Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučte své děti správně pečovat o chrup

3. 06. 2011 | Péče o tělo
Mnoho lidí se bojí zubaře jak čert kříže a návštěvu u něj odkládá, kam až to jde. Řešení je přitom snadné a nevyžaduje víc než několik minut denně. Čas investovaný do správné péče o chrup se vyplatí, stačí znát pár zásad prevence zubního kazu. Maminky by navíc měly vědět, jak čistit zuby těch nejmenších. Zbavte se strachu a zbytečné bolesti a naučte děti správné hygieně ústní dutiny.

Zuby slouží nejen k rozmělňování stravy, mají význam také pro řeč a estetický vzhled. Dočasný chrup dětí kromě toho udržuje místo pro stálé zuby. Dětem se zoubky začínají prořezávat kolem 6. měsíce věku, v roce by už dítě mělo mít celkem 8 zubů (horní a dolní řezáky) a ve třech letech úplný dočasný chrup, tj. celkem 20 zubů. První stálý zub se objevuje přibližně v šesti letech a bývá to obvykle stolička nebo dolní řezák. Od té chvíle hovoříme o tzv. chrupu smíšeném, kdy jsou dočasné zuby postupně nahrazovány zuby stálými, což trvá cca do dvanácti let.

Z čeho se zub skládá?

Zub se skládá ze zubní korunky, krčku a kořene. Na povrchu korunky se nachází sklovina, která je velmi tvrdá. Další tvrdou tkání zubu je zubovina. Uvnitř, v tzv. dřeňové dutině, máme zubní dřeň, ta se skládá z vazivové tkáně, krevních cév a nervů.

Zásady prevence zubního kazu u Naučte své děti pečovat o chrupdětí

1. Dětem do 3 let čistí zuby rodiče. Od tří let se dítě učí čistit si zuby samo pod dohledem rodičů. Chrup však musí nakonec vyčistit dospělá osoba. Zuby čistíme ráno po snídani a večer před spaním po dobu 2 – 3 minut.
2. Používáme zubní pastu se sníženým obsahem fluoru a velmi měkký zubní kartáček.
3. Jablko ani jiné ovoce místo čištění chrupu není vhodné.
4. Zubní kartáček měníme 1x za 3 měsíce.
5. Omezujeme příjem cukrů, jak jejich množství, tak i frekvenci.
6. Dbáme na správnou výživu. Nepodáváme dětem sladkosti mezi jídly.
7. V rámci dodržování pitného režimu podáváme neslazený čaj nebo vodu.
8. S dítětem docházíme dvakrát ročně na preventivní prohlídky, které jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Na první prohlídku je vhodné jít, když je dítěti rok.

Jak zjistit, zda je dítě náchylné ke vzniku zubního kazu?

V první řadě je nutno navštívit zubního lékaře, který zjistí zdraví zubů u dítěte, matky a sourozenců. Rizikem vzniku kazu je pití sladkých nápojů z kojenecké láhve (zejména v noci), zvýšený příjem cukrů, výskyt bílých skvrn na zubech, přítomnost zubního povlaku, krvácení dásní, snížená tvorba slin a některá chronická onemocnění dítěte. Je možné provést i mikrobiální testy na určení množství mikrobů ve slině, kdy jejich vysoký výskyt ukazuje na zvýšené riziko vzniku zubního kazu.

Zubní kaz

Zubní kaz je onemocnění tvrdých zubních tkání, které ztrácejí vápník a fosfáty. O tom, zda se zubní kaz vytvoří, rozhoduje především kvalita povrchu skloviny, složení slin a skladba potravy. Zubní sklovinu posílíte užíváním vhodné ústní vody. Dětské ústní vody mají atraktivní příchutě a hlavně neobsahují alkohol, dětem doporučujeme jejich užívání od šesti let.

Jak odstraňovat zubní povlak?

Zubní povlak lze odstranit pouze použitím kartáčku s malým množstvím zubní pasty, u starších dětí i použitím zubní nitě. Pro děti se vyrábějí speciální kartáčky s rukojetí tvarovanou tak, aby ji dítě snadno udrželo. Zubní pasty svým složením také odpovídají věku dítěte. U školáků stále ještě kontrolujeme kvalitu čištění, v tomto období je rovněž vhodné začít používat zubní nit, což vám názorně předvede váš lékař nebo hygienistka. Dbejte na to, aby po večerním čištění dítě již nic nejedlo a pokud má žízeň, dejte mu pouze vodu.

Naučte své děti pečovat o chrupSložení skloviny můžeme ovlivnit přijímáním fluoridů v potravě, v nápojích či ve formě tablet nebo zubní pastou (ústní vodou) s obsahem fluoridů, což u nejmenších dětí přichází v úvahu až kolem 2. roku věku. Pasty pro nejmenší děti obsahují 250 – 400 ppm (ppm je jedna miliontina celku). U dětí předškolního věku (5 let) můžeme již používat pastu s obsahem 1000 ppm fluoru, je však nutná konzultace s lékařem. Fluoridové tablety jsou na lékařský předpis. Aby byly účinné, je třeba je podávat alespoň 300 dní v roce.

Správná výživa hraje důležitou roli

Dítě pro svůj vývoj potřebuje cukry, nemůžeme mu tedy příjem cukrů zakázat. Musíme však dbát na to, aby byl přiměřený věku a činnosti dítěte. Z hlediska prevence vzniku zubního kazu představuje největší nebezpečí podávání sladkých nápojů během dne a zejména v noci. Dítě by mělo pít pouze obyčejnou vodu nebo neslazený čaj. Velké riziko spočívá také v častém příjmu sladkostí. Velmi důležitá je frekvence příjmu potravy. Dítě by mělo jíst 5x denně a mezi hlavními jídly by nemělo přijímat žádné sladkosti. Ty by měly být součástí hlavního jídla. Za 1 – 2 hodiny po jídle se zvýší hodnota pH. Pokud je však příjem cukrů častý, sklovina se neustále demineralizuje a vzniká zubní kaz.

Technika čištění zubů

Nepoužíváme drobné krouživé pohyby, ale stíráme povrch zubu vertikálně, tj. od dásně po povrchu zubu k jeho kousací plošce. Žvýkací plošky stoliček čistíme horizontálními pohyby – odpředu dozadu. Mezizubní prostory vyčistíme pomocí zubní niti. U dětí kolem jednoho roku čistíme zuby 1x denně večer po krmení. K čištění používáme zubní kartáček pro nejmenší děti, který má velmi jemná vlákna a na plošce určené k čištění má vyznačenou tzv. dávkovací značku. Můžeme použít také jen zvlhčenou gázu nebo „prsťáček“. Zubní pastu v tomto věku nepoužíváme.

U dětí od 2 let množství pasty odpovídá velikosti malého hrášku. Pokud dítě zubní pastu odmítá, nenutíme je. Při krmení dítěte používáme jednu lžíci pro sebe na ochutnávání stravy a druhou dítě krmíme. Zabráníme tak přenosu mikroorganizmů do úst dítěte.

Zdroj: Drogerie DM

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !