Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek také

15. 11. 2011 | Péče o tělo
Vitamíny jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Lidský organismus si je (až na některé výjimky) nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

Ne vždy ale platí, že čím více, tím lépe, a u vitamínů obzvlášť je třeba se mít na pozoru! Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B a vitamín C) a rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K). Druhá skupina se v organismu ukládá do zásoby. Pokud tyto vitamíny tělo nedokáže zpracovat, mohou vyvolat toxické reakce. Vitamíny rozpustné ve vodě toxické nejsou, ale mohou způsobit jiné problémy.

Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek takéVíte, že nadbytek vitamínu C v těle může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku? Užíváte zinek, abyste si vylepšili stav vlasů a kůže? Buďte opatrní! Zinek (i nadbytek vitamínu C) brání vstřebávání mědi. Kštici budete mít sice bujnou, zato úplně šedivou. „Je třeba dávat pozor nejen na možné předávkování vitamíny, ale také v jakém věku který potřebujeme. Potřeba vitamínů, minerálních látek a stopových prvků se u různých věkových skupin liší,“ upozorňuje MUDr. Jitka Housová. Například děti potřebují pro zdravý vývoj organismu či růst kostí a zubů zvýšený přísun vápníku, fosforu, fluoru a vitamínu D. Pro seniory je velmi důležitý příjem antioxidantů (vitamínů A, E, C, selenu a zinku), které jsou účinné v boji proti volným radikálům, respektive rakovinotvorným buňkám. Vyšší míra vápníku a vitamínu D je důležitá pro prevenci osteoporózy, draslík a železo pak proti anémii způsobené nedostatkem hodnotné stravy - masa a zeleniny.

vitamín A (retinol)


Zdrojem jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby nebo třešně. Vitamín A je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro růst kostí a tvorbu hormonů. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu či vzniku skvrn na kůži. Při nadbytku vitamínu A dochází k poruchám růstu kostí, průjmům nebo ledvinovým a žlučníkovým kolikám.

vitamín D (kalciferol)


Za normálních okolností se tvoří v kůži působením slunečního záření. Je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího metabolismus vápníku a fosforu. Nedostatek vitamínu D vede k rachitidě (porucha růstu kostí) a dále k měknutí a lámání kostí. Při nadbytku vznikají ledvinné konkrementy a dochází ke kalcifikaci ve svalech a stěnách cév.

vitamín E (rokoferol)


Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, v másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a mase savců. Slouží jako důležitý antioxidant, chrání Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek takébuněčné membrány před poškozením volnými radikály. Nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater. Nadbytek vitamínu E zhoršuje vstřebávání vitamínu K.

vitamín K



Je přítomen především v listové zelenině. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícímu krvácení a dále souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po menopauze. Jeho nadbytek nezpůsobuje žádné zásadní zdravotní problémy (výjimkou je vitamín K3 a jeho deriváty).

vitamín C (kyselina askorbová)


Je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi nebo brusinky. Vitamín C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se také na antioxidační obraně buňky. Nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou či žaludečními problémy. Nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu. Vykouřením jedné cigarety se zničí 25 – 150 mg vitamínu C (doporučená denní dávka je 60 mg).

vitamíny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12)


Hlavním zdrojem vitamínů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Béčka jsou nezbytná pro správné fungování metabolismu. Nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoc Beri-beri, nedostatek vitamínu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních
koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na světlo. Nedostatek vitamínu B3 přináší ztrátu chuti k jídlu, špatné dýchání, bolesti hlavy, závratě nebo záněty kůže. Nedostatek vitamínu B5 se projevuje únavou, potřebou spát i během dne, zácpou, podrážděností či slabostí. Nedostatek vitamínu B6 je provázen zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí a záněty sliznice dutiny ústní. Nedostatek vitamínu B9 má za následek anémii, poruchy růstu plodu, průjmy a střevní potíže. Nedostatek vitamínu B12 se projevuje anémií, degenerací zadních míšních provazců nebo poruchami chůze.

Rovnice zdravého života říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.
Pečujte i vy o to nejcennější, co máte, o své zdraví.



Zdroj: Žij zdravě.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to je jasné,všeho moc škodí
Obrázek uživatelky
profil
hypervitaminoza vie pekne potrápiť
Obrázek uživatelky
profil
hezky rozděleno, přehledně, stručněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, užitečné informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles