Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedostatek tekutin může i zabíjet

20. 09. 2012 | Péče o tělo
Většina lidí vůbec netuší, kolika zdravotních potíží se mohou zbavit, pokud budou dostatečně pít. Některým z nich může dostatek tekutin dokonce zachránit život. Vypadá to přehnaně, ale není. Velké riziko hrozí zejména starším lidem.

Pitný režim


Starší lidé mají snížený práh pro pocit žízně, méně se potí a snáze se přehřejí. Jejich srdce a krevní oběh už nebývají tak výkonné a jejich cévami postiženými zkornatěním neprotéká krev tak snadno. Proto jim přehřátí a přetížení krevního oběhu může způsobit řadu vážných potíží, včetně infarktu, mrtvice nebo smrti. Při dehydrataci se jim totiž v krvi mohou častěji objevovat krevní sraženiny, které ucpou tepny.

Pitný režimZtráta orientace


Horší průtok krve, a tedy horší zásobení kyslíkem i živinami, může u staršího člověka způsobit dezorientaci. Snadno se pak stane, že zmatený senior neví, co se děje a někdy ani to, kde je. A sám se napít nedokáže. Proto by si starší lidé měli, zvláště v horkých letních dnech, pečlivě hlídat to, jestli dost pijí. Ideální je, když se pro ně pravidelné pití stane zažitým rituálem. Nárazové vypití velkého množství vody totiž nic nespraví, naopak může mít negativní dopady na funkci ledvin.

Jak a co pít!


Pro zdravý a rychlý start! Po probuzení doplňte tekutiny, vypijte kolem půl litru čisté nebo minerální vody, možno ochutit džusem nebo citronovou šťávou.
Pijte včas! Pokud máte pocit žízně, je již zpravidla pozdě. Váš organismus je už vystaven zbytečnému stresu, jakým žízeň je a v tuto chvíli zaznamenal ztrátu až dvou procent tekutin, tedy jste již dehydrováni. Příjem tekutin řízený pocitem žízně pokrývá asi padesát procent skutečné potřeby organismu.
Pijte pravidelně a po malých dávkách! 

Pijte pravidelně a po malých doušcích v průběhu celého dne bez ohledu na to, zda máte žízeň či nikoli. Ideální rozdělení příjmu tekutin odpovídá 1 až 2 dl každou půlhodinu maximálně hodinu. Za celý den byste měli přitom vypít minimálně 1,5 litru! V horkých letních dnech a při sportovním výkonu samozřejmě více.

Co výrazně omezit


Kávu, silný černý čaj a alkohol, které organismus odvodňují. Nevhodné jsou i limonády, které jsou v podstatě roztokem cukru, kyseliny citronové, umělých příchutí a barviv. Čím levnější, tím horší!

Vhodné nápoje


Lékaři doporučují pít vodu, vodou naředěné ovocné a zeleninové šťávy (nejlépe ty, které si připravíte sami), čaje, ředěné džusy a minerálky s nižším obsahem sodíku.

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
piju hlavně vodu z vodovodu, někdy jemně perlivou vodu a jindy si přidám rozpustný hořčík, nebo multivitamin.
Piju ale hrozně moc, klidně 4 litry i víc. To už asi tak dobré není. Ale mám pořád žízeň. Cukrovku nemám.
Obrázek uživatelky
profil
Nedělá mi problém pití obyčejné vody z kohoutku, někdy si přidávám citron.
Obrázek uživatelky
profil
s vodou problém nemám, 3 litry denně jsou moje minimum... teda nejen voda kohoutková, piju i čaje, minerálky, občas ředěný džus... jakmile piju málo, tak mě začne bolet hlava
Obrázek uživatelky
profil
také piju 3 l tekutin i víceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
denně vypiju 2,5-3l vody a čaje.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles