Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejíte maso? Zařaďte do jídelníčku rostlinné zdroje bílkovin

15. 10. 2018 | Péče o tělo
Bílkoviny mají nezastupitelné místo ve zdravé životosprávě. Jak ale zajistit jejich dostatečný příjem, pokud maso a jiné živočišné bílkoviny jíte jen málo nebo vůbec? Vegetariánství ani veganství není v dnešní době žádnou novinkou a lidé se stále více zajímají o to, co mají na talíři. Zajistěte si dostatečný příjem bílkovin z dostupných rostlinných zdrojů a dodejte tělu všechny potřebné živiny.

Palivo pro tělo

Rozhodli jste se, že přestanete jíst maso, a najednou jste více unavení? Možná vám v jídelníčku chybí dostatečné množství bílkovin. Správně sestavený talíř by měl obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků, ze kterých tělo čerpá živiny pro správné fungování všech orgánů. Bílkoviny tvoří naše tělo až z jedné pětiny. Jejich nedostatek může způsobit úbytek svalů, oslabení imunity nebo lámavost vlasů a nehtů.

rostlinné bílkovinyRozmanitost na talíři

Někteří vegetariáni striktně odmítají maso, ale nebrání se ostatním živočišným produktům. Například taková vajíčka nebo mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny. Pokud jste se rozhodli pro veganství, můžete proteiny získávat třeba z fazolí, čočky nebo tofu. Bílkoviny jsou obsažené v určitém množství i v celozrnných potravinách, oříšcích, semenech a některých druzích zeleniny. Klíčem k vyváženému rostlinnému jídelníčku je jeho rozmanitost. Pokud se snažíte redukovat množství přijatých kalorií a chcete zhubnout, přizpůsobte tomu i výběr potravin. Vegetariánům radím vybírat nízkotučné mléčné výrobky nebo sýr Cottage a vaječné bílky, které odlehčí jídelníček a zároveň dodají bílkoviny. Pro vegany (ale i vegetariány) jsou vhodnými zdroji proteinů také luštěniny, seitan nebo tempeh.

Nedostatek času? Zkuste proteinové nápoje

Pokud nemáte čas na přípravu zdravého a výživného jídla, sáhněte po sypkých rostlinných proteinech. Ty obsahují málo kalorií, ale velké množství bílkovin. Dnes je na trhu nepřeberné množství proteinových prášků vyrobených ze sóji, hrášku, rýže nebo konopného semínka, které jednoduše přidáte do smoothie. Proteinový koktejl vhodně doplní živiny a zachrání vás třeba v náročný den, kdy si nestíháte připravit jídlo.

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny jsou složené z aminokyselin, které dělíme na esenciální a neesenciální. Aminokyseliny, které si tělo umí vytvořit, jsou neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou naopak ty, které si naše tělo vytvořit neumí, a proto je musíme přijímat v potravě. Potraviny jako maso a mléčné výrobky poskytují tělu všechny potřebné aminokyseliny najednou. Rostliny a luštěniny (s výjimkou sóji) postrádají jednu nebo více potřebných aminokyselin, a proto je potřeba zkombinovat více rostlinných potravin dohromady pro docílení vyváženého jídelníčku.

Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !