Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křečové žíly se nevyplácí podceňovat

25. 03. 2012 | Péče o tělo
Křečové žíly nebo také varixy mnozí považují především za estetický nedostatek, ve skutečnosti jde o civilizační chorobu, jež se v případě neléčení či špatné léčby, může velmi snadno zkomplikovat. U nás se problém týká každé třetí ženy a každého čtvrtého muže. Křečové žíly postihují především dolní končetiny.

Aby se krev z dolních končetin odvedla zpět k srdci, musí překonat gravitaci, v čemž jí pomáhá uspořádání hlubokých žil dolních končetin a pak také celá řada podpůrných mechanismů, v podobě umístění žil do svalů. Při stahu svalu dochází i k tlaku na samotné žíly, což napomáhá ve vytlačování krve směrem nahoru k srdci. Aby nedocházelo ke zpětnému průtoku, jsou tyto žíly vybaveny chlopněmi. Pokud dojde k oslabení pevnosti žilní stěny zvyšující se tlak rozšiřuje tuto žílu a chlopně nedomykají. Krev se hromadí, dochází k přetlaku, žíla se natahuje a v konečném důsledku získává typický vinutý průběh. 

Křečové žílyHlavní příčinou vzniku křečových žil je až z 80 % dědičnost. Svou roli hraje i životní styl, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji, než ostatní pracující. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil a pak také k výrazným hormonálním výkyvům. Onemocnění se někdy může vyskytnout také u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu, kdy může dojít k zánětu.

Křečové žíly jsou obvykle patrné na první pohled


Prozradí je prosvítající, modré až fialové, rozšířené, vinuté žíly, o průměru 2 a více milimetrů. Nejčastěji si lidé ztěžují na pocit napětí a tíže dolních končetin, zvláště večer po denní námaze a horku. Časem se mohou přidat otoky kolem kotníků a v posledním stádiu dochází k tmavému zbarvení kůže a její zatvrdnutí v oblasti bérců, někdy i vznik obávaných vředů. Nemusí to být ale pravidlem. Celou řadu lidí trápí bolesti nohou bez viditelných známek, že se jedná o varixy.

V každém případě by lidé hned při prvních příznacích – obtížích nebo již viditelných křečových žilách měli vyhledat žilní specialisty. Čím dřív se začne problém řešit, tím jednodušší budou léčebné metody a rychlejší a příjemnější léčba i nemocní získají jistotu, že se problém již dál nebude rozvíjet. 

Velmi důležitá prevence


Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Pokud ale již křečové žíly člověk má, pak by se měl raději vyhnout sportům se statickou zátěží jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole. Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem.

Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. Dobré je si i denně udělat přestávku na 10- 15 minut a dát si nohy nahoru. Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit. Při sezení se doporučuje nedávat nohu přes nohu. A především ženy by se měly vyvarovat kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny a kouření.

Správná diagnóza je základ


OperaceObtíže nemusí vždy odpovídat velikosti křečových žil a tak je zapotřebí provést odborné vyšetření. Výhoda specializovaných cévních klinik spočívá ve zkušenostech, kvalitě personálu a zároveň v přístrojovém vybavení.  Vyšetření pomocí barevného duplexního ultrazvuku s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností, podrobně ukáže, jak to s cévami klienta skutečně vypadá.

Ultrazvuk umí rozlišit zdravou žílu od nemocné funkčně i anatomicky. Pomůže nalézt počátek žilního postižení a také naplánovat přesně cílenou operaci. To vše neinvazivně a bezbolestně, s možností toto vyšetření kdykoli opakovat. Na základě tohoto vyšetření odborník doporučí nemocnému nejefektivnější řešení, které mu zaručí i následnou rychlou rekonvalescenci.

Operaci je vhodné provést takovým způsobem, aby se křečové žíly nevracely, a nemusely proto být znovu operovány. Samozřejmě dispozice pro vznik křečových žil nelze odstranit ani operací, ani laserem, nicméně kvalitním výkonem operatéra a změnou životního stylu lze i tato rizika minimalizovat.

Po zákroku okamžitě domů


Ne vždy řešení křečových žil vyžaduje jakýkoliv zásah. V počátku onemocnění často postačí kompresivní punčochy a změny životního stylu. Léčba pokročilého stavu křečových žil může být různá. Na klinice jsou používány všechny v současné době dostupné nejmodernější metody.

Patří k nim katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizace, či populární flebektomie, nezastupitelnou roli u rozsáhlých varixů má stále operace na základě cévně chirurgických pravidel. Zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů.

Novinkou v léčbě křečových žil je velmi výkonný diodový laser pro nitrožilní katetrizační léčbu křečových žil, který je díky vlnové délce 1470 nm méně bolestivý a hlavně výrazně výkonnější. Jeho technologickou výhodou oproti předchozím laserům je změna směru působení laserového paprsku, a to z původního lineárního do současného radiálního působení.Nemocného zákrok tímto laserem nejen méně bolí, ale po zákroku nemá ani nepříjemné modřiny, které se objevovaly u zákroků starším typem laseru.

Nejčastější mýty


Když křečové žíly nebolí, není nutné je léčit
Křečové žíly často nebolí, nicméně postupem času se dále vyvíjejí a s tím mohou přijít i bolesti nohou. Nicméně čím později začnete problém s křečovými žílami řešit, tím jsou výsledky operací horší, doba rekonvalescence je delší a samozřejmě je horší i výsledný efekt. Proto je dobré problém zachytit již v samotném počátku.

Pokud se z nohou odstraní velké množství křečových žil, budou pak tyto žíly v žilním systému chybět a zbývající žíly jsou více zatěžovány.
Křečové žíly jsou patologický stav, při kterém nemocné žíly neplní svou funkci spočívající ve vedení krve zpět k srdci. Ať je křečových žil na dolní končetině jakékoliv množství, jsou vždy nemocné a po jejich odstranění nemohou chybět, protože neplní žádné funkce, ba naopak jsou místem vzniku komplikací typu zánětů, krvácení a bércových vředů.

Ženy s křečovými žílami by se neměly holit depilačním (vytrhávacím) strojkem
Jelikož křečové žíly jsou dispozičně vrozeně dědičné, nemá depilace - dočasné odstranění ochlupení vůbec žádný vliv na rozvoj křečových žil, ať se jedná o používání různých druhů vosků, nebo i zmiňovaný strojek na vytrhávání chloupků.

Ani Laserová epilace, která je již schopna trvalého odstranění ochlupení destruktivním působením na zárodečnou část chlupu - vlasovou cibulku, kterou zničí, nevyvolává ani nezhoršuje křečové žíly.

Zdroj, foto: Žilní klinika.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Křečové žíly se nevyplácí podceňovat:

Křečové žíly se nevyplácí podceňovat
Křečové žíly se nevyplácí podceňovat
Křečové žíly se nevyplácí podceňovat
Křečové žíly se nevyplácí podceňovat
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nějaké ty žilky na nohou mám a ten pocit těžkých nohou,asi to budu muset nahlásit a řešit to.
Obrázek uživatelky
profil
je třeba to řešit...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles