Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se hojí kůže, která má svá léta

22. 11. 2009 | Péče o tělo
Kůže patří mezi velmi důležité orgány. Kromě jiného kryje celé naše tělo. Bohužel ale stárne spolu s člověkem a to má vliv na její funkce. Stává se zranitelnější, rány se obtížněji hojí. K jakým změnám v kůži dochází a čím může být hojení ve stáří komplikováno?


Kůže se skládá ze tří základních vrstev: pokožky, škáry a podkožního vaziva. Druhá a třetí vrstva se ve stáří podstatně ztenčují, což činí kůži mnohem zranitelnější. U mladého dospělého člověka se buňky pokožky, tzv. keratinocyty, obměňují každé tři týdny.


Tenčí a tenčí

S přibývajícím věkem se tato rychlost znatelně snižuje. Je to dáno tím, že se tyto buňky pomaleji dělí, což také vede k pomalejšímu hojení ran. Bílkovina, která se významným způsobem účastní hojivých procesů, se nazývá kolagen. Ve stáří dochází ke změnám v jeho tvorbě i struktuře a to brání rychlému uzavření rány. Suchost a sníženou elasticitu kůže, a tedy tendenci k trhlinkám zase zapříčiňuje špatná funkce mazových a potních žlázek, která je pro stáří rovněž typická.


Bez krve to nejde

Důležitou podmínkou správného zhojení jakéhokoliv poranění je dobré krevní zásobení daného místa. Drobné cévky v kůži starších lidí však ztrácí své původní uspořádání a kolabují. K postižené oblasti se tak nemohou dopravit potřebné krvinky a látky, které jsou pro hojení nepostradatelné.

Poruchy prokrvení ale mohou být i na úrovni větších cév. Postižena je tak například i celá končetina, na které se každá rána bude hojit špatně. Tato situace je tolik typická pro bércové vředy u lidí trpících cukrovkou. Stejně tak i u proleženin může z velké části právě nedokonalé prokrvení za jejich špatnou hojitelnost.

Staří lidé bývají často nemocní. Ať už trpí cukrovkou, onemocněním srdce a cév, chudokrevností, nebo jsou nedostatečně živeni, všechny tyto okolnosti značně komplikují hojení. Rovněž obranyschopnost organismu bývá narušena, proto se rána sama o sobě hojí pomaleji, ale také může být snadněji infikována. Vždy je tedy lepší ani tu nejmenší ranku na kůži, která má svá léta, nepodceňovat! 


Zdroj: Hojení-ran.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Rány se hojí u starších lidí špatně. Doufám, že mne nic takového nepotká. Že jsem si již svoji dávku nepřízně osudu vybrala.
Obrázek uživatelky
profil
chce především pravidelně ošetřovat, to znamená mazat a mazat!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles