Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krev je jako vzduch, potřebuje ji každý z nás

10. 07. 2020 | Péče o tělo
Krev je vzácná tekutina, která se ani v tomto moderním světě nedá vyrobit ani ničím nahradit. Nikdo z nás nikdy neví, kdy transfuzi krve bude potřebovat. Můžeme se dostat do situace, jako je autonehoda či jiná nešťastná souhra náhod, a naše tělo na onu vzácnou tekutinu bude čekat.

Hlavní, životně důležitou funkcí krve, je transport kyslíku, a tím okysličování tkání a orgánů, které dále zásobuje potřebným množstvím živin – bílkovinami, cukry, tuky, minerály a vitamíny. Dalšími funkcemi krve jsou např. podpora imunity a přenos hormonů ke stimulaci různých orgánů v těle. Bez krve bychom se jednoduše neobešli.

dítě se srdcemVěděli jste, že …

●    Obsah krve v lidském těle tvoří asi 8 % celkové hmotnosti člověka
●    Čísla, která vychází z prohlášení Národní společnosti pro transfuzní lékařství, doporučují, aby byl počet dárců krve vždy v minimální výši 3 % z celkové populace
●    V České republice tak chybí 50 000* nových dárců krve
●    Nejčastěji se vyskytuje krevní typ 0 nebo krevní typ A, typ B je méně častý, nejvzácnější typ krve je AB

Potřebu dárců a především prvodárců krve si naplno uvědomujeme. Jsme moc rádi, že i v tomto roce můžeme veřejnost znovu vzdělávat v tom, jak důležitou roli krev v našich životech hraje a proč není dobré s ní plýtvat.

A kam vlastně jít?

Spojit se můžete s jakoukoli transfuzní stanicí v republice. Stanici si můžete vybrat podle lokality, kde bydlíte, a nebo také podle toho, jaká stanice krev potřebuje nejvíce (zjistíte na webu, nebo do dané transfuzní stanice rovnou zavolejte). Ještě než vyrazíte krev darovat, přečtěte si několik informací, díky kterým zjistíte, zda vaše cesta nebude zbytečná. Dárcem se nemůžete stát například pokud ještě nejste plnoletí nebo třeba vážíte méně než 50 kg. Přehledně a stručně najdete všechny informace na webu Českého červeného kříže.

Pokud jste se rozhodli darovat krev, bude lepší si na vybranou stanici předem zavolat a zeptat se, zda mají o nové zásoby s vaší krevní skupinou zájem. Může se totiž stát, že zrovna vaše krevní skupina bude v tu chvíli ve skladu dostupná, nicméně nezoufejte. Každá stanice vám ráda doporučí jinou poblíž, která vás přivítá s otevřenou náručí. Nebo vám dodají termín, kdy budou novou krev potřebovat. Doba skladování krve je totiž maximálně 6 měsíců, je tedy potřeba zásoby pravidelně obnovovat.

Na co přesně se připravit?

Po příchodu na transfuzní stanici vás čeká registrace. Před odběrem je nutné vyplnit dotazník a podepsat tzv. informovaný souhlas. Jedná se o souhlas s provedením odběru, předepsanými vyšetřeními a zpracováním osobních údajů pro potřeby transfuzní služby a Českého červeného kříže. Také je třeba potvrdit, že nepatříte mezi osoby s rizikovým chováním vzhledem k nákaze a přenosu infekčních onemocnění. Sestřička vám změří teplotu, tlak a pulz a vpichem do prstu zjistí váš krevní obraz. V případě, že bude vše v pořádku, následuje samotný odběr tzv. plné krve. Plná krev se odebírá v množství 450 ml a vlastní odběr trvá asi 7-10 minut. Na závěr obdržíte malé občerstvení na posilněnou.

Co byste ještě měli vědět ...

Než se vydáte pomáhat

●    Nezapomeňte na hydrataci. Před, ale i po odběru, je potřeba dostatečně pít. Ideálně neslazené tekutiny.
●    Večer před odběrem zkuste vynechat tučná jídla a dát si něco lehkého. Také alkoholické nápoje byste měli ze seznamu vyřadit.
●    Odpočinek. Dejte si pauzu. Přečtěte si dobrou knihu, pusťte si romantický film. Před odběrem jednoduše vyřaďte jakoukoli fyzicky náročnou aktivitu.
Ráno před odběrem
●    Lehká snídaně, například čaj a rohlík, je ideálním jídlem před odběrem. Není to tak, že byste museli držet úplnou hladovku. Naopak určitě nevyrážejte na lačno.
●    Na odběr si nezapomeňte vzít občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny ČR.


Není tak těžké pomáhat, co myslíte? Na nic nečekejte a vyberte si nejbližší transfuzní stanici a pojďte do toho s námi.

Zdroj, foto: Parodontax


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc