Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na pitný režim dbejte i v zimě

22. 11. 2011 | Péče o tělo
Že je zima a pitný režim není třeba kontrolovat? Nenechte se zmýlit. Právě v zimě je velmi snadné zapomenout na pravidelné doplňování tekutin, a to zejména v době, kdy udeří mrazy a díky všudypřítomnému chladu se nedostavuje žízeň a tím pádem ani potřeba kontrolovat tekutiny, které jsme za daný den vypili.

Žízen však není indikátorem správného pitného režimu. Leckdy nám stačí šálek čaje, zabalit se do deky a máme pocit, že nám nic nechybí. Tělo bude ale dehydrované, protože dva šálky čaje nebo dokonce svařeného vína za den skutečně nestačí. U kojenců, dětí a seniorů to platí dvojnásob, protože jsou velmi citlivou skupinou, co se týče pitného režimu a vyvážené stravy.

Kojenci a děti  


Na pitný režim dbejte i v zimě

V rámci příjmu tekutin existují rozdílné potřeby co do množství tekutin u různých věkových kategorií a také profesí. Například sportovci si mohou častěji dopřát energetické nápoje, slazené sycené nápoje nebo džusy, které jsou pro ně zdrojem energie.

Velká obezřetnost v rámci pitného režimu je zapotřebí zejména u kojenců a dětí, a to i přesto, že jejich doporučený příjem tekutin není zase tak odlišný od toho pro dospělé. Kojenci a děti však snáze podléhají dehydrataci, proto bychom měli dodržovat určité zásady a správnému množství tekutin věnovat zvláštní pozornost. Nezapomínejme při tom, že tekutiny jsou přijímány také z jídla. Ve skutečnosti získáváme z pití pouze 70-80% tekutin, zbylých 20-30% získáváme z jídla. Zdravé dítě ve věku do 6 měsíců přijímá správné množství tekutin v rámci kojení.

Na co si dát pozor u dětí


Děti oproti dospělým potřebují vodu i k růstu.
Průjem a zvracení mohou vést k dehydrataci dítěte. Proto bychom měli v takové situaci více dbát na pravidelné doplnění tekutin.
Kojenci si o vodu sami neřeknou a děti mohou v zápalu hry na pití zapomenout. Proto dbejte o jejich pitný režim sami. Neustále děti vyzývejte k pití.

Děti, u kterých je dodržován správný pitný režim, podávají lepší výkony, lépe se soustředí a mají lepší schopnost se učit. Dětem můžeme podávat v omezené míře jejich oblíbené nápoje, tedy i slazené a sycené, abychom tak pomohli doplnit jejich pitný režim. To platí zejména v případě sportovních výkonů a celodenního pohybu. Samozřejmě zde však platí přísná regulace, takové nápoje by měly hrát roli pouhého „doplňku“ pitného režimu. Určitě nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Dětem dodají potřebné vitamíny a rovněž pomohou udržovat jejich hydrataci.

„Dostatečná hydratace neboli dostatek tekutin během dne je zejména u dětí velmi důležitá, protože její nedostatek, čili dehydratace, vede od nesoustředěnosti a nepozornosti až k bolestem hlavy ve škole a předčasné únavě při sportu. Neměli bychom zapomínat ani na to, že děti jsou na dostatek tekutin daleko citlivější než dospělí, protože voda tvoří v jejich těle větší procentuální podíl. Pokud tedy chceme děti soustředěné a neunavené, bylo by mimo jiné i vhodné sledovat, aby dostatečně pily,“ říká o správné hydrataci u dětí nutriční odborník Pavel Suchánek.


Zdroj: Live Positively

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Piju stejně jak v létě tak v zimě. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nevím jak beruskaluc přišla na toto doporučení, ale to by pak 100kilový člověk musel vypít 5 litrů, nejspíš by to nezvládl bez následných zdravotních problémů. Spíše se držte pravidla na každých 10 kilo váhy 0,3litru vody. V létě nebo když se hodně potíte více.
Obrázek uživatelky
profil
tabulka je pěkná, rozdělení podle věku, ale záleží hodně i na hmotnosti. Více tekutin by měl vypít člověk se 100kg než s 50kg. Dobrá pomůcka je váhu vydělit 20 a vyjdou nám litry tekutin, které by jsme měli vypít. V létě je to o trochu více
Obrázek uživatelky
profil
Pitný režim dodržuji i v zimě, bez vody to nejde. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám vodu pořád u sebe.Pitný režim dodržuji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka