Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní únava: Jak nad ní zvítězit

2. 05. 2017 | Péče o tělo
Celkové oslabení, malátnost, častá únava. To jsou nejčastější příznaky jarní únavy, která trápí lidstvo už od nepaměti a projevuje se právě s koncem zimy a příchodem jara. Děje se zejména z nedostatku tolik potřebného slunečního světla. Náš organismus je zároveň oslaben a vyčerpán stresem a nemocemi, jedná se o vyčerpání po fyzické i duševní stránce.

Jarní únava u dospělých


Jarní únava u dospělých probíhá intenzivněji než u dětí a její příznaky jsou znásobeny. Je to dáno zejména tím, že dospělí mají tendence tělo i mysl během zimy huntovat daleko více. Zima je většinou spojená s nezdravým jídelníčkem, vyšší konzumací alkoholu, častějším kouřením a stresovým obdobím v práci, kde je přelom roku po většinu času kritický, ať už z důvodu inventur, nejrůznějších závěrek a auditů. I z toho důvodu si přechod jarní únavy žádá více času a úsilí a zřídka stačí jen pozměnit jídelníček.


jarní únavaPrávě i ten nelze ignorovat. Před příchodem jara je třeba zvýšit příjem vitaminů. „Na jaře by měl člověk konzumovat více ochranných látek. Není třeba si však kupovat průmyslově vyráběné vitaminy a doplňky stravy, místo toho je vhodné zvýšit příjem antioxidantů z čerstvého ovoce a zeleniny.“, radí přední výživový poradce Petr Havlíček.  Zároveň s tím je důležité neoslabovat organismus kouřením a konzumací alkoholu, a naopak zvýšit frekvenci pobytu na čerstvém vzduchu a jarním slunci. Optimální je vzít si několik dnů volno a načerpat energii například na horách či jinde v přírodě.

Jarní únava u dětí


Ani dětem se jarní únava nevyhýbá. Nejčastěji se projevuje celkovou slabostí, nedostatkem energie, bolestmi hlavy a mrzutostí. Toto období lze podstatně zkrátit či se mu do budoucna úplně vyhnout několika činnostmi. Ideální je na konec zimy začít s otužováním, přičemž postačí postupné ochlazování na závěr ranní či večerní sprchy. Obranyschopnost organismu posílí také sauna, kterou by děti měly navštěvovat jednou týdně. Sauna totiž nejen posiluje imunitu, ale také zlepšuje náladu, kvalitu spánku a snižuje únavu.

I u dětí je samozřejmostí úprava jídelníčku. Rodiče mohou zařadit nejrůznější ovocné a zeleninové koktejly, libové maso a hlavně ryby, kterých děti dle průzkumů obecně konzumují málo. Je také potřeba dbát o to, aby se dítě pravidelně pohybovalo na čerstvém vzduchu. Naplánujte jarní výlety v přírodě nebo děti pošlete na ozdravné pobyty, které poměrně často organizují školy a školky. Děti by se měly věnovat různým sportovním aktiviitám, které v kombinaci se správným jídelníčkem pomáhají vybudovat obranyschopnost a posilují imunitu dítěte.

Pozor však, trvá-li jarní únava delší dobu než šest týdnů. V takovém případě vám totiž tělo pravděpodobně signalizuje, že je něco špatně a příznaky není dobré podceňovat. Pokud se tedy necítíte nejlépe po dobu dvou měsíců a ani pozitivní zásahy do životosprávy nepomáhají, raději vyhledejte odborníka. Místo jarní únavy se totiž může jednat o závažnější onemocnění, které je potřeba řešit.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !