Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik hodin spánku denně potřebujeme, abychom byli zdraví?

24. 08. 2016 | Péče o tělo
Spánek je biologickou potřebou každého člověka a spolu s vyváženou stravou a dostatečným pohybem patří k základním pilířům formující zdraví. Napomáhá regeneraci a dodává energii tělu i mysli. Délka spánku je u každého dospělého člověka jiná. Říká se, že například Leonardu da Vincimu stačily pouhé dvě hodiny spánku denně. Jaké množství spánku ale doopravdy potřebujete, abyste byli zdraví a po probuzení se cítili odpočatí a plní energie?

Některým jedincům bohatě stačí spát i pět hodin. Jsou ale mezi námi lidé, kteří pokud nespí více jak 9 hodin denně, tak následující den dokáží jen stěží fungovat. I přesto, že se většina odborníků přiklání k tomu, že dospělý člověk by měl spát v průměru od šesti do osmi hodin, je potřeba spánku ryze individuální záležitostí. Zdravá doba spánku se může pohybovat v rozmezí od čtyř až devíti hodin. Kolik hodin byste měli spát, si musí vaše tělo říci samo. Jen vy sami totiž dokážete nejlépe poznat, zda vám stačí ke správnému fungování pouhé čtyři hodiny, nebo potřebujete spát jednou tak déle.

Kvalita namísto kvantity


Velmi důležitou roli hraje především kvalita spánku. Kvalitní spánek je důležitý pro každého člověka, protože znamená odpočinek a regeneraci pro lidské tělo a připravuje ho na další den. Můžete klidně spát i devět hodin, ale když kolem vás bude ruch, nebude vám vyhovovat lůžko a matrace, pak se ráno probudíte unavení, rozlámaní a bez energie. Spánek je kvalitní jen tehdy, když je souvislý, tedy nepřetržitý, protože proces regenerace probíhá právě během hlubokého nepřerušovaného spánku. Jakékoliv přerušování vám ubírá v tom, abyste načerpali potřebnou dávku energie.

kvalitní spánekAby byl spánek opravdu zdravý, je důležité vybrat i správnou matraci. Pokud je tělo při spánku dobře podepřeno, dochází k lepší relaxaci a uvolnění. Díky tomu se budete ráno probouzet dostatečně odpočatí a s dobrou náladou. Nejlepší volbou jsou zdravotní matrace z patentovaných pěn, které se dokáží přizpůsobit tvaru těla a podpořit každou jeho část zvlášť. Většina lidí věnuje výběru matrace poměrně málo pozornosti a přitom právě ona má stěžejní vliv na to, jak hluboký bude váš spánek a nakolik se budete cítit po probuzení odpočinutí. Při výběru správné matrace byste měli být skutečně obezřetní, jen vhodná matrace totiž dokonale rozloží hmotnost těla, kopíruje jeho tvar, poskytne páteři dostatečnou oporu a zádovým svalům a kloubům uvolnění.
Vhodně zvolená matrace vám kromě kvalitního spánku může pomoci od bolesti zad a řady zdravotních problémů. Vývoj v oblasti zdravotních matrací se neustále zdokonaluje a široká nabídka umožňuje vybrat si takřka matraci „na míru“. Vyrábějí se například matrace s bylinnými extrakty, které pomáhají léčit kožní choroby, záněty v těle, odstraňovat z těla volné radikály a regenerovat klouby. Další skupinou jsou matrace určené pro spaní s problémy, jako jsou vyhřezlé ploténky, sesedání páteře a skřípnuté nervy. Matrace s chladivým efektem jsou naopak vhodné pro horkokrevné lidi, které sužují návaly horkosti.

Desatero zdravého spánku


Protože v ložnici prožijete celou jednu třetinu svého života, měli byste se v ní cítit dobře. Nemalou pozornost věnujte i tzv. spánkové hygieně. Základem je kvalitní matrace a pohodlný polštář. Dodržovat byste však měli i několik důležitých bodů.

  • Spěte vždy ve vyvětrané, nepřetopené a zatemněné místnosti. Nedostatek čerstvého vzduchu může být příčinou, že se člověk pořádně nevyspí. V ložnici by mělo být vždy o několik stupňů méně než v ostatních místnostech.
  • Abyste si udrželi svůj biorytmus, snažte se chodit spát a vstávat přibližně ve stejný čas. Přílišné výkyvy mohou způsobit horší přizpůsobování se během pracovního dne. Pokud to není vysloveně nutné, neprodlužujte svůj spánek ani o víkendech. Vaše tělo to ocení.
  • Hýbejte se. Dostatek fyzického pohybu je nejlepší způsobem, jak dopřát tělu jednak fyzickou aktivitu, ale i přirozenou fyzickou únavu.
  • Večer se vyhýbejte většímu množství alkoholu, který kvalitu spánku zhoršuje.
  • Jste-li kuřák, nekuřte před spaním. Nikotin má funkci organismus povzbuzovat.
  • Před spaním zapomeňte na kávu, čaj a jiné energetické nápoje, které obsahují kofein.
  • Před spaním byste neměli jíst. I přesto, že usnete, tak vaše tělo nespí, ale tráví potravu.
  • Ložnice je místo odpočinku a relaxace. Nepatří sem televize, počítač ani další elektronika, která narušuje samotný spánek.
  • Pro zklidnění organismu před spaním se doporučuje teplá koupel nebo šálek uklidňujícího čaje (například z meduňky).
  • Dobré sny se vám budou zdát pouze na kvalitní posteli a matraci. Na nich určitě nešetřete.
Zdroj, foto: Magniflex


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
POkud spím míň než 9h tak jsem celý den úplně mimo.
Obrázek uživatelky
profil
spím 8 hodin a někdy je i to málo :-D ale užívám neospan na dobrý spánek tak je to mnohem lepší..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
někdy spím jenom 5 hodinSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Spím 8 - 9 hodin denně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles