Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jednoduchá a rychlá pomoc na různé zdravotní neduhy

13. 04. 2012 | Péče o tělo

Bolest hlavy

Bolest hlavy dokáže někdy pořádně potrápit každého jedince. Za vyzkoušení určitě stojí horká sprcha nebo ledové obklady. Každému pomůže něco jiného. Úlevu může přinést také hluboké pomalé dýchání nebo příjemná masáž. Můžete si namasírovat bolavá místa, kde jsou spánky, nebo krční páteř. Uklidňující účinky má také masáž spánků z máty smíchané s olejem z pšeničných klíčků.

Také by vás nemělo rušit světlo, zatáhněte žaluzie a vypněte všechny přístroje, které vydávají zvuky. Z bylinek je na bolest hlavy účinná máta peprná, levandule a dubová kůra. Z těchto bylinek si můžeme uvařit čaj. Pokud používáte aromalampu, stačí pár kapek levandulového, mátového nebo Jednoduchá a rychlá pomoc na různé zdravotní neduhyrozmarýnového oleje, který příjemně zklidňuje a dodává pocit uvolnění. Olejíček si můžete dát do misky s vodou a postavit ho na radiátor, aby se vůně dostala do celé místnosti, ve které pobýváte. Uklidňující účinky má také masáž spánků z máty smíchané s olejem z pšeničných klíčků.

Bolení v krku

Bolest v krku je dost nepříjemná. Osvědčeným a tradičním prostředkem je med s vlažným čajem nebo samotný. Kloktání slanou vodou, pomáhá od bolesti v krku. Slanou vodu můžete také inhalovat. Syrovou cibuli smíchat s tekoucím medem a užívat po lžičkách. V místnostech, kde se pohybujete, zvlhčujte vzduch. Účinný je také obklad krku při zánětu, kdy se nadrobno nakrájená cibule chvilinku podusí s anýzem.  Na krk se přikládá teplý obklad a po několika hodinách se mění. Účinný je také propolisový sprej nebo jitrocelový sirup. Z bylinek pomáhá čaj z tymiánu nebo šalvěje, divizny, podběle a měsíčku. Kloktat můžete jitrocelový nebo šalvějový nálev, teplou vodu s jablečným octem nebo dvěma kapkami citrónového oleje.

Horečka

Když máte vysokou horečku, především hodně pijte. Dobrý je vlažný čaj, ovocné nebo zeleninové šťávy. Můžete použít také studené obklady na hlavu, předloktí a nohy. Léčivé pocení můžete podpořit hlavně čajem z lipového květu, černého bezu nebo smícháním obou druhů.

Rýma z nachlazení

Pokud ji zachytíte včas, tak se rychle pokuste zahřát, nejlépe koupelí celkovou a koupelí nohou. Kromě toho pomáhají inhalace, které zvlhčují nos. Pokud už rýmu máte, vyplachujte nos mořskou nebo slanou vodou, výborná je také Vincentka. Mezi nejúčinnější bylinky patří máta nebo směs heřmánku a tymiánu. Mátový olej můžete přidat taky do koupele nebo do horké vody, z nichž budete vdechovat páru. Také si můžete kápnout kapku mátového oleje na kapesníček a držet ho u nosu. Pocení pomáhá lipový květ, bezový čaj, na posílení imunity třapatka nachová.

Bolesti zubů

Jednoduchá a rychlá pomoc na různé zdravotní neduhyBolest zubů způsobuje nejčastěji kaz. Ale také zbytek jídla na citlivém místě. Zkuste si nejprve vypláchnout ústa vodou pokojové teploty nebo ústní vodou. Pokud to nepomůže, zkusit si zuby vyčistit zubní nití na uvolnění posledních zbytečků jídla. Na bolavé místo můžeme přiložit také kostku ledu.
Zkuste také studené obklady, protože tlumí zánět.  Z bylinek pomáhá silný odvar z heřmánku, který nakapete na postižené místo. Pozor na alergii. Místo heřmánku můžete použít šalvěj. Čaj z chmele nebo kozlíku může zmírnit bolest, protože má uklidňující účinky na nervovou soustavu.

Průjem

Když nás trápí průjem, je třeba hodně pít, abyste nahradili ztrátu tekutin způsobenou odvodněním. Doporučuje se nápoj proti úbytku glukózy a minerálních solí, který si lehce připravíte tak, že smícháte lžičku medu se špetkou soli na litr vody. Účinný je také rýžový odvar. Nejlepším lékem na rekonvalescenci je živý jogurt, který vrátí střevům příznivé bakterie. Z bylinek se doporučuje čaj z maliníku nebo ostružiníku, který působí antibakteriálně a protizánětlivě. Pomáhá také pití čaje z dubové kůry, který se pije půl hodiny před jídlem.

Premenstruační syndrom

Nejlepší prevencí je každodenní cvičení a procházky na čerstvém vzduchu, které pomáhají zmírnit přirozené výkyvy nálad. V tomto období se vyhněte kofeinu a cukru, i když vám bude připadat lákavý. Pomáhají také bylinkové koupele, po kterých se uvolníte.  Vhodné jsou bylinky ploštičník a pupalka. Pokud vás trápí úzkost, je dobrá třezalka. Pokud váš organismus zadržuje vodu, zbaví vás otoků přesličkový čaj a čaj z celerových semínek.

Nespavost

Když vás trápí nespavost, tak si nejprve zkontrolujte teplotu v ložnici, měla by být kolem 18°C. V místnosti, ve které spíte, by mělo být ticho a tma, stáhnout žaluzie. Večerní usínání si naplánujte na stejnou dobu, uvařte si před spaním uklidňující čaj, šalvějový, meduňkový, relaxujte s nějakou pěknou knížkou nebo při hudbě, která uklidňuje. Doporučuje se také jóga. Před spaním je dobrá teplá koupel. Jezte naposledy dvě hodiny před spaním a jen lehká jídla.

Křečové žíly

Rizikovými faktory jsou špatná životospráva, kouření, málo pohybu, nadváha, dlouhé stání nebo sezení. Když se vyvarujete těchto rizik, určitě se vám brzy uleví. Na křečové žíly pomůže vodoléčba, střídání horkých a studených obkladů. Účinná je také pohanka, kterou můžete jíst nebo si z ní uvařit čaj. Mazat se můžete arnikovou mastí nebo přikládat obklady z listů bílého zelí, které rozklepeme paličkou na maso.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem velké bolesti hlavy a dávala jsem si na čelo studené obklady,bohužel bolest se stupňovala,tak jsem navštívila pohotovostní službu.Tam mi pan doktor píchl injekci a velmi se zlobil,kvůli těm studeným obkladům.Řekl,že tím jak jsem si je dávala,tak se mi ještě víc zužovaly žíly v hlavě a tím nemohla krev dobře proudit a proto se bolest ještě víc zintenzivňovala.Takže studené obklady při bolesti hlavy již nedávám........
Obrázek uživatelky
profil
Mě se proti průjmu a střevním problémům osvědčil přípravek Laktobacily Imunit. Není drahý a bereme ho preventivně. Teď máme od těchto věcí klid, malý často chodil ze školky právě s tímto problémem a teď už ne. Bereme to celá rodina.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkDěkuji za dobré radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
rada nad zlato se říká,děkuji za radu ráda jsem se přiučila.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles