Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivé plody z naší zahrádky aneb o okurce a majoránce

1. 07. 2009 | Péče o tělo

Okurka setá

Okurka setá je rostlina z čeledi tykvovitých. Její tmavě zelený plod je v našem jídelníčku nejčastěji konzumován ve sterilovaném sladkokyselém nálevu /sterilované okurky/.

Zavařené okurky ale ztrácejí většinu svých léčivých vlastností. V kuchyni proto používáme okurku zejména syrovou, na přípravu salátů, jako zeleninovou  dekoraci atd. Dále při vaření různých okurkových omáček a polévek.

Okurka setá obsahuje vitamíny skupiny C a B, minerální látky, především, železo, hořčík, křemík, fluor a mnoho dalších látek.

Léčivé plody z naší zahrádky (3. díl) aneb o okurce a majoránce  Okurky a okurková šťáva  mají dobré uplatnění nejen v kuchyni ale také v léčitelství.

Vnitřně se šťáva z okurek používá zejména na čistění krve. Smícháním šťáv z mrkve, červené řepy a okurky získáte výborný pročišťující prostředek
zejména na játra a žlučník.

Okurky mají také výborné účinky na pleť. Čerstvě nastrouhané okurky, s jednou lžičkou citrónové šťávy a glycerinu působí příznivě na pleť a vyhlazují vrásky.

Okurková maska

- působí blahodárně na pleť, osvěžuje ji a napíná. Půl okurky jemně nastrouháme, smícháme se dvěma lžícemi smetany, dvěma lžícemi mletého lněného semena zamícháme a naneseme na pleť. Necháme působit 20 minut.

Když máme sklizeň okurek hotovou a nať nemáme příliš povadlou, nemusíme ji hned vyhazovat, protože se dá použít ke koupelím rukou a nohou,  třeba při revmatu. Koupel v horkém odvaru má trvat nejméně 15 minut.

Stejně tak jako mrkev tak i okurka setá by neměla chybět v našem jídelníčku, pro svou bohatost vitamínů a minerálních látek.

Majoránka zahradní

Majoránka  zahradní je letnička, dorůstající do výšky ½ metru. Drobné květy jsou bílé, růžové až fialové. Kvete během letních prázdnin, v teplejších oblastech našeho území.  Sbíranou částí je nať, která se sklízí před rozkvětem byliny.

Tato rostlina obsahuje silice, třísloviny a také enzymy. V naší kuchyni ji známe především jako nenahraditelné koření.

Podporuje trávení, tlumí nadýmání, působí proti zánětu, a mírně uklidňuje. Zmírňuje průjem i menstruaníč bolesti.

Může taky sloužit jako kosmetická maska na obličej, když máme akné.

Majoránkový čaj

1 lžíci sušené majoránky zalijeme horkou vodou, necháme přikryté asi 10 minut. Drogu podáváme samostatně i ve směsích. Přidáním lípového květu a yzopu uděláme čaj, který tlumí menstruační bolesti.

Zejména při únavě se osvědčila koupel z majoránky

Koupel si připravíme smícháním  tři hrstí sušené, majoránky, která se povaří ve třech litrech vody asi 10 minut. Hotovou majoránkovou koupel po vylouhování přecedíme a vlijeme do vany.

Majoránka zahradní je nejen vynikající koření, ale  díky tomu, že obsahuje mnoho účinných látek, pro náš organismus prospěšných, tak jí můžeme zařadit do skupiny léčivých rostlin.

Čtěte také: Léčivé plody z naší zahrádky aneb o jahodách a malinách

Léčivé plody z naší zahrádky aneb o meruňce a mrkvi

 Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak je vidět, majoránka nám neroste, buďto ji neumíme pěstovat, nebo je to špatné přirovnání.
Obrázek uživatelky
profil
Ani mě tak vysoká majoránka nikdy nevyrostla, ale o to bohatší a voňavější.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To bych taky chtěla vidět tu metrovou majoránku. Možná tak, když to přeženu tak 50 cm, ale většinou 20 -30 cm.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles