Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivé účinky skořice

9. 01. 2017 | Péče o tělo

Skořice je kůra ze stromu skořicovníku, pěstuje se v tropických oblastech. Kůra z mladých stromů se sloupne a během usychání se stočí do trubiček.  Skořice je nasládlé, teplé koření s jemným nádechem hřebíčku a citrusu. Koření dokáže prohřát organismus, proto je výborné v zimním období. Nejkvalitnější skořice pochází ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. 

Tato skořice má světle hnědou barvu, s jemnou aromatickou chutí.  Skořice se také pěstuje v Číně. Tento druh skořice má tmavě hnědou barvu, chuť má ostřejší a štiplavější. U nás se prodává skořice mletá a skořice v celku. Koření má výraznou aromatickou chuť, abychom tuto chuť zachovali, je dobré skořici skladovat v dobře uzavřených nádobách. 

Skořice stejně jako jiné druhy koření mohou vyvolat u některých lidí alergické reakce! Také ženy v těhotenství musí být s touto bylinkou opatrné. Tento druh koření využíváme v rozumné míře, aby nám neublížilo.

skořiceAromatické koření má všestranné využití v kuchyni, v léčitelství, v kosmetice a při výrobě dekorací. Skořice je výborná pro výrobu žaludečních a bylinných likérů, výrobu vín. Přidává se také do čajových směsí, mléčných výrobků, do müsli a obalují se v ní i oříšky, zejména mandle. Skořice je také součástí koření kari a perníkového koření.

V kuchyni používáme hlavně mletou skořici do sladkých jídel, moučníků, vánočního pečiva a kompotů. Patří mezi výrazné aromatické koření, se kterými se doplňují i jiné druhy např. anýz, badyán, fenykl, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor aj. Skořici používáme také při přípravě masových asijských pokrmů. Je výborná jako koření do rajské omáčky. Mletá skořice nesmí chybět v kapučínu, kávě, horkých ovocných nápojích a punčích. Koření se skvěle kombinuje s ovocem, jablkem a pomerančem, čokoládou, rýží a děti ji mají rády v krupici.

Skořice jako lék

Skořice má antibiotické účinky a tím úspěšně ničí bakterie. Koření se kombinuje s medem a je výborným lékem, který posiluje imunitu. Pomáhá při nachlazení, chřipce, zápachu z úst, zažívacích potížích, při vysokém cholesterolu, snižování krevního tlaku, srdečních chorobách, rakovině, bolesti zubů, menstruačních obtížích, problémy s pletí, s vlasy a s klouby. Je také výborná při hubnutí pro své pozitivní účinky při zažívání. Skořici přidáváme do jídel při dietě. Můžete si připravit nápoj ze skořice s medem, nebo skořicový čaj.

Skořice se hodí pro vnitřní a také vnější použití. Můžeme si připravit skořicový zábal, který zlepšuje prokrvení pokožky. Skořicovou koupel, která pomáhá při odstranění bolesti svalů, skořicová koupel nohou, která je výborná v zimních měsících, pěkně zahřeje.

Pokud si chcete doplnit zdravý jídelníček, tak nezapomínejte na skořici.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Léčivé účinky skořice:

Léčivé účinky skořice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé informace o skořici.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Martičko Smajlíkhezký článek
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok Smajlík.
Ja mám škoricu rada a v zime si robím aj škoricový čaj, naozaj pekne prehreje a je veľmi chutný.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkMarti pěkný článekSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles