Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krása a zdraví z přírody

14. 04. 2009 | Péče o tělo
Přijměte pozvání do světa skutečně kvalitních produktů, které prospějí našemu zdraví, voní po přírodě a stejně neagresivně se k nám i chovají, podtrhnou naši osobitost a přinesou pohodu a zklidnění pleti, která je často vystavená stresu, špatnému ovzduší, klimatizacím a chemicky upravené vodě.

Certifikát jako záruka (?)

Označením „přírodní“ se dnes ohání kdekdo, takže raději než na tento přívlastek, soustřeďme se na posouzení odborníků, kteří více než na podporu prodeje myslí na suroviny a jejich zpracování od vzniku až po umístění v naší koupelně. Není bohužel výjimkou, že některé výrobky často v lákavých obalech s přívlastkem „přírodní“ obsahují jednu nebo několik málo přírodních ingrediencí, ale kromě nich však bohužel mnohdy také syntetické látky, které mají blížeji k chemické laboratoři než k přírodě. Skutečná přírodní kosmetika podléhá přísné kontrole, jejíž výsledkem je udělení certifikátu.
Každý kosmetický produkt, který nese některý z uznávaných certifikátů, vyjadřuje kvalitu ingrediencí i postupu výroby, jistotu původu surovin, nepřítomnost látek, které předem definuje jako nepřijatelné (v tomto se mohou některé certifikáty drobně odlišovat) a často i sociální férovost při své výrobě a distribuci stejně jako myšlenku trvale udržitelného rozvoje. U kosmetiky nabízené na našem trhu se můžete nejčastěji setkat s certifikáty EcoCert (Francie), kontrolovaná přírodní kosmetika  - BDIH (Německo), Soil Association Organic Standard (Velká Británie) nebo českou značkou CPK.
zdraví a krása z přírodyNejvíce značek přírodní kosmetiky či biokosmetiky na našem trhu je německého původu, ale není vzácné setkat se také s francouzskými, italskými, holandskými, britskými i americkými značkami. Také v české krajině dokáží ekofarmáři, ekologičtí nadšenci a vyznavači bio-stylu vypěstovat velmi kvalitní ingredience pro tuzemskou přírodní kosmetiku.

Možná jste se setkali s názorem, že i certifikace není úplnou jistotou a že certifikát si může dovolit zaběhlá značka, protože procedura a schvalování ingrediencí a výrobních postupů není náročné pouze ve smyslu přísných kritérií na kvalitu, ale také finančně nákladné. Je pravdou, že pro výrobce kosmetiky je ocenění nejen otázkou prestiže, ale také nemalých certifikačních poplatků. Na druhé straně pro nás jako zákazníky je udělený certifikát jednou z nemnoha jistot, na které se při rozhodování můžeme spolehnout. Pokud se rozhodnete nedůvěřovat reklamám a mnohdy také zavádějícímu či běžnému spotřebiteli často nesrozumitelnému seznamu ingrediencí na obalech výrobků, může být pro Vás některých z certifikátů jistotou, že výrobek prošel přísnou kontrolou.

Proč používat přírodní kosmetiku nebo biokosmetiku?

Argumentů pro naleznete hned několik. Použité přírodní suroviny mohou pocházet pouze z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo certifikovaného sběru ve volné přírodě. Sběr surovin musí probíhat šetrným způsobem, aby nedošlo k poškození ani zatížení životního prostředí. Výrobky nesmějí obsahovat látky cizí lidskému organismu, např. parafín, vazelínu nebo jiné ropné produkty. Při výrobě se používají pouze čisté rostlinné oleje. Kosmetika také nesmí obsahovat žádné syntetické konzervační, vonné ani barvicí látky. Kosmetika ani použité suroviny nesmějí být testovány na zvířatech ani nesmějí být použity suroviny z mrtvých zvířat či geneticky upravených rostlin. Není povoleno používat radioaktivní záření pro konzervaci výrobků či používání chemických UV filtrů. Kromě výrobku samotného myslí producenti také na odpady z výroby, zejm. jejich ekologické zpracování. Většina producentů dodržuje také zásadu transparentních výrobních postupů a úplného informování zákazníků. A v neposlední řadě podporuje také sociální únosnost výroby, např. využití surovin od znevýhodněných sociálních skupin. Díky přírodnímu původu tak podporuje Váš přirozený šarm. Jelikož neobsahuje žádné chemické směsi, nevede k předčasnému stárnutí a je v symbióze s Vašimi přirozenými tělesnými procesy. Je šetrná k Vám i životnímu prostředí.

Proč se někdo rozhodne nepoužívat přírodní kosmetiku?

Uvádíme-li pozitiva, musíme však zmínit i vlastnosti, kvůli kterým se někdo může rozhodnout ji nepoužívat: Nejčastěji to bývá její poměrně krátká trvanlivost. Výrobci biokosmetiky doporučují uchovávat produkty při pokojové nebo nižší teplotě, nenechávat ji otevřenou či vystavenou slunečnímu záření a spotřebovat ji do data vyznačeného na obalu. Vyrábí se totiž z čistě přírodních složek, což znamená, že neobsahuje žádné konzervanty. Dalším argumentem odpůrců je také pomalé účinkování oproti kosmetice chemické. Výsledky přírodní kosmetiky však vydrží mnohem déle. Některým lidem vadí, že přírodní kosmetika nepění tolik jako kosmetika obsahující syntetické látky. Mylným, ale dosti rozšířeným názorem je, že přírodní kosmetika může vyvolávat alergické reakce. To je problém každé kosmetiky a pokud je používaná poprvé, měli bychom být obezřetní u jakéhokoliv typu, značky či produktu.

Tento článek Vám přináší www.ekozena.cz, místo, kde se můžete dozvědět více nejen o kvalitní přírodní kosmetice a nalézt tipy pro skutečně přírodní péči.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Perfektný článokSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přírodní kosmetika je pomalejší.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles