Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se v létě chránit a zabránit dehydrataci

20. 07. 2010 | Péče o tělo

Teploty stoupají na hodnoty přes 30 °C venku všechno pálí, sluneční paprsky přímo zapalují vše, kam slunce vidí. Proto by jste se měli dostatečně chránit. 

 

Jak se chránit před vedrem

Položte si občas vlhký ručník do zátylku a podkolenní jamky a pocítíte okamžitou úlevu a pokles teploty. Postříkání těla vodou osvěží a přebírá funkci potu. Nejlépe použijte termál-vodní sprej kterých jsou různé druhy. Tak například je dobrá mentolová voda, protože chladí a je nejvíce osvěžující. Tyto spreje se dají používat jak na obličej, tak i na tělo. Polední siesta v pološeré, chladné místnosti je na místě. Nepijte studené tekutiny, nýbrž vlažné, tím ušetříte vašemu tělu  práci v žaludku s ohříváním a předejdete dokonce žaludečním křečím a průjmu. Ponořte si nohy do studené nebo vlažné vody, to se dá někdy i v práci. Vlažná sprcha ovšem ne studená a už vůbec ne ledová, to je pro krevní oběh velká zátěž a mohla by tělo tímto silným popudem ještě více zahřát. Kakao by se nemělo ve vedru konzumovat a když, tak jenom malé množství. Podle čínské kuchyně zahřívá tělo, naproti tomu salát a máta ochlazují. 

 

Rady pro horké dny

Vypít nejméně 3 litry tekutin denně, okna na sluneční straně polepit bílým balícím papírem, který odráží sluneční paprsky, zatáhnout rolety, rolety občas postříkat vodou z ručního rozprašovače na květiny, používat stolní nebo stojanový ventilátor, naplnit vanu vodou do výšky několika centimetrů (odpařováním se snižuje teplota), podobně působí zavěšený mokrý ručník, zvláště pak před puštěným ventilátorem, nosit minimální oděv, občas postříkat tělo vodou pomocí rozprašovače, sprchovat se vlažnou vodou několikrát denně, a to bez sušení, větrat přes noc nebo brzy ráno (pokud je venkovní teplota nižší než teplota v bytě), při teplotách vyšších než 26 °C pobývat ve stínu na balkoně, ve sklepě nebo v přírodě pod stromy, nekonzumovat alkohol, ale dobré nealkoholické pivo, studené čaje a jiné nealkoholické nápoje, omezit vaření a pečení (nezvyšuje se pak teplota v bytě) - v létě není potřeba teplý oběd, lepší je pro organismus ovoce a zelenina, dopřát si polední siestu, omezit intenzivnější pohyb a pobyt na slunci.

 

Dehydratace

Dehydratace je stav, kdy nastává nadměrný úbytek tekutin, hlavně mimobuněčných. Závažné je, pokud množství tekutiny v těle poklesne o více než šest procent. Lidské tělo je tvořeno ze 70 % vodou. To vypovídá o důležitosti udržování přiměřeného množství vody v organismu. 

 

Horké nebo vlhké počasí vede ke zvýšení pocení a tím je ztráta a nedostatek vody v organismu a buňkách. Dehydratace organismu vzniká ztrátou tekutin nebo jejich nedostatečným přísunem. Při léčbě je nutné doplňovat nejen vodu, ale přiměřeně i minerály.

 

Tekutiny

Je potřeba doplňovat pravidelně po celý den. V pití bychom se neměli omezovat jen na vodu. Naše tělo dokáže získat dostatečné množství vody i ze sycených nápojů a džusů, mléka, ovocného čaje či z potravin. Řeknete si, že to není zdravé, ale podle výsledků výzkumů vede rozmanitost ve volbě nápojů k lepšímu přísunu tekutin. Ukázalo se, že lidé, kteří dostatečně doplňují tekutiny a konzumují během dne alespoň tři různé druhy nápojů vypijí až o 50 % více, pokud pijí i ochucené nápoje, než lidé, kteří pijí pouze čistou vodu. 

 

Příčiny dehydratace 

Malý přísun pití a jeho nedostatku. Dochází k tomu při extremních teplotních podmínkách a velkém energetickém výdeji bez náhrady tekutin.

 

Projevy 

Jsou přítomny známky dehydratace buněk, žízeň, pokles tělesné hmotnosti, apatie, neklid, halucinace. Jazyk je suchý, tonus kůže snížen, zvýšená teplota. Nakonec dochází k poruchám vědomí, křečím, event. i bezvědomí, tachykardii (zvýšená akce srdeční), hypotensi, rozvoji šoku.

 

Dehydratace u dětí

Dětský organismus je mnohem náchylnější k dehydrataci než organismus dospělého člověka. A to z důvodů vyšší metabolické aktivity. Rostoucí organismus, nízký poměr váha a povrch těla, nezralé funkce ledvin a malé kompenzační rezervy. Zatímco u dospělého člověka se dehydratace rozvine až po několika dnech, u dítěte dochází k tomuto stavu mnohem rychleji i v řádu hodin. 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne tekutiny a ovocie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles