Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menopauza a klimakterium není totéž, aneb co byste měla vědět

22. 01. 2009 | Péče o tělo

Co je menopauza a kdy ji čekat?

Výrazy menopauza nebo klimakterium používáme v souvislosti s obdobím, kdy dochází k vyhasnutí funkce vaječníků. Oba výrazy lze užít. Přesná definice ale říká, že menopauza je poslední menstruační krvácení, které přichází většinou ve 49 až 51 letech. Oproti tomu termín klimakterium (neboli přechod) označuje období, kdy postupně vyhasíná aktivita vaječníků a tím dochází k výrazným hormonálním změnám.

Věk příchodu menopauzy ovlivňují genetické vlohy, věk začátku menstruace, počet dětí, kouření, rasa, zeměpisná poloha, nadmořská výška a socioekonomické faktory. Délka života se prodlužuje, ale menopauza nastupuje prakticky ve stejném čase. Ženy ve vyspělých zemích tak prožívají až třetinu svého života po menopauze.

Jak se klimakterium projevuje?

Jen asi 20 % žen má to štěstí, že se u nich klimakterium projeví pouze vymizením menstruace. Většina pociťuje ve větší či menší míře příznaky akutního klimakterického syndromu. Zapomínat nesmíme ani na dlouhodobá rizika, která jsou s nástupem menopauzy spojená.

Menopauza a klimakterium

Čeho se nejvíce bát?

Ženy jsou nejvíce ohroženy metabolickými příznaky menopauzy – srdečně-cévními onemocněními a osteoporózou. Svého lékaře, ať již praktického lékaře nebo gynekologa, ale nejčastěji navštěvují s akutními problémy, které nejsou z hlediska ohrožení života důležité. Na neviditelné metabolické změny související s menopauzou zapomínají a jejich riziko si uvědomí, až když vidí často nevratné následky.

Jak zmírnit příznaky klimakteria a jeho následky?

Léčbu menopauzálních příznaků můžeme rozdělit na medikamentózní, spočívající v podávání léků, a nemedikametózní.

Medikamentózní léčbu v případě menopauzy představuje nejčastěji hormonální substituční terapie (HRT) a zahrnuje množství odlišných léků. Např. pro ženy po odstranění dělohy se používají přípravky obsahující pouze estrogeny, pro ženy s dělohou přípravky s obsahem estrogenů a gestagenů atd. Medikamentózní léčba by měla být v každém případě doplněna také úpravou životního stylu.

Na hranici mezi medikamenty a úpravou životního stylu jsou potravinové doplňky. Nemají prokázaný vliv na prevenci metabolických změn a v některých zemích jsou řazeny mezi léky, protože mohou mít při nesprávném dávkování vedlejší účinky.

Nemedikamentózní léčba je založena na ozdravění životního stylu. Správné zastoupení živin a dalších látek ve stravě může pozitivně ovlivnit nejen krátkodobé akutní příznaky, ale hlavně působí preventivně proti vzniku onemocnění souvisejících s metabolickými změnami v organizmu. Zařazení pohybu, nekouření a ozdravění jídelníčku by mělo být součástí rad všem pacientkám, které navštíví lékaře s menopauzálními problémy.

Nemedikamentózní léčba je oblíbeným způsobem vypořádání se s problémy i u samotných žen. Z průzkumu pořádaného v roce 2008 společností Unilever mezi českými ženami od 45 do 65 vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny respondentek (74 %) raději řeší nebo by řešily menopauzální příznaky pomocí úpravy stravy a životního stylu. Naopak po medikamentózní léčbě sahá necelá třetina z nich.

Cílem změny životního stylu žen, se kterou by měly začít již před samotnou menopauzou, tedy nejpozději ve 40 letech, je snížení rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, včetně vysoké hladiny cholesterolu v krvi, vysokého krevního tlaku a nadváhy. Proto by v denním režimu žen neměl chybět pravidelný pohyb a jídelníček obsahující dostatek ovoce a zeleniny, preferující rostlinné tuky před živočišnými a omezující tučné maso a masné výrobky. V případě vysoké hladiny cholesterolu by potom ženy měly do svého jídelníčku zařadit rostlinný tuk obohacený o rostlinné steroly.

Zabránit osteoporóze a ateroskleróze nedokáže při chybném životním stylu ani hormonální léčba a již vůbec ne fytoestrogeny. Zdravý životní styl, pohyb, dostatečný přísun vápníků a péče o hladinu cholesterolu jsou v této oblasti dominantní.

Jak to vypadá v ordinaci?

Menopauzální problémy začínají ženy zpravidla řešit s příchodem akutních projevů menopauzy, tedy přibližně od 49 do 51 let. Ženy si nejčastěji stěžují na návaly horka, nespavost, pocení, deprese, bušení srdce, kolísání tlaku, nervozitu, neklid a snížené sebehodnocení. Již méně si uvědomují riziko osteoporózy a riziko srdečně-cévních onemocnění je pro ně většinou novinkou. Mezi povinná vyšetření menopauzálních žen patří anamnéza, gynekologická a onkologická prevence včetně mamografie a kontrola krevního tlaku.

Malý slovníček

Iatrogenní neboli indukovaná menopauza – vyhasnutí funkce vaječníků díky jejich operačnímu odstranění, chemoterapii nebo léčebnému ozáření.

Postmenopauza – období začínající rok po poslední menstruaci.

Premenopauza – období, kdy už má žena potíže akutního rázu, ale menstruační cyklus je stále zachován.

Předčasné ovariálním selhání – vyhasnutí funkce vaječníků před 40. rokem života.

Zdroj: Flora.cz

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Lucko moc díky za dopooručení tohohle přírodního doplňku pro ženy v menopauze. elli meno Osteo jsem koupila mamce an zmírnění obtíží. Byla jsem mile překvapená z příznivé ceny i z toho, že je vhodná i pro ženy s osteoporózou. Super.
Obrázek uživatelky
profil
Taky mohu doporučit na klimakterium Elli meno osteo, já díky němu zvládala celý tento proces bez větších výkyvů, tedy začátky byly hrozné než jsem Elli začala užívat. Pocity horka, nespavost, diskomfort apod…jsem fakt aktivní ženská, takže jsem okamžitě hledala možnost jak si pomoct. Na „Ellinku“ jak jí já říkám, nedám dopustit Jinak bych k tomu ještě chtěla dodat, že beru i nyní, i když mám po menopauze a to kvůli začínající osteoporóze.
Obrázek uživatelky
profil
Můžu vám poradit Elison. Jsou to zázračné tablety, které vám zlepší to, v co jste už nedoufaly. Hrozně mi pomohly i při sebevědomí, protože sami víte, že v tom našem období to není jen tak jednoduché.
Obrázek uživatelky
profil
Asi je mi jedno jestli je menopauza a klimakterium to stejné, hlavně že to jde něčím utlumit, protože závratě, pocení a změny nálad byly hrozné! Používám na to elli meno osteo a je mi mnohem mnohem lépe. Taky chodím občas cvičit a cítím se opravdu svěží Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobré rady, jak zvládnout přechod,zmírnit jeho příznaky, aby se žena cítila v tomto období lépe.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles