Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznat vadné držení těla u dětí

15. 08. 2018 | Péče o tělo
Ze všech stran se neustále valí informace, že dnešní populace sedí více, než je zdrávo a všichni se na tom jistě shodneme. Zdravotní komplikace, které se objevovaly u šedesátníků, nyní sužují mladé okolo třicítky a tato věková hranice stále prudce klesá. Změnil se životní styl a ze života vymizel přirozený pohyb.

Patologické změny, jenž imobilní život způsobuje, se časem projeví bolestí. Jak ale můžeme nevítané změny na těle poznat dřív, než se ozvou v podobě bolesti? A především jak poznáme, že se k podobnému patologickému procesu schyluje u dětí?

Test číslo 1. Začněme od podlahy. Zborcení nožní klenby, ať už podélné nebo příčné, jde ruku v ruce s plochonožím. Podívejte se zezadu na patní kosti svého dítěte. V případě, že má plochou nohu, uvidíte, jak patní kost padá směrem na vnitřní hranu. To samé mohou udělat kotníky a kolena.

děti cvičíProč  je plochonoží a valgozita problém?
Patní kost při chůzi přichází do styku se zemí a směrem, jakým patní kost na zem dopadne, se bude energie odrážet od podlahy zpátky do našeho těla. Pokud budu našlapovat více na vnitřní hrany chodidel, nebudu zatěžovat vyšší etáže symetricky. Laicky řečeno, čím víc budu zatěžovat vnitřní partie, tím víc je budu ničit. Nejde jen o kosmetickou, ale především o funkční vadu, která se bude promítat do celého těla. Mám-li přetíženou vnitřní hranu chodidla, je pravděpodobné, že z důvodu neadekvátní zátěže, například při dopadu při sportu, může dojít k podvrtnutí kotníku, nadměrné rotaci v kolenních kloubech a následnému ničení menisků či přetržení vazů.

Test číslo 2. Postavte dítě naboso na pevnou podložku a podívejte se na osu čéšky. Osa kolenního kloubu by měla mířit mezi II. a III. prst. Míří-li osa více mediálně, zatížení nohou není symetrické a pravděpodobně bude docházet ke svalovým dysbalancím ve vyšších partiích.

Test číslo 3
. Stoj se zamčenými kolenními klouby. Máte-li při stoji propnutá kolena „na doraz,“ měníte tak nastavení pánve. Abyste tento postoj vykompenzovali, zvýšíte prohnutí v bederní páteři, což způsobí její přetěžování.

Test číslo 4. Postupujeme-li výše, dostaneme se do oblasti kyčlí a pánve. Pro tuto oblast existuje spousta vynikajících testů. Jednoduchý test na doma je zkontrolovat si symetrii pánevních kostí. Vypalpujete kyčelní lopaty a posuzujete, zda jsou v symetrii. Není-li tomu tak, může být příčina v různé délce dolních končetin, nebo ve vadném držení těla.

Test číslo 5. V oblasti trupu nás bude zajímat bederní páteř. Podíváte-li se na lidskou postavu zboku, uvidíte mírné esovité prohnutí, které je fyziologické. Pokud ale dochází ke zvýšení bederní lordózy (prohnutí), nebo naopak hrudní kyfózy (vyhrbení), může být zaděláno na problém.

Nepřirozené prohnutí v dolní páteři může způsobovat zvýšenou kompresi obratlů, utlačení nervů a zhoršení funkce hlubokých břišních svalů známých také jako CORE, které v takové pozici nemohou správně fungovat.

Vyhrbení v hrudní páteři bývá spojeno s protrakcí ramenních kloubů a předsunu hlavy. V této pozici jsme se díky počítačům, tabletům a mobilním telefonům začali zdržovat až příliš často. Vidíte-li tyto znaky u dítěte nebo dospělého i při chůzi, stoji, či sedu, je načase začít se věnovat kompenzačnímu cvičení. Toto držení těla může mít na svědomí problémy od bolestí krční páteře, přes blokády žeber, brnění prstů, migrény až po tinnitus (pískání v uších).

Funkční vyšetření používá mimo vyšetření pohledem spoustu dalších pohybových testů, aby terapeut zjistil, jak se tělo chová v pohybu. Tato vyšetření jsou již náročnější a vyžadují jisté znalosti. Pro Vás je však nejdůležitější poznat problém a chtít ho řešit.

Zdroj: ?


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !