Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Místo tablet karotku a brokolici!

14. 05. 2008 | Péče o tělo
S příchodem jara je náš organismus natolik unavený, že s oblibou sáhneme po multivitamínových přípravcích. V lékárnách či drogériích najdeme preparáty obsahující vitamíny nebo stopové prvky. Je to ale správná volba? Není to v podstatě zcela zbytečné?

V jarním období hrají důležitou roli ve výživě vitamíny a minerály, které jsou v hojném množství obsaženy v zelenině a ovoci. Odborníci proto nevidí rádi jejich nahrazování syntetickými vitaminy. Pro organismus je ideální přijímat tyto látky přirozenou cestou. Ačkoliv samy nejsou zdrojem energie, nemají žádnou kalorickou hodnotu a nejsou ani stavebními kameny organismu, přesto bychom se bez jejich vlivu dlouho neobešli. Udržují nás totiž v rovnováze. Pokud některá složka chybí, tělo nemůže optimálně fungovat.

rybí výrobky Kde ale vzít dostatek „přirozených“ vitaminů, když příroda se teprve probouzí?

Odpověď můžete najít v některých mražených jarních směsích, které obsahují kvalitní zeleninu v kombinaci baby karotky, zelených lusků, brokolice, květáku atd.

Tak například karotka pochází z jižní Asie a ve 12. století se dostala až do západní Evropy a do Číny. V současné době se pěstuje na celém světě. Odborníci doporučují konzumaci karotky pro množství vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější je beta-karoten, který v těle vytváří vitamín A, důležitý pro svěží myšlení. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty, které mají příznivé účinky na zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Karotka je bezesporu naší nejcennější a nejdokonalejší potravinou.

A proč je důležitá brokolice? Brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko, a je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze. Navíc kyselina listová, minerály, nízký obsah cukrů a tuků – to vše dělá z brokolice zeleninu, kterou bychom neměli opomíjet. Tato zelenina, kterou již pěstovali Etruskové na Apeninském poloostrově, je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E a flavonoidy. Betakaroteny jsou silné antioxidanty snižující hladinu volných radikálů v krvi a tím i riziko cévních onemocnění.


Nezapomínejme proto, že mezi denní dávku živin můžeme zařadit mražené ovoce a zeleninu což je vhodnější a přirozený zdroj vitamínů!


Zdroj: Findus

Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý článok dobré rady.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bohužel jen mražená,lepší by byla čerstvá,ze zahrádky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Mražená zeleninová směs je výborná.Můžu jí jist denně,jen ji mírně podusím,dám kousek másla a pochutnám si.Brokolici přidávám do bramborové kaše,která tím získá úplně jinou chuť.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles