Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy slunce (ne)pomáhá

10. 07. 2009 | Péče o tělo

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Toto přísloví zachránilo Drvoštěpovi a Lotrandovi hlavu na krku. Každému z nás může pomoci nejen k pevnějším kostem, ale i zdraví. Důležitá je ale správná míra. Ale kolik to je?

Vitamin D patří ke 4 v tuku rozpustným vitaminům. Jeho skvělým zdrojem jsou mořské ryby, ale i mléko, máslo a maso. K aktivaci vitaminu D na účinnou formu je potřeba kromě reakcí v ledvinách a játrech i UV záření. A co vitamin D dokáže? Podporuje vstřebávání vápníku ze střeva. Ze staré kosti vápník odebírá a pomáhá udržet jeho dostatečné množství v krvi, aby se mohl zabudovat do nově tvořené kosti. Správná hladina vápníku v krvi je samozřejmě nezbytná i pro správnou činnost svalů, nervové soustavy a mnoha dalších tkání.


 

Užitečné UV záření

Kdy slunce (ne)pomáháV době příliš tenké ozonové vrstvy se mnozí obávají vyjít si na slunce. Ano, riziko melanomu z nadměrného opalování je velké. Ale na nedostatek slunečního záření umírá v USA 4krát více lidí než na melanom. I přes nejmodernější léčbu se totiž stále umírá na komplikace při osteoporotických zlomeninách krčku stehenní kosti. Vitamin D nás také chrání před nádory střeva a prostaty.

 

 

Na sluníčko s rozumem

Jak tedy mít ze slunce spojence? Pro dostatečnou tvorbu vitaminu D stačí denně aspoň čtvrthodinka pobytu na slunci. Důležité je nebýt přitom zahalen od hlavy až k patě. Záření bude účinné, jen pokud budeme jíst potraviny s obsahem vitaminu D. Při opalování však nezapomeňte na ochranné krémy s ochrannými faktory. Ale pozor, podle zjištění vědců z kalifornské Riverside University se opalovací krémy vstřebají do kůže už za hodinu a ta pak není chráněna. Takže mazat, mazat a mazat.

 
Vitamin D i sluneční záření nám mohou pomoci, ale mají i svou odvrácenou tvář. Užíváte-li nějaké doplňky stravy s vitaminem D, musíte si dát pozor na předávkování. Slunci byste se neměli úzkostlivě vyhýbat, ale chytat bronz se vydejte jen s ochranným krémem a pokrývkou hlavy.

Zdroj: Osteoporóza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nie všetko je normálne ...ani priliš tmavá pokožka belocha
Obrázek uživatelky
profil
všetkého s mierou samozrejme
Obrázek uživatelky
profil
v doběě, kdy je tnká ozónová vrstva, tak slunce nepomáhá. Je zajímavé, že v Americe umírá více lidí
na nedostatek slunečního záření.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles