Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Káva a cigareta - nerozlučná dvojice?

18. 03. 2009 | Péče o tělo

Také si nedokážete představit posezení s kamarádkou bez kávičky a cigaretky? Je pro vás obojí symbolem pohody, chvilky, kdy vše hodíte za hlavu a máte čas vydechnout? Vaše zdraví ale už tak „v pohodě“ asi není.

Kofein a nikotin patří mezi nejrozšířenější legální drogy. Obě látky jsou společensky tolerované, s oblibou využívané a často jsou užívány současně. Zajímavé je, jak se obojí doplňuje a při současném užívání si náš mozek vytvoří návyk – vůně kávy v nás vyvolá touhu po cigaretě.

Mnoho kuřáků si zvyklo na to, že si při popíjení kávy, čaje nebo jiného oblíbeného nápoje zapálí. Když přestáváte kouřit, nemusíte se ale svého oblíbeného pití vzdávat.

 

Poslední cigaretaMusíte však být připraveni na dvě věci:

Vaše ranní káva nebude bez cigarety chutnat tak, jako chutnala dřív. Když budete pít šálek nápoje, se kterým jste měli kouření spojené, přepadne vás silná chuť na cigaretu, které budete jen obtížně odolávat.

Šest tipů, jak si užít svoji kávu bez cigarety

  • Jestliže jste byli zvyklí kouřit při popíjení kávy nebo čaje ve společnosti, řekněte lidem kolem sebe, že jste skončili. Vyžadujte, aby vám cigarety prostě nenabízeli.
  • Mezi jednotlivými doušky čaje nebo kávy se zhluboka nadýchněte a vychutnejte si aroma. Při nádechu počítejte pomalu do pěti, stejně tak i při výdechu. Uvědomte si, že vůni vnímáte mnohem intenzivněji – bez zápachu cigaretového dýmu.
  • Pokud jste bez cigaret nervózní a podráždění, zkuste se na nějakou dobu přeorientovat na kávu bez kofeinu.
  • Ke kávě si připravte drobné zdravé pochoutky, které můžete ujídat. Můžete si nakrájet jablka, připravit sušené ovoce nebo neslazené oříšky. Zaměstnáte tak své ruce, ústa i mysl. Chuť na cigaretu tak potlačíte mnohem snadněji.
  • Když pijete kávu, připravte si k ruce diář. Můžete si malovat, psát různé postřehy nebo si naplánovat den, který je před vámi.
  • Pokud je touha po cigaretě extrémně silná, dopijte čaj nebo kávu nejrychleji, jak je to možné. Pak vstaňte od stolu a běžte se věnovat jiné činnosti.

Odvyknout droze zvané cigareta není snadné. Při silné vůli, podpoře okolí a pomoci odborníka se ale vše zvládnout opravdu dá.


Zdroj: OdvykáníKouření.cz

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hrozivá kombinácia
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles