučena konzultace s lékařem o vhodnosti užívání ušních čistících roztoků:
 -  Bez porady s lékařem rozhodně není vhodné roztoky mořské vody (ale i cokoliv jiného) aplikovat do ucha, pokud je známé jakékoliv onemocnění v oblasti zevního, středního nebo vnitřního ucha. 
 -  Silné nebo celkové ucpání ušním mazem
 -  Bolesti ucha, infekce, zánět zvukovodu
 -  Porucha rovnováhy
 -  Po operaci ucha, při protržení bubínku
 -  Je-li v uchu cizí těleso

Zdroj: Audiclean

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vtipné komentáře SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem jeden takový roztok koupila. Nejdřív jsem to zkusila na psovi, utekl pod stůl a pak se ke mě půl dne nechtěl ani přiblížit. Pak jsem to zkusila na sobě a bylo to tak nepříjemný, že jsem se zase vrátila k tyčinkám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice