Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Medvědí česnek pro medvědí zdraví

12. 05. 2015 | Péče o tělo

Medvědí česnek můžete také znát pod lidovým názvem jako divoký česnek nebo lesní česnek. Každopádně se jedná o jednu z nejzdravějších jarních bylinek, která si právem zaslouží naši pozornost. Znáte ji? Pak mi určitě dáte za pravdu...

Česnek medvědí je poklad, který nám příroda nabízí po dlouhé a únavné zimě. Jde o vytrvalou rostlinku z čeledi amarylkovitých, která roste převážně v Evropě. Je cítit typicky po česneku. U nás je její výskyt nerovnoměrný: místy hojnější a naprosto běžný až masový, jinde méně častý. Více se vyskytuje v nížinách - podél potoků, na vlhkých loukách, na stinných místech ve vlhčích lesích, které jsou bohatší na živiny. Dosahuje výšky až 40 cm; má svěže zelené, ploché, podlouhlé, ale širší listy a menší podzemní cibulku podobnou česneku. Bílé květy jsou uspořádány v polokulovitém květenství. Je to jedna z prvních jarních rostlinek: začíná růst ještě pod sněhem, při prvních jarních slunečních paprscích    (v teplejších lokalitách většinou už na konci února). Medvědí česnek se využívá v kuchyni    - výborný je například čerstvý při přípravě zeleninových salátů, kde může nahradit listovou zeleninu, ale také do pomazánek, polévek atd. Přidáváme ho nejlépe do již hotového jídla, aby tepelnou úpravou neztrácel své léčivé vlastnosti. Hlavní využití má ale jako léčivá rostlina. Ve srovnání s kuchyňským česnekem jsou jeho léčivé účinky výraznější.

česnekA odkud se vzal název Medvědí česnek?

Údajně tuto rostlinu vyhledávají medvědi, kteří procitnou ze zimního spánku; stává se jejich první potravou. I oni totiž vědí, co je pro ně na jaře dobré a správné.

Z této rostliny jsou nejužitečnější listy, které jsou opravdovým jarním elixírem. Jsou velice účinné na detoxikaci a regeneraci jater, mají vysoký obsah vápníku a dále obsahují železo, zinek, hořčík, značné množství jódu, z vitamínů jsou zastoupeny silné antioxidanty vitamín C a beta-karoten. Česnek medvědí obsahuje i další cenné látky, například i s protinádorovým a antibakteriálním účinkem a je také důležitým přírodním antibiotikem.


Jaké jsou konkrétní zdravotní účinky česneku medvědího:

- je důležitý při detoxikaci celého organismu, zvláště jater,

- pomáhá při vysokém krevním tlaku,

- zamezuje kornatění tepen,

- harmonizuje zažívání, podporuje chuť k jídlu,

- pomáhá při chronických i akutních průjmech,

- je účinný proti nadýmání a zácpě,

- ničí parazity a střevní bakterie,

- zabraňuje množení plísní a bakterií v organismu,

- pomáhá při léčbě nachlazení, chřipky a nemocí dýchacích cest,

- má močopudné účinky, čistí ledviny a močový měchýř,

- pomáhá bojovat proti nádorovým onemocněním,

- podporuje hojení ran,

- snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu,

- předchází vzniku oparů,

- má výborný účinek při bakteriálních nebo virových nákazách,

- pomáhá při revmatických bolestech.

Nezapomínejte na to, že nejúčinnější je medvědí česnek čerstvý, v přirozeném stavu, stejně jako ostatní léčivé bylinky. Listy po utržení začínají brzy vadnout, proto je vhodné je zpracovat (nasekat a zamrazit, naložit do oleje nebo se z nich dá připravit tinktura, pesto atd.) nebo vhodně uložit (například postavit do sklenice s vodou nebo je zabalit do vlhké látky a dát do lednice). Sušením se ztrácejí zdraví prospěšné látky.

V kterých případech si dát na konzumaci pozor?

Pokud máte alergii na silně antibakteriální allicin, který medvědí česnek obsahuje (stejně jako klasický česnek nebo cibule). Dále pokud máte problémy se slabším žaludkem, se žlučníkem nebo slinivkou.

Možná se rozhodnete vyrazit na sběr medvědího česneku. V tom případě mějte na paměti, že je zaměnitelný s konvalinkou, která má podobné listy, ale přitom je jedovatá. Pomůckou pro správnost našeho výběru bývá typická česneková vůně, kterou konvalinka postrádá. Právě teď - zhruba od konce března až do května - je pro sběr medvědího česneku vhodná doba. Koncem května pak česnek začíná kvést, listy voní méně, blednou a žloutnou, léčivá síla medvědího česneku se pomalu vytrácí. Tak neváhejte a udělejte si výlet do lesa!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Medvědí česnek je výbornej!! Dělám z něho špenát a manžel si ho nemůže vynachválit!!
Obrázek uživatelky
profil
My ho máme rádi, takže díky za článek... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je chutný a v poslednej dobe pribúdajú nové a nové recepty
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles