Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Masáž nejen na Valentýna

8. 02. 2010 | Péče o tělo
Moderní masáže se počínají rozvíjet až v devatenáctém století. Jejím tvůrcem je Švéd Petr Henrik Ling, původně misionář v Orientu, který se na svých cestách seznámil se starobylou masáží a jejími blahodárnými účinky v lázních, které navštěvoval. Po návratu do Švédska založil školu masáže a v roce 1813 ve Stockholmu ústřední ústav pro gymnastiku.

Dnes je již velké množství různých druhů masáží, jak moderních, tak tradičních škol. Navíc na základě moderních poznatků a různých kombinací s tradičními postupy vznikají další a další školy a směry.

MasazeRozdělujeme dva základní druhy technik masáže: tlakové a plošné. Tlakové využívají tlaku prstů a jiných částí těla. Mezi ně řadíme masáž: švédskou, reflexní, aroma, lymfatickou, Bowenovu terapii, medovou, Lomi lomi, vodní, Ajurvédskou atd. Při plošné masáži se používá tření nebo posunu tkáně po spodních vrstvách. Řadíme sem: akupresuru, reflexologii, thajskou masáž, Shiatsu, baňkování, horké kameny, kraniosakrální terapie atd.


Sociální funkce masáže

Masáž je obecně v naší kultuře spojována s představou rehabilitace nebo korekce zdravotních stavů. Ale další a nezanedbatelnou funkcí je zlepšení mezilidské komunikace a tělesného sblížení – především u párových masáží. Vzájemný dotek dvou blízkých lidí napomáhá prohloubit pouto mezi nimi, dokáže je sblížit a odstranit psychické a fyzické zábrany. Krása párové masáže je i v hlubším tělesném prožitku a uvolňování nahromaděného stresu při společně trávených chvílích v tichu a pohodě na místech, kde je klid. Takovými místy jsou vlastní byt, romantický pokoj v hotelu nebo penzionu. Lidé nemusí být maséři a přesto dokáží při vzájemném doteku vyvolat pocit sounáležitosti, blízkosti a uvolnění. Masáž v páru totiž není o profesionálním přístupu, ale o dotecích.

Účinky masáže na lidský organizmus

Maser ruce

Masáž se ve většině případů používá jako prostředek fyzické a duševní relaxace, kde dochází k uvolnění ztuhlých svalů a kloubů, zlepšení prokrvení a tím i látkové výměny, která napomáhá lepšímu a rychlejšímu průběhu léčby míst, na které je masáž aplikována. Velmi významné také bývá následné ovlivnění centrálního nervového systému a dokonce i jednotlivých orgánů uvnitř těla.
Masáž má na jednotlivé části těla různé účinky. Kůže se při masáží více promastí, protože dojde k většímu vylučování tuku z mazových žlázek. Díky větší cirkulaci krve v podkoží je pokožka intenzivněji prokrvena. Všechny tyto procesy činí pokožku vláčnější, pružnou a odolnější proti povětrnostním vlivům. Svalstvo se při masáži lépe prokrvuje a odplavují se z něj únavné látky (např. kyselina mléčná). Lymfatický systém je více aktivován a rozprouděn. Lépe tak odvádí odpadní látky z těla. Masáž břicha zlepšuje peristaltiku střev a napomáhá k lepšímu vyprazdňování.

Nebojte se masáže. Je tělu po všech stránkách prospěšná a ve spojení s relaxačními doteky, přinese i uvolnění mysli.


Zdroj: Gernetic.cz

Sixtie
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hned bych si dala říct,musí to být superSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jenom mít někoho, kdo by nám skvělou masáž provedl.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles