Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Metabolic Balance – program a plán krok za krokem

31. 01. 2009 | Péče o tělo

Tomuto článku předcházelo:

Metabolic Balance – revoluční program (nejen) pro úpravu hmotnosti


PŘÍPRAVNÁ FÁZE

 

Trvá dva dny a slouží k “očištění těla”. V rámci této fáze se podle několika libovolně volitelných návrhů zredukuje přísun potravin a tím se připraví tělo a trávicí trakt na následnou změnu.

 

PŘÍSNÁ FÁZE

 

Trvá minimálně dva týdny, případně tak dlouho, dokud klient nedosáhne cílové hmotnosti. V této Přísné fázi platí i “přísná pravidla”.

 

Jí se třikrát denně – mezi jídly je minimálně 5 hodin pauza, ve které je dovoleno pouze pít vodu. (Díky tomu, že se v plánu vyskytují potraviny, které příznivě působí na hladinu cukru v krvi, nedochází k návalům hladu) a krom toho 5 hodin je průměrná doba potřebná pro úplné “zpracování” přijatých potravin a k opětné normalizaci hladiny inzulínu.

 

Metabolic BalanceVoda je velmi důležitá pro pročištění organismu: v době, kdy se v těle uvolňují tukové buňky a s nimi i ostatní, za dlouhá léta nashromážděné „nečistoty” uložené ve tkáních, dochází k detoxikaci; tyto usazeniny mohou být z těla „odplaveny” lymfatickou soustavou pouze pomocí vody. Všechny ostatní nápoje jsou již „nasycené“, podléhají látkové výměně a musí být “zpracovány”.

 

K snídani, obědu i večeři je vždy možné si vybrat ze 3 různých návrhů, které se všechny skládají z porce cukrů s dlouhým řetězcem a porce bílkovin. Udáno je i jejich přesné množství, které má příslušný klient dovoleno. Navíc každý klient obdrží ještě osobní seznam potravin, které pro něj byly vybrány na základě laboratorních výsledků. Z tohoto seznamu pak může sám podle chuti do návrhu dosazovat jednotlivé potraviny. Každý má možnost si připravovat velmi chutná a vyvážená jídla, která lze bez problémů i vzít s sebou do zaměstnání.

 

V rámci jednoho jídla je povolen vždy jen jeden druh bílkoviny, cukry s dlouhým řetězcem (zelenina) se mohou libovolně kombinovat. Žádná bílkovina se nesmí během jednoho dne opakovat.

 

V takzvaném dodatkovém seznamu je uvedeno množství vody, počet plátků žitného chleba/knäckebrotu a množství ovoce, které jsou předepsány individuálně pro každého klienta na den.

 

Jednotlivá jídla se začínají porcí zvolené bílkoviny (velmi důležité pravidlo, které by mělo “přejít do krve”) a zakončují se porcí ovoce. Jídla by neměla trvat déle než 60 minut. Během této doby je povolena i káva (bez cukru, mléka a umělých sladidel), nebo čaj (černý, zelený, bílý nebo rooibos, bez cukru, sladidel a aromatických přísad). Denní dávka by neměla překročit 3 šálky kávy a 3 šálky čaje.

 

Alkohol, džusy, limonády, ovocné nebo bylinkové čaje nejsou po dobu Přísné fáze povoleny.

 

Prvních čtrnáct dní Přísné fáze musí opravdu zůstat „přísnými”: během této doby neexistují žádné výjimky. Jedí se pouze povolené potraviny a pouze v takovém množství, které je v plánu uvedeno. Jídlo se připravuje bez tuku – je možné vařit, dusit, péct, grilovat, opékat v teflonové pánvi.

Po čtrnácti dnech se musí tělu začít dodávat vysocehodnotné, za studena lisované oleje, (3 lžíce za den). Ty se samozřejmě nesmí ohřívat, aby neztratily na kvalitě. Jinak se pravidla nemění tak dlouho, dokud klient nedosáhl přibližně své vytoužené hmotnosti a nepřejde do třetí, takzvané Přechodové fáze.

 

Pro ty, kteří si potřebují trochu „zašvindlovat”, existuje možnost občas (pro začátek zhruba jednou za týden a při dodržování daných pravidel) sáhnout i po potravinách “zakázaných”, ať je to porce těstovin, sklenka vína, kousek čokolády, či zmrzlina se šlehačkou. Tím se ale samozřejmě může (ale nemusí) proces hubnutí poněkud přibrzdit.

 

Metabolic BalancePŘECHODOVÁ (odlehčená) FÁZE

 

Do seznamu přibývají nové potraviny, pravidla zůstávají nadále stejná.

 

Postupně a vlastním tempem “přechází” klient k normalitě. V době Přísné fáze se klienti naučí “naslouchat” svému tělu a poznají celkem rychle, když pro některou potravinu ještě nenastal správný čas. Tuto schopnost mohou nyní uplatnit i v Přechodové a hlavně později v Udržovací fázi. Klient “testuje” nové potraviny a postupně pomalu přibírá do svého jídelníčku uhlohydráty ve formě brambor, celozrnných těstovin a rýže.

 

Každý jedinec reaguje na „nové“ potraviny jinak, také tempo přechodu je individuální. Zkušenost nám ukazuje, že mnoho klientů, kteří opět vyzkouší své dříve oblíbené „zlozvykové“ potraviny, již v mnoha z nich nenachází takové zalíbení jako dříve. Tímto způsobem přechází každý svým vlastním tempem velmi plynule a „nenápadně“ do 4. fáze.

 

UDRŽOVACÍ FÁZE

 

Tato fáze by měla být prakticky trvalá. Základní pravidla, jejichž dodržování je předpokladem pro dlouhodobé udržení dosažené hmotnosti bez takzvaného jojo efektu, již přešla do krve. V zásadě jsou dovoleny všechny potraviny, klient se ale po dobu dodržování Přísné fáze dozvěděl, které z nich by měly zůstat jen výjimkou, které jsou pro něj vhodné a dělají mu dobře, a které by bylo nejlépe s konečnou platností z jídelníčku vyškrtnout. Každý sám pro sebe rozhodne, jak často smí „hřešit“, aniž by se to odrazilo na váze, nebo na zdravotních obtížích.

 

Přesto se ale doporučuje jednou až dvakrát za rok po dobu alespoň 14dní zopakovat Přísnou fázi. Díky tomu dojde k opětovné stabilizaci látkové výměny, která se možná častějším „hřešením“ opět dostala z rovnováhy. Toto doporučení platí také pro alergiky, u kterých ze zkušenosti víme, že taková 14 denní kůra znatelně snižuje každoroční obtíže.

 

Doufám, že jste se na vlastní oči přesvědčili, že program Metabolic Balance představuje jednoduchou, dobře proveditelnou a hlavně velmi efektivní metodu, jak nejenom trvale snížit tělesnou hmotnost a pozitivně změnit jídelní návyky, ale i dodat tělu potřebné látky a zlepšit či předcházet mnoha dalším zdravotním obtížím, které jsou přímo či nepřímo spojeny s nesprávnou funkcí látkové výměny.

 

Čtěte také:

Metabolic Balance – revoluční program (nejen) pro úpravu hmotnosti


 

Zdroj: Studio pro ženy.cz

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
treba to vyskúšať
Obrázek uživatelky
profil
aj to je dobrá rada
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles